Skolverket: Hög kvalitetsrisk med digitala proven

Stora förseningar och ökade kostnader visar sig när Riksrevisionen granskar digitala projekt.
Digitala nationella prov
Riksrevisionens granskning av myndigheters digitaliseringsprojekt visar problem med ökade kostnader och förseningar. Ett av de granskade projekten är Skolverkets provplattform – där Skolverket själva uppger att risken för kvalitetsproblem är hög.
Provplattformen läckte personuppgifter – och de digitala nationella proven stängdes ner våren 2025. Lärarna fick snabbt ställa om till prov med papper och penna.
Hög risk för kvaliteten
Skolverket bedömer själva kvalitetsrisken för verktyget som ”hög”, i den enkät som Riksrevisionen skickat ut som en del av sin undersökning, och som Skolverket svarat på i september 2024.
”När enkäten skickades in i augusti 2024 förelåg en hög risk att viktig funktionalitet kring nedlåst läge inte skulle hinna levereras i tid, eller med tillräckligt hög kvalitet inför höstens prov. Det fanns även i det läget ett par kända fel som behövde rättas innan vi kunde genomföra proven hösten 2024 och givet att tiden var knapp såg vi därmed risken som hög. De flesta av felen löstes innan höstens provperiod startade, men ett av problemen lyckades vår leverantör inte lösa i tid och det var nedlåst läge för elever med iPads som vi tyvärr fick leva med hela hösten. Det löste sig dock till vårens provomgång” skriver enhetschefen Marcello Marrone, Skolverket, i ett mejlsvar.
Riksrevisionen kan inte uttala sig om enskilda projekt.

Yuwei de Gosson, projektledare på Riksrevisionen.
– Vi har inte kollat om myndigheterna valt fel leverantörer, det vi kan säga handlar om att det finns misslyckade upphandlingar som handlar om leverantörer, men det handlar även om problem hos myndigheterna, deras kravställning inte är tydlig, säger Yuwei de Gosson de Varennes, projektledare för granskningen.
Totalt omfattar revisionen 1 094 projekt vid 136 statliga myndigheter, mellan åren 2013 och 2024.
Granskningen visar stora förseningar och ökade kostnader. Flera projekt har lagts ned.
40 miljarder kronor
Sammanlagt har de en budget på 40 miljarder kronor – att jämföra med skolbudgeten, där regeringen lade drygt 2,9 miljarder 2025.
Skolplattformen beräknas landa på 897 miljoner kronor mellan 2017 och 2025. Budgeten för projektet är 349 miljoner kronor. Enligt Skolverkets enkätsvar har 165 miljoner gått till konsulter, Vi Lärares nya beräkningar visar 175 miljoner kronor.
Enligt Skolverkets enkätsvar kommer driftskostnaden att uppgå till 60 miljoner kronor årligen.
Proven skjuts upp
Införandet av provplattformen har skjutits upp två gånger.
Första gången 2019 eftersom varken Skolverket, huvudmännen eller skolorna ansåg sig redo.
Andra gången 2021 efter en EU-dom, som tvingade leverantören att flytta servrar från USA till Tyskland.
Skolverket uppger i sitt enkätsvar IT-kompetens som en bristfaktor inom projektet.
– Regeringen behöver se över om man ska tillsätta en statlig funktion som kan ge stöd åt myndigheterna, säger Yuwei de Gosson de Varennes.
LÄS ÄVEN:
Rasande kritik mot digitala prov: ”Hoppas det kraschar”