
Foto: Getty Images
Ledarskap Det kan vara en utmaning, att äga klassrummet. Att äga det på distans är inte enklare. Att leda i klassrummet har heller inte fått den uppmärksamhet det förtjänar trots att det handlar om ditt hantverk som lärare. Men nu börjar det röra på sig.
Ledarskap har länge varit i ropet inom näringslivet. Detta har spridit sig i hela samhället och även påverkat skolan och lärarutbildningen.
– Men kurser kring ledarskapet i skolan har länge behandlats styvmoderligt under lärarutbildningen, säger Anna Forssell.
Hon är sedan tre och ett halvt år tillbaka nationellt ansvarig för rektorsutbildningen på Skolverket, och i grunden lärare i svenska-so. Hon har forskat, skrivit en avhandling och utbildat lärare under 15 år vid Stockholms universitet.
Kurser kring ledarskapet i skolan har länge behandlats styvmoderligt under lärarutbildningen.
Hon har också mött en stark frustration från rektorer utifrån att satsningar skett i Lärarlyftet med fokus på ämnesfördjupning.
– Det är bra men många har uttryckt att det är utveckling av ledarskap, konflikthantering och sociala relationer som behövs. Detta speglar väl min egen erfarenhet. Under många år fick studenterna inte ens komma in och träna i klassrum med elever.
Anna Forssell menar att synsättet på ledarskap ända sedan 1970-talet nedvärderats i skolan. Den enskilt största förändringen kom dock med den nya lärarutbildningen 2001.
– Vi gick från en ”göra-utbildning” med basen i ett hantverk, till en ”tänka-utbildning” som handlade mycket om att reflektera. Vi bytte praktik mot VFU där studenterna till exempel har fått intervjua lärare. Men det är inte alls samma sak som att testa sina färdigheter i ett klassrum och kanske undervisa i ordklasser. Vi behöver både praktik och teori som dialektiskt skapar mening, och är en förutsättning för varandra, säger Anna Forssell.
Foto: Getty Images
Individualiseringen i skolan gjorde också att många lärarstudenter Anna Forssell mött trodde att de skulle undervisa ”one-to-one”, en elev i taget, inte att de skulle leda en större eller mindre grupp mot ett mål.
Vad är då det centrala i ledarskapet i klassrummet?
– Struktur, tydlighet och goda relationer. Det är alltid viktigt, oavsett om du undervisar digitalt eller om alla är på plats i klassrummet.
Det här gäller alltså lika mycket i digitala tider. Samtidigt måste du och dina elever förhålla er till att bara en liten asynkronisering i ljud och bild kan bli sjukt störig under en digital lektion. Mikrosekunder som gör oss mycket trötta. Och om ljudet är dåligt är det svårt koncentrera sig mer än tio minuter.
Låt oss gå nu vidga perspektiven på ledarskapet och gå till andra discipliner.
– Corona har lett till ett jätte-mega-experiment.
Orden sägs av Sofie Sagfossen, ansvarig för digitalisering och den pedagogiska utvecklingen på Handelshögskolan i Stockholm. Hon tror att undervisning i framtiden blir både och:
– Vissa saker fungerar bäst live och tvärtom. Interaktiv kommunikation är lättare live, där vi ser varandra och kan läsa av reaktioner och signaler. Men på ett individplan är preferenserna olika, den som är blyg och kanske introvert kan känna att det är lättare att vara aktiv i ett digitalt sammanhang. Medan andra kan känna precis tvärtom.
Illustration: Nathalie Lees
Hon har sett tydliga positiva resultatet vid tentor när de spelat in föreläsningar.
– Studenterna älskar att de kan titta hur många gånger som helst. Tidigare kunde de bara se en liveföreläsning en gång.
Emma Stenström finns även hon vid Handelshögskolan, är docent och undervisar i ledarskap, nu helt på distans. Under våren startade en ny kurs med 66 elever från bland annat Tyskland, Italien, Frankrike, Polen och Ungern. All undervisning sker digitalt.
– Jag har haft kursen många gånger, men det är svårare nu. Det är lätt att tappa dem som inte hörs och syns, man hinner knappt hälften och det krävs mer förberedelser. Mitt knep är att låta studenterna hålla lektionerna. Det lär de sig massvis av och de är mästare på att hantera digitala verktyg och skapa interaktion.
Vilket råd ger du lärare för yngre elever?
– Uppmuntra dem att jobba ihop, även digitalt, och att tänka hela världen. Alla är drabbade av pandemin och vill ha kontakter utåt. Det går att skapa spännande möten, säger Emma Stenström.
Efter erfarenheterna vid en ekonomihögskola, kan lärare och rektorer möjligen lära sig något om ledarskap från försvaret? Under pandemin en hel del ska det visa sig. I sin bok ”Ledarskap under stress” tar Gerry Larsson klimatförändringarna som exempel på stress som drabbar alla på ett liknande sätt som pandemin.
Foto: Getty Images
Många stressorer, påfrestningar som kan framkalla fysisk och eller psykisk stress, som redovisas bland personal i räddningstjänsten och inom försvaret, stämmer för lärare i dag. Det handlar om att inte ha översikt, inte kunna delegera, kunskapsbrist kring viruset och att känna ängslan för att inte räcka till.
Gerry Larsson har i över 30 år forskat vid Försvarshögskolan kring ledarskap under stress och talar om att grunden är att bygga tillit. Har du som lärare samma elever under lång tid kan ni bygga relationerna. Men även om den grunden finns blir det allt svårare med det emotionella, mellanmänskliga, när undervisning sker på distans. Men det går med en del saker i minnet, som vikten av variation:
– Det blir lätt mer uppgiftsfokuserat, det är kanske bra men det blir tråkigt. En viktig del av lärandet kommer också att halta när de direkta relationerna inte är med och vi inte kan läsa av viktiga delar av kommunikationen, säger Gerry Larsson.
”Om du har en tydlighet och struktur i det fysiska klassrummet så spiller det över i det digitala klassrummet. Är du tydlig med dina förväntningar och vart du vill med din undervisning så kommer den digitala undervisningen gå lättare.
Vi undervisade 100 procent digitalt veckan innan och efter sportlovet och även om det är annorlunda och vi hellre vill ha eleverna i skolan så får man det att fungera med andra former av ledarskapsverktyg. Relationen är viktig här att eleverna våga visa sig och vågar prata när de själva syns i bild och hör sig själva digitalt.”
Karin Boberg, grundskolelärare.
Därför blir det otroligt viktigt, menar han, att vara tydlig, nära på övertydlig, i kommunikationen.
– Och uppmuntra hela tiden eleverna att ställa frågor.
En annan väg är att så ofta det går skapa ”break-out-groups”, där mindre grupper arbetar tillsammans.
Den mellanmänskliga relationen bygger på att vi signalerar värme och kompetens, men det är svårt när vi bara ser ett ansikte:
– Det blir då ännu viktigare att kommunicera på ett respektfullt sätt. En del saker passar helt enkelt dåligt digitalt. Ironi är en sådan sak, det uppfattas lätt som en elakhet och det kan bli svårt att reparera skadan som kanske uppstått, säger Gerry Larsson.
”Krisstress – att hantera en pandemi, coronaoro och andra långvariga påfrestningar”, Giorgio Grossi och Kerstin Jeding, Natur & Kultur 2020.
”Ledarskap under stress”, Gerry Larsson, Liber 2012.
Betyg Utredarens förslag riskerar att få negativa konsekvenser för lärarna.
Debatt ”Ge elever stöd – avvisa inte föräldrar som kämpar för sina barn”
Debatt ”Debatten om digitalisering i skolan allt mer ideologisk och onyanserad”
Debatt ”Eleverna och lärarna som får betala priset" visar var friskolornas prioriteringar ligger, skriver två fackliga ombud inom Academedia.
Debatt I Almegas värld får lärare och elever ta smällen – inte aktieägare eller lobbyister, skriver läraren Patrik Andersson.
Debatt Andreas Mörcks ”hot mot friskolor” är bara ren hushållning med skattebetalarnas pengar, skriver Linnea Lindquist.
Debatt ”Läraren har blivit den som ska verkställa andras önskemål”
Debatt Almega utbildning: ”Lärare och elever får betala priset med regeringens förslag.”
Friskolor Kommer höja kraven: ”Lycksökare som skadat branschen”.
Hoten mot lärarna Utfärdade skyddsstopp för att hindra aggressiv vårdnadshavare.
Debatt ”Skolorna skriker efter behöriga lärare – här sitter 30 akademiker och bara väntar på att få sätta igång.”
Debatt Läraren Carl Lindén uppmanar till åtgärder innan nya betygen införs.
Debatt ”Konsekvensen blir sönderstressade elever och lärare”
Krönika ”Jag förvånades över dessa trasselsuddar som ställde till med bråk precis innan vi skulle skiljas.”
Arbetsmiljö Rättsprocessen inte över – anställs ändå på utbildningsförvaltningen.
Debatt Ulrica Björkblom Agah manar lärare att sluta jaga bekräftelse och att lita på eleverna
Hoten mot lärarna Polisen ser ingen hotbild mot skola eller elever
Arbetsbelastning Det kan bli drabbat av förslagen i Bo Janssons utredning.
Debatt Läraren tvingas trolla när elever saknar grundläggande kunskaper
Debatt Barnläkaren Josef Milerad ser ett ruttnande system där elever far illa och lärare reduceras till handledare
Skolfinansiering Utredning föreslår avdrag på 6 procent av skolpengen till fristående skolor.
Krönika ”Vi vill också hetsäta choklad ibland – eller ta en snus för den delen – utan att kölhalas offentligt.”
Segregation Behövs ingen ny utredning för att hitta lösningen på problemet, enligt Olskog.
Friskolor Kommunerna ska få göra avdrag med 6 procent på friskolornas skolpeng.
Arbetsmiljö Anser att han saknade uppsåt och därför ska frikännas.
Studiero Siffrorna avslöjar – ”långvarig misshandel av skolan.”
Debatt Uppmanar föräldrar att agera: ”Fråga hur många barn det är i gruppen”
Debatt SKR och Academedia nobbar regleringar: ”Ömsesidigt gisslantagande”
Arbetsmiljö ”Man kan inte göra guld av kattskit”. Tre lärare om förslagens påverkan på arbetssituationen.
Krönika På lärarhögskolan förberedde ingen alls mig på att jag skulle behöva genomgå detta trauma var tredje år.
Krönika Vi vet att det är ett ensamjobb men när det blåser då behöver vi någon där, någon som är där för att var där för just oss.
Debatt Niels Paarup-Petersen presenterar rimliga förslag – men de räcker inte, skriver Marcus Larsson i en debattreplik.
Skolavslutning Vad står överst på önskelistan – och vad räknas som muta? ✓ ”Ska vara försiktig.”
Nedskärningar Svaren ännu värre än väntat: ”Sjunkande skepp”.
Timplaner Maria Cronqvist, lärare på Dragonskolan och en av dem som planerade protesten mot de nya timplanerna i Umeå, kritiserade kommunen och gymnasiecheferna:– Lärare riskerar att bli utbrända!Här är hela hennes tal från demonstrationen.
Arbetsmiljö ”Vi ifrågasätter hur stort problemet är, slänger de prillor i taket?”.
Debatt Svarar Filippa Mannerheim: ”Riskerar underminera stödet eleverna har rätt till”.
Debatt Centerpartiet svarar Marcus Larsson om lobbyism och friskoleägare
Krönika Så fort jag kommer hem så händer något – jag transformeras till just den där föräldern.
Arbetsbelastning Koncernen går inte lärarna till mötes om reglerad undervisningstid.
Debatt Riksföreningen för skolsköterskor svarar Filippa Mannerheim om elevhälsan
Timplaner ”Det ger orimliga arbetsförhållanden och leder till onödig stress.”
Guider & tips ”Svenskan blir lidande – alla behöver utveckla sitt språk.”
Debatt ”Vårt kärnuppdrag att förmedla alla människors lika värde”
Timplaner Gymnasielärarna demonstrerar: ”Så orimligt och dåligt att det är provocerande”.
Krönika Vinstutredningens förslag borde varit på plats för 30 år sedan, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det behövs helt andra åtgärder som skulle kunna leda till hela klassrum av saliga korgossar.”
Debatt ”Spontanrasterna handlar inte om att hundratusentals elever drabbas av akut kissnödighet”.
Arbetsmiljö Fälldes i tingsrätten för brott mot grundlagen.
Debatt ”Liberalerna och Socialdemokraterna måste hantera de osannolika meningsfränderna Sverigedemokraterna och Centerpartiet.”