Lärare får fängelse för våldtäkt mot barn

Mannen dömdes i Borås tingsrätt till 4,5 års fängelse. Foto: Johan Wingborg
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Läraren misstänktes ha förgripit sig på ett stort antal elever under flera års tid. Nu döms mannen till 4,5 års fängelse för bland annat en våldtäkt mot barn.

Under våren 2021 berättade några elever på en skola i Borås om hur en av lärarna utsatt dem för sexuella ofredanden. När polisen inledde en utredning växte sedan ärendet – och fler och fler elever vittnade om att de utsatts.

När läraren åtalades i oktober i år fanns 15 elever med som brottsoffer. Nu döms han till 4,5 års fängelse.

Mannen åtalades för tre våldtäkter mot barn, men tingsrätten dömer honom endast för en av dem. De andra två gärningarna bedöms som allvarliga fall av sexuellt ofredande. Dessutom döms han för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, ett stort antal fall av sexuellt ofredande, barnpornografibrott och viss annan brottslighet. Han frikänns från ansvar för ett mindre antal brott.

"Det är klart försvårande att brotten skett i skolan, som är en plats där barn ska kunna känna sig trygga, i synnerhet i förhållande till de vuxna som anförtrotts ansvaret att arbeta där", säger rättens ordförande, rådmannen Frida Barrstrand, i ett pressmeddelande.

Yrkade på sju års fängelse

Mannen har tidigare erkänt en del av det han anklagas för. I andra fall nekade han till att beröringarna skulle ha varit av sexuell karaktär, och menade att de skulle ha hänt genom lek. Åklagaren ansåg dock att många av brotten varit planerade och yrkade på sju års fängelse.

"Vid bestämmandet av fängelsestraffets längd får det betydelse att tingsrätten bedömt en, och inte tre, av gärningarna som våldtäkt mot barn", säger Frida Barrstrand.