Så slår utredningarna mot gymnasiets nya läroplan

Gymnasielärarna John Nilsson och Anne Pihlo är bekymrade över problemen med Gy25.
Gymnasieskola
Nya läroplanen för gymnasiet, Gy25, har inte hunnit införas helt – men röster höjs redan för att den behöver göras om.
– Den riskerar att bli ett utdaterat stickspår innan den ens implementerats, säger Anne Pihlo, ordförande för Sveriges Lärares nationella skolformsförening för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
Regeringen producerar utredning efter utredning, med många efterlängtade förslag. Det handlar bland annat om regleringar av lärares undervisningstid, nytt betygssystem och nya läroplaner för grundskolan.
Men förslagen i betygsutredningen, som berör samtliga skolformer, och läroplansutredningen som berör grundskolan, synkar inte med Gy25, läroplanen för gymnasiet som införs i sin helhet i augusti 2025.
– Om betygsutredningen leder till en reform så får vi i förhållande till Gy25 ett system som inte är konsekvent och inte kan garantera likvärdigheten i undervisning, bedömning och betygssättning, vare sig mellan grundskola och gymnasium, eller inom gymnasieskolan, säger Anne Pihlo.
Kan öka arbetsbelastningen
Hon varnar också för att arbetsbelastningen på gymnasielärarna kan öka.
– Det är kopplat till två stora reformer tätt inpå varandra och det blir värre när de inte synkar, säger hon.
Att Gy25 kan bli ett problem konstaterar läroplansutredningen, som vill se en ny läroplan som motsvarar den som föreslås för grundskolan.
Och i sitt remissvar på Läroplansutredningen skriver Stockholms stad:
”De föreslagna förändringarna i grundskolan, där bland annat en starkare betoning på läsning, skrivning och räkning föreslås införas, behöver således återspeglas även i gymnasieskolan. Det här innebär att gymnasieskolans ämnesplaner kan komma att behöva revideras för att bättre ta hänsyn till de kunskaper och färdigheter som eleverna förväntas ha med sig från grundskolan.”
”Problem med progressionen”
– Du får en disharmoni i systemet. Grundskolan får tydligare läroplaner, medan ämnesplanen på gymnasiet är strukturerad på ett annat sätt. Vi får inte ett sammanhållet system. Men majoriteten elever läser vidare på gymnasiet och risken är att det uppstår problem med progressionen mellan grundskola och gymnasium, säger John Nilsson, gymnasielärare i Stockholm, som även suttit med i referensgruppen för läroplansutredningen.
Förutom arbetsbelastning och glapp i övergången mellan grundskola och gymnasium, menar de två lärarna att det finns en risk för fortsatta brister i likvärdigheten med Gy25.
– Det är delvis en annan kunskapssyn med stora skillnader mot det förslag som ligger på regeringens bord. För grundskolan är det tydligare förslag hur undervisningen ska se ut, det är mer konkret och det ger troligtvis ökad likvärdighet, säger John Nilsson.
Svårare med betyg
Det blir också problem med betyg och bedömning, menar Anne Pihlo.
– Våra ämnesplaner är inte framtagna utifrån det betygssystem som föreslås, säger hon.
Risken är att undervisningens innehåll skiljer stort mellan lärare, och att bedömningen också kommer att göra det.
– Det finns inget i Gy25 som givet säkerställer likvärdig bedömning. Visst, du har ett gemensamt centralt innehåll – men dessa srivningar öppnar upp för olika tolkningar vad som specifikt ska tas upp i undervisningen. Därefter ska samma undervisning tolkas utifrån diffusa betygskriterier, säger John Nilsson.
”Önskvärt att se det som ett kit”
Därför vill de att regeringen också gör verklighet av det som Läroplansutredningen föreslår: en enhetlig systemutvärdering inom skolväsendet, att regeringen beslutar om ett samlat system för uppföljning och utvärdering.
– När man gör utredningar och kommer med reformförslag vore det önskvärt att man, som man gjort nu med betygsutredningen och läroplansutredningen, ser det som ett kit – det är separata utredningar men de är kopplade till varandra. Man kan konstatera att utredarna haft en dialog och man har ett gemensamt syfte, säger Anne Pihlo.
Förslagen i betygsutredningen och utredningen om ny läroplan för grundskolan är ute på remiss.
LÄS ÄVEN:
Så blir den nya skolan – efter alla utredningar
Ny utredning: Nu ska skolorna bli helt mobilfria
Utredning: Skrota extra anpassningar i klassrummet
Utredning: Mer disciplin ska minska skolstöket
Regeringens utredare: Lärares tid ska regleras