Efter beslutet – lärarna Sveriges största akademiska yrkesgrupp

Fackligt
Sacos kongress väljer in Lärarförbundet i organisationen.
Då blir lärarna Sveriges största akademiska yrkesgrupp – men det är också nästa steg mot en ny organisering.
– Kan vi bli en enad röst ökar våra chanser att få vassare avtal, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Avsiktsförklaring, inriktningsdokument, och snart ett ramdokument. Därefter ska förslaget ut till medlemmarna och sedan fattas det ett beslut i maj om hur det blir 1 januari 2023.
Så ser processen ut i korthet för det som kan bli en ny organisering – med arbetsnamnet ”Sveriges lärare” – om medlemmarna i Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet gör tummen upp.
– Men det viktigaste är att medlemmarna känner att det blir bra för dem med det nya. Vi försöker arbeta in deras inspel i den demokratiska processen, säger Åsa Fahlén.
Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, är inne på samma spår:
– Vi har olika kulturer och det måste vi ta hand om, precis som vi ska ta hand om all kompetens, erfarenhet och engagemang som finns. Det är medlemmarna och de förtroendevalda som kommer bygga det nya – inte en skiss på ett papper eller ett namn på ett nytt förbund, säger hon.
Alla pusselbitar ligger på bordet – och de ska sättas ihop till ett konkret förslag till våren.
– Det är ont om tid, men det är otroligt viktigt att vi gör förankringsarbetet ordentligt. Vi ska bygga demokratin underifrån och medlemmarna ska välja sina ombud, säger Åsa Fahlén.
För det är ute i skolorna, på arbetsplatserna, allt börjar.
– Det är enormt viktigt att vi behåller styrkan lokalt så att vi kan göra skillnad på arbetsplatserna i vardagen. Där måste vi vara starka mot huvudman, säger Johanna Jaara Åstrand.
– Våra medlemmar har också varit tydliga med hur viktigt det är att vi ska ha bra utbildningar för våra ombud, så att de är kunniga och kan förhandla mot arbetsgivaren på ett bra sätt. För många är det ju personen som representerar dem på arbetsplatsen som är facket, säger Åsa Fahlén.
Hon har reflekterat mycket över något hon och flera andra upplever som en brist.
– En svaghet är att vi pratar generellt om lärare. Det är en stor skillnad att vara lärare i fritidshem, lärare på mellanstadiet eller lärare inom vuxenutbildning eller studie- och yrkesvägledare. Men jag tror att olika specialistkompetenser kan tydliggöras på ett bra sätt i en ny organisering och att det kan hjälpa oss att få till det jag kallar vassare avtal för olika grupper och vassare avtal lokalt, säger Åsa Fahlén.
”Det blir en väldig styrka att tala med en röst”Självklart blir det en styrka att kunna tala för över 300 000 personer i en förhandling nationellt.
– I utredningen vi i styrelsen 2020 fick i uppdrag av kongressen att göra blir det tydligt att arbetsgivaren ibland inte riktigt litar på oss, trots att vi har samverkansavtal sinsemellan och har skrivit på ett avtal gemensamt. De vet att vi trots det kan ha lite olika uppfattning i grunden, säger Åsa Fahlén.
Det problemet försvinner i en eventuell ny organisering.
– Det blir en väldig styrka att tala med en röst, säger Åsa Fahlén.
Lärarlönerna i Sverige har halkat efter med OECD-mått mätt. Det är en given punkt som det blir lättare att slåss för med fler medlemmar i ryggen.
Så mycket växer Saco – lärarna största yrkesgrupp
- TCO: 1 454 677 medlemmar
- LO: 1 432 926 medlemmar
- Saco: 709 391 medlemmar
- LO: 1 432 926 medlemmar
- TCO: 1 224 677 medlemmar
- Saco: 939 391 medlemmar
- Sveriges Lärare 309 553*
- Sveriges Ingenjörer 159 017
- Akavia 131 432
- Akademikerförbundet SSR 74 509
- Sveriges läkarförbund 55 501
- Naturvetarna 33 554
- Sveriges universitetslärare och forskare 21 642
- SRAT 21 200
- DIK 19 661
- Officersförbundet 19 394
- Sveriges Skolledare 17 455**
- Sveriges Arkitekter 13 770
- Fysioterapeuterna 12 608
- Sveriges Psykologförbund 11 961
- Sveriges Arbetsterapeuter 10 107
- Sveriges Tandläkarförbund 7 187
- Sveriges Farmaceuter 7 187
- Sjöbefälsföreningen 4 567
- Kyrkans Akademikerförbund 4 021
- Sveriges Veterinärförbund 3 262
- Reservofficerarna 1818