Larmrapporterna från problemskolan – Lärarförbundet hotar anmäla

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Läget på Nya Raketskolan i Kiruna förvärras. Nu kräver Lärarförbundet åtgärder av kommunen – eller så kopplar de in Arbetsmiljöverket.

Lärarförbundets huvudskyddsombud Carina Lidberg har skrivit under den 6:6 a – begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider – som Kiruna kommun ska besvara inom ett par dagar.

Läget har åter försämrats sedan skyddsstoppet för mellanstadiet genomfördes i september 2022.

– Arbetsgivaren måste undersöka varför medarbetarna inte vill stanna i verksamheten och de signaler vi fått är att det också finns andra typer av arbetsmiljöproblem, till exempel som ny medarbetare får man ingen introduktion eller handledare och det förekommer en del hot och våld, säger Carina Lidberg, Lärarförbundets huvudskyddsombud.

I dokumentet framgår att skolan kunde rekrytera arbetskraft efter skyddsstoppet, men att flera personer slutat sedan dess.

Vid ett besök i november kunde Carina Lidberg konstatera att skolledningen fortfarande inte åtgärdat problemet med hot och våld som förekommer på skolan.

– Det kan vara elever som bråkar med varandra eller som utgör hot eller våld mot lärare och det kan bero på mycket elever och många vakanser, för få vuxna på arbetsplatsen. Det är flera incidenter som skett och man har inte tillbudsrapporterat, utrett och åtgärdat dem. Och det måste man såklart göra. Det är allvarligt, säger Carina Lidberg.

Lärarförbundet kräver att arbetsgivaren utreder riskerna och vidtar åtgärder. Skolan ska också införa rutiner för arbete där det finns risk för hot och våld och utforma arbetsplatsen för att förebygga detta.

– Nu inväntar jag kommunens svar och är jag inte nöjd med detta kan jag gå vidare till Arbetsmiljöverket, säger Carina Lidberg.

När Läraren besökte skolan i slutet av november vittnade flera anställda om stök och om underbemanning. Enligt lärarna själva fanns då fyra behöriga lärare på mellanstadiet – en siffra som enligt arbetsgivarens sätt att räkna är elva.

I Lärarförbundets 6:6a finns också krav på arbetsgivaren att hantera arbetsbelastningen och att introducera nya anställda på arbetsplatsen.

En av lärarna på skolan, Mattias Falk, har inte fått sin tidsbegränsade anställning förlängd.

Han har dessutom blivit avstängd från skolan efter att rektorn hävdat att han spelat in ett samtal dem emellan.

–  Jag har ingen sådan inspelning. Och även om jag hade det, så hade jag inte gjort något fel, säger han.

Mikael Falk saknar lärarbehörighet men har en utbildning i nationalekonomi och pedagogik. Vad han också har är en lång rad poster på sitt Twitterkonto om hur allvarligt läget är på skolan i Kiruna.

– Vi har försökt att få till ett samtal med utbildningschefen, men hon har nekat alla sådana.

Så jag känner att jag måste gå ut och bekänna färg. Vi måste sluta offra vår hälsa, säger han.

Kommunen har till torsdag klockan 23.59 att svara på Lärarförbundets begäran.

LÄS ÄVEN:

https://www.lararen.se/nyheter/lararbrist/vittne-till-lararbristen-bestort

https://www.lararen.se/nyheter/nyheter/skola-saknar-larare--220-elever-stannar-hemma

https://www.lararen.se/nyheter/kronika2/wiman-larare-ger-upp