
Viktor Elm pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Kalmar FF. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN | Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
Lärarutbildning
Under våren genomför Malin Winberg sin sista VFU, denna gång på Glasbruksskolan på Limhamn i Malmö och blir i sommar klar med sin utbildning till F–3-lärare.
– Med tanke på lärarbristen kommer jag nog inte att ha några större problem med att hitta ett jobb. Några skolor har redan visat sitt intresse. Det gäller bara för mig att veta vad jag vill och få det att fungera tillsammans med fotbollen.
I höstas lämnade Malin Winberg den Malmöbaserade bottenklubben Limhamn Bunkeflo i damallsvenskan för spel i toppklubben Vittsjö GIK med hemmaplan utanför Hässleholm i norra Skåne.
– Just nu känns det svårt att bo och arbeta i Malmö och pendla till Vittsjö. Jag håller därför på att undersöka var jag kan tänka mig att jobba och på hur många procent. Jag tror att det kan bli väldigt tufft att arbeta heltid som lärare och spela fotboll på den nivå som jag nu gör.
Viktor Elm pluggar till gymnasielärare på Linnéuniversitetet i Kalmar. | Foto: Sofia Eckerblad
– Jag pluggar till gymnasielärare och är färdig med mitt första ämne som är engelska. Därefter har det varit svårt att komma vidare. Jag får inte till VFU:n medan jag spelar fotboll på den här nivån. Vi har två heldags- och tre halvdagsträningar i veckan. Jag har därför läst 30 poäng svenska som andraspråk på halvfart.
Viktor Elm pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Kalmar FF. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN | Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
– Jag funderar därför på att välja idrott i stället för svenska som mitt andra ämne, men har inte bestämt mig.
Är det svårt att kombinera lärarstudier med arbete som fotbollsproffs?
– Nja, jag tycker att det är mycket roligt att studera. Jag har alltid gillat skolan och att lära mig nya saker. För mig har inte studierna varit en belastning, utan i stället något inspirerande.
– Men när man även har tre barn, som jag har, kan tiden ibland bli lite väl knapp. Jag har dessutom lovat min fru att jag inte ska plugga hemma när barnen är vakna. Det har därför blivit några intensiva kvällar och halva nätter. Men så längre motivationen har varit hög har det fungerat bra. Det har varit värre när den har gått ner.
Har du kunnat hoppa över träningar på grund av tentor?
– Jag har missat en försäsongsträning på grund av att jag då hade en tenta plus en del föreläsningar. Som tur är har jag haft väldigt goda klasskamrater som har hjälpt mig, gett mig mycket information och berättat vad som gåtts igenom på de föreläsningar som jag inte kunnat delta på. Jag har också haft bra mejlkontakt med och hjälp av lärarna.
Viktor Elm tror att lärarstudierna har gjort honom till en bättre fotbollsspelare.
– Det kan lätt bli så att nästan hela ens värld kretsar kring fotbollen, att när man kommer hem från en match kan man inte sluta att funderar över allt som kunde ha gjorts bättre. Nu kommer man snabbt in i andra tankebanor.
– Jag tror överhuvudtaget att det är bra att umgås med personer som inte har med fotboll att göra. Det blir inte samma stress då om inte resultaten går ens väg eller om man inte gör en bra prestation.
Malin Winberg under sin VFU på på Glasbruksskolan i Malmö. Malin är i sommar klar med sin utbildning till F–3-lärare. | Foto: Andreas Hillergren
– Jag hade ett år i Östersund då jag inte gjorde någonting annat än att spela fotboll. Det var inte gynnsamt för mig. Jag behöver tänka på annat. Självklart är jag fokuserad när det är träning och match. Men sedan släpper jag fotbollen och tänker på annat.
– Studierna har dessutom gjort att jag har fått en utbildning och ett yrke att luta mig tillbaka mot när jag är klar med fotbollen, vilket är både skönt och viktigt.
Viktor Elm tror att han som lärare kommer att ha nytta av att ha idrottat på elitnivå och dessutom ofta varit lagkapten.
– I fotbollsvärlden måste man prestera. Det tankesättet tycker jag att skolan har tappat lite. Det är lite för mycket som i dag är på elevernas villkor, säger han.
– Som lärare kommer jag ha nytta av att kunna få folk att prestera och ser verkligen fram emot att få arbeta som lärare, att få jobba med yngre människor, inspirera och motivera dem att göra något vettigt. Som lagkapten i ett väldigt ungt lag leder jag dessutom redan ungdomar.
Malin Winberg pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Vittsjö. Foto: Petter Arvidson/BILDBYRÅN | Foto: Petter Arvidson/BILDBYRÅN
– Även om jag i princip gör något varje dag som har med idrotten att göra, har det för min del inte varit något ekonomiskt alternativ att bara spela fotboll. Att samtidigt studera har fungerat mycket bra. Som student är man exempelvis inte lika hårt schemalagd som om man arbetar heltid, säger Malin Winberg.
Har det inte varit svårt att hinna med?
– Jag tycker att det har gått förvånansvärt bra. Föreläsningarna är i allmänhet på dagtid. Jag har hela tiden haft en öppen kommunikation med mina klasskamrater om min situation. Vid exempelvis grupparbeten har jag i allmänhet bara kunnat vara med fram till en viss tidpunkt på dagen.
– Tidigare behövde jag dessutom inte pendla så långt. De första åren av min lärarutbildning gjorde jag vid Uppsala universitet och då spelade jag i Sirius. Det är nu när jag spelar i Vittsjö samtidigt som jag bor och studerar i Malmö som det har blivit längre pendling, cirka tolv mil enkel resa.
Hur har det fungerat under VFU:erna?
– Det har gått bra. Mina praktikperioder har framför allt infallit utanför matchsäsongerna.
Efter studenten arbetade Malin Winberg under några år som barnskötare på en förskola i Uppsala.
– Jag tycker om att arbeta med barn, det känns som något naturligt för mig. Jag passar helt enkelt till det. I F–3-klasser arbetar man med lärandet på ett lekfullt sätt, samtidigt som det är skola med vissa mål som ska uppfylls. Det lockar mig , säger Malin Winberg.
– Speciellt brinner jag för de barn som har det lite tuffare i skolan. Mitt mål är därför att i framtiden studera vidare till specialpedagog.
Eftersom hon har pluggat både i Uppsala och Malmö har Malin Winberg haft sina VFU-perioder på olika skolor med olika förutsättningar.
– Det har varit mycket nyttigt. Under praktikperioderna har jag dessutom verkligen fått känna hur det är att arbeta som lärare.
Kommer du som lärare ha nytta av att ha varit elitfotbollsspelare?
– Det är jag övertygad om. Fotboll är en lagidrott, vilket innebär samarbete och kunna arbeta i grupp. Jag är dessutom en sådan som vill se alla och försöker se till att alla mår bra, vilket är gynnsamt både på planen och i skolvärlden.
Debatt ”Det kan verka som att vi lärare och vårdnadshavare, rektorer och huvudmän är motståndare. Men vi måste ro åt samma håll” skriver en lärare.
Betyg Utredarens förslag riskerar att få negativa konsekvenser för lärarna.
Debatt ”Ge elever stöd – avvisa inte föräldrar som kämpar för sina barn”
Debatt ”Debatten om digitalisering i skolan allt mer ideologisk och onyanserad”
Debatt ”Eleverna och lärarna som får betala priset" visar var friskolornas prioriteringar ligger, skriver två fackliga ombud inom Academedia.
Debatt I Almegas värld får lärare och elever ta smällen – inte aktieägare eller lobbyister, skriver läraren Patrik Andersson.
Debatt Andreas Mörcks ”hot mot friskolor” är bara ren hushållning med skattebetalarnas pengar, skriver Linnea Lindquist.
Debatt ”Läraren har blivit den som ska verkställa andras önskemål”
Debatt Almega utbildning: ”Lärare och elever får betala priset med regeringens förslag.”
Friskolor Kommer höja kraven: ”Lycksökare som skadat branschen”.
Hoten mot lärarna Utfärdade skyddsstopp för att hindra aggressiv vårdnadshavare.
Debatt ”Skolorna skriker efter behöriga lärare – här sitter 30 akademiker och bara väntar på att få sätta igång.”
Debatt Läraren Carl Lindén uppmanar till åtgärder innan nya betygen införs.
Debatt ”Konsekvensen blir sönderstressade elever och lärare”
Krönika ”Jag förvånades över dessa trasselsuddar som ställde till med bråk precis innan vi skulle skiljas.”
Arbetsmiljö Rättsprocessen inte över – anställs ändå på utbildningsförvaltningen.
Debatt Ulrica Björkblom Agah manar lärare att sluta jaga bekräftelse och att lita på eleverna
Hoten mot lärarna Polisen ser ingen hotbild mot skola eller elever
Arbetsbelastning Det kan bli drabbat av förslagen i Bo Janssons utredning.
Debatt Läraren tvingas trolla när elever saknar grundläggande kunskaper
Debatt Barnläkaren Josef Milerad ser ett ruttnande system där elever far illa och lärare reduceras till handledare
Skolfinansiering Utredning föreslår avdrag på 6 procent av skolpengen till fristående skolor.
Krönika ”Vi vill också hetsäta choklad ibland – eller ta en snus för den delen – utan att kölhalas offentligt.”
Segregation Behövs ingen ny utredning för att hitta lösningen på problemet, enligt Olskog.
Friskolor Kommunerna ska få göra avdrag med 6 procent på friskolornas skolpeng.
Arbetsmiljö Anser att han saknade uppsåt och därför ska frikännas.
Studiero Siffrorna avslöjar – ”långvarig misshandel av skolan.”
Debatt Uppmanar föräldrar att agera: ”Fråga hur många barn det är i gruppen”
Debatt SKR och Academedia nobbar regleringar: ”Ömsesidigt gisslantagande”
Arbetsmiljö ”Man kan inte göra guld av kattskit”. Tre lärare om förslagens påverkan på arbetssituationen.
Krönika På lärarhögskolan förberedde ingen alls mig på att jag skulle behöva genomgå detta trauma var tredje år.
Krönika Vi vet att det är ett ensamjobb men när det blåser då behöver vi någon där, någon som är där för att var där för just oss.
Debatt Niels Paarup-Petersen presenterar rimliga förslag – men de räcker inte, skriver Marcus Larsson i en debattreplik.
Skolavslutning Vad står överst på önskelistan – och vad räknas som muta? ✓ ”Ska vara försiktig.”
Nedskärningar Svaren ännu värre än väntat: ”Sjunkande skepp”.
Timplaner Maria Cronqvist, lärare på Dragonskolan och en av dem som planerade protesten mot de nya timplanerna i Umeå, kritiserade kommunen och gymnasiecheferna:– Lärare riskerar att bli utbrända!Här är hela hennes tal från demonstrationen.
Arbetsmiljö ”Vi ifrågasätter hur stort problemet är, slänger de prillor i taket?”.
Debatt Svarar Filippa Mannerheim: ”Riskerar underminera stödet eleverna har rätt till”.
Debatt Centerpartiet svarar Marcus Larsson om lobbyism och friskoleägare
Krönika Så fort jag kommer hem så händer något – jag transformeras till just den där föräldern.
Arbetsbelastning Koncernen går inte lärarna till mötes om reglerad undervisningstid.
Debatt Riksföreningen för skolsköterskor svarar Filippa Mannerheim om elevhälsan
Timplaner ”Det ger orimliga arbetsförhållanden och leder till onödig stress.”
Guider & tips ”Svenskan blir lidande – alla behöver utveckla sitt språk.”
Debatt ”Vårt kärnuppdrag att förmedla alla människors lika värde”
Timplaner Gymnasielärarna demonstrerar: ”Så orimligt och dåligt att det är provocerande”.
Krönika Vinstutredningens förslag borde varit på plats för 30 år sedan, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det behövs helt andra åtgärder som skulle kunna leda till hela klassrum av saliga korgossar.”
Debatt ”Spontanrasterna handlar inte om att hundratusentals elever drabbas av akut kissnödighet”.
Arbetsmiljö Fälldes i tingsrätten för brott mot grundlagen.