Tydliga corona-direktiv skapar lugn i förskolan

Coronaviruset
Personalen i förskolan kan inte jobba hemifrån och för många är oron för smitta stor. I Norrköping rapporterar Lärarförbundet dock få corona-relaterade ärenden.
– Det här är den friskaste arbetsplatsen som finns, säger förskolläraren Anna-Lena Nilsson Björk.
På Utsiktens förskola i Svärtinge, Norrköping, har personalen lagt årsplaneringen åt sidan. Under pandemin vänds det mesta upp-och-ner.
– Vi är ganska vana vid att ha rutiner och följa årsplaner, vi har årshjul och kalendarium. Även om vi är fria i vårt yrke är vi styrda av vårt årshjul. Nu har vi ingen aning. Det är bara här och nu. En del tycker att det är jättejobbigt, andra tycker att det funkar, säger Cecilia Wenner, rektor för Utsikten och Slätmons förskolor.
Veesa Saranpää, vice ordförande i Lärarförbundet Norrköping, berättar att frågorna som rör corona är få. Medlemmarna hör av sig om lön och vanliga ärenden. Som om smittan inte fanns.
Reglerna är tydliga och stenhårda. Barn med symptom ska vara hemma.
– I början upplevde jag att det svåraste var bemötandet av upprörda föräldrar. Pedagogerna har fått ta emot en hel del irritation. Föräldrarna tycker att vi är för hårda. Jag säger att det gynnar deras barn om alla som är här är friska. Men det har lugnat ner sig i och med att smittspridningen har förvärrats, de förstår att det är allvar, säger Cecilia Wenner.
Samtidigt kommer pandemin närmre.
– Östergötland är drabbat, personalen känner att de är i ett utsatt läge. Vi är i kontakt med barn, föräldrar och varandra hela tiden. Jag tänker att det gäller att lyssna på deras oro. Jag kan inte ta bort den, men det handlar om att lyssna, stötta och att de får prata om de där frågorna, säger Cecilia Wenner.
För Anna-Lena Nilsson Björk är det viktigt att ge barnen på förskolan en corona-paus, och att vardagen fortsätter att finnas.
– Vi säger inte så mycket om det inte kommer frågor från barnen. Vi har pratat allmänt och varför de är viktigt att tvätta händerna och varför man ska vara hemma när man är snuvig. Sen har vi visat bilder på viruset och de som vile fick måla av det. Lite lättsamt, det inte ska bli jobbigt. Här på förskolan ska det vara roligt. Vi jobbar på som vanligt för att det ska vara som vanligt. Vi mår bättre av det också när vår vardag får fortgå, säger hon.
Påskfirandet blir annorlunda, utan långbord för alla det dryga hundratalet barn. Det kan också bli fråga om att vårdnadshavarna lämnar barnen utomhus.
Pedagogerna kommer till Cecilia Wenner med förslag på hur arbetet ska utföras så säkert som möjligt.
– De är närmast barnen och har kloka synpunkter. Igår var det en personal som sa att det är inte så klokt att vi går in och tar hand om varandras barn på avdelningarna när personalen där arbetar med planering. Jag tänker inte på allt, men de befinner sig mitt i det, säger Cecilia Wenner.
Precis som på alla andra förskolor, fritidshem och skolor i landet har Utsikten haft stor frånvaro bland personalen under vissa perioder.
– Ett par veckor var väldigt intensiva, då beslutade jag om att avdelningarna kunde stänga tillsammans, för att inte slita ut personalen. Nu går ju det stick i stäv med att man ska hålla sig isär. Men vid stängning är det få barn, och det är viktigt att personal inte går i däck på grund av det här. Att vi tänker på deras arbetsmiljö. De är utsatta som det är, säger Cecilia Wenner.
Kanske är den allra svåraste uppgiften hon har att skapa en arbetsmiljö som är hållbar, under villkor som hela tiden ändrar sig. Hur gör man det?
– Jag skulle vilja ha ett smart svar att ge dig. Vi hjälps åt. Men läget förändras från den ena veckan till den andra. Det är här och nu, säger Cecilia Wenner.
Anna-Lena Nilsson Björk är själv inte rädd för Covid-19. Hon säger att hon mer tänker ”när” än ”om” hon ska bli sjuk.
– Självklart har jag en oro men samtidigt är det ändå spännande att få vara med och se vad som händer med samhället, vår verksamhet och oss själva. Det är spännande att vara med om, även om det inte är så roligt, säger Anna-Lena Nilsson Björk.