Skenande frånvaro – så ser det ut på din gymnasieskola

På uppdrag av Vi Lärare har CSN sammanställt statistik på elevers frånvaro på 892 av Sveriges gymnasieskolor.
Gymnasieskola
Den ogiltiga frånvaron skenar i Sveriges gymnasieskolor.
Och värst drabbas friskolorna.
Vi Lärare har listat 892 gymnasieskolor – så ser det ut på din skola.
Vid mer än fyra timmars ogiltig frånvaro riskerar gymnasieelever att få sitt studiemedel indraget om skolan anmäler frånvaron till CSN.
Med avbrott för pandemiåren har antalet anmälningar ökat varje år sedan 2008.
Under läsåret 23/24 drogs stödet in 38 100 gånger men CSN bedömer att underrapporteringen är omfattande.
På uppdrag av Vi Lärare har CSN sammanställt statistik från 892 av Sveriges gymnasieskolor – och siffrorna avslöjar att den ogiltiga frånvaron är högst på friskolorna.
Myten om friskolor
Christian Liljeros, förhandlingsombud och vice ordförande för Sveriges Lärare Academedia, jobbar själv som lärare på en skola med dubbelt så hög frånvaro som genomsnittet.

Christian Liljeros.
– Siffrorna visar att det är en myt att friskolorna bara attraherar studiemotiverade elever i fina områden. Academedia har många så kallade frånvalsskolor, det vill säga skolor som få om ens någon satt som sitt förstahandsval. Där samlas elever som inte ens tänkt gå gymnasiet men som tänkt om i sista stund – eller till och med lite efter. Studiemotivationen blir därefter.
Skolorna anmäler själva
Det är skolorna själva som bedömer och anmäler frånvaron så siffrorna är inte helt jämförbara. En anledning till att antalet indragna studiemedel ökat med 3 500 sedan läsåret innan kan ha att göra med ökad anmälningsvilja. I alla fall hos vissa, listan innehåller även 145 skolor vars elever under förra läsåret inte rapporterats för någon ogiltig frånvaro alls.
124 av dessa skolor var friskolor med sammanlagt 15 544 elever. De kommunala skolorna utan rapporterad ogiltig frånvaro samlade 900 elever.
De tre skolor som toppar listan drivs samtliga av Academedia. Så här många procent av eleverna har fått studiemedlen indragna:
- Klara Teoretiska gymnasium Stockholm Öst: 63,4 %
- Cybergymnasiet Odenplan Norr: 57,1 %
- Praktiska Malmö Limhamn: 50,9 %
Genomsnittet för kommunala skolor är 10,1 procent och för friskolorna 12,1 procent.
”Mödosamt för lärarna”
Att bedriva undervisning för elever som kommer och går som det passar är utmanande.
– Hög frånvaro är mödosamt och arbetsamt för lärarna. Allt måste gås igenom två tre gånger för att alla ska ha uppfattat uppgiften. Hela undervisningsstrukturen blir förstörd. Grupparbeten som sträcker sig längre än en lektion kommer inte på tal. All progression sätts ur spel, säger Christian Liljeros.
Det kan vara försent
Christian Liljeros är luttrad.
– Så här i slutet av terminen ställs man varje år inför valet att ge eleverna lite extra kunskap i ett nytt moment eller att använda tiden till uppsamlingstillfällen för att de med hög frånvaro i alla fall ska ha någon chans att få godkända betyg. Det är oftast för sent för fördjupning eller nya områden.
– Det är supertråkigt och det går ut över de elever som sköter sin skolgång. Som lärare anpassar man sig till förutsättningarna. Det går inte att undervisa på samma sätt som i en skola med låg frånvaro utan att slita ihjäl sig.
LÄS MER:
Nya siffror: Fyra av tio elever säger ja till att skolka
Lov utan lov: Frånvarande elever ökar kraven på lärare