Trots smittotoppen – skolorna ska öppna igen

FHM förutspår en omikron-topp i mitten av januari, strax efter att skolorna öppnat igen. Men Karin Tegmark Wisell meddelar att de inte planerar för några skolrestriktioner.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Folkhälsomyndigheten räknar med att omikron skapar en topp i smittspridningen i mitten av januari. Ändå ska skolorna öppna som vanligt efter julhelgen.
– Att vi vidtar så här hårda åtgärder nu är direkt kopplat till att vi har en förhoppning om att barn ska kunna gå i skolan efter jul- och nyårsledigheterna, säger Karin Tegmark Wisell, FHM.

LÄSTIPS: Skolinspektionen granskar corona-restriktioner

Folkhälsomyndigheten har under dagen presenterat tre nya scenarion för smittspridningen av covid-19, där den nya varianten omikron väntas ta över från den idag dominerande delta-varianten. Hur stor smittspridningen blir beror på vilken effekt vaccinet kommer att ha mot den nya virusvarianten.

Gemensamt för alla tre framtidsbilderna är en topp i mitten av januari, strax efter att skolorna öppnat igen.

Under januari sätter dock regeringen på FHM:s inrådan stopp för cuper och större idrottssammankomster för barn, tillsammans med en rad andra restriktioner för att bromsa smittan. 

– De här modellerna med tre olika scenarion bygger på att vi inte vidtar några åtgärder. Och nu riktar vi åtgärder inte minst mot barn då det gäller att träffas i större grupper just för att ha förutsättningar att bryta smittspridningen. Vi ser i normala fall under en ledighet när man har minskad kontaktintensitet att man får en minskad smittspridning och det är vår förhoppning att åtgärderna ska leda till det, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, till Läraren.se.

LÄSTIPS: Wiman: Skolan tycks vara en Twilight zone

Så ser lärarna på smittan

Hos lärarna är oron bitvis stor, redan innan jullovet ens har startat.

– Vi är oroliga att smittan ska öka på grund av skolan och att elever, lärare och andra riskerar att bli sjuka, säger Olle Linton, gymnasielärare och ombud i Lärarförbundet Stockholm.

Han upplever att FHM:s hållning med att skolan ska hålla öppet till varje pris påverkar skolledarna.

– Stockholms stad är långsamma men lyssnar på FHM. En rektor kan ju stänga skolan om det är fara å färde, men det händer aldrig. De hoppas väl att det ska blåsa över under jul, säger Olle Linton.

Karin Tegmark Wisell säger att vaccin är den enskilt viktigaste åtgärden för lärare som är oroliga, som inte kan arbeta hemifrån, inte hålla avstånd och som till stor del undervisar ovaccinerade barn.

Bland de nya restriktionerna och rekommendationerna finns hemmajobb.

FHM: ”Jobba hemma”

– Barnen ska vara hemma när de är sjuka, lärarna ska vara hemma när de är sjuka och när man är i lärarrum med mera att man tar hänsyn och att man har en dialog med sin arbetsgivare om hemarbete när det är möjligt, att förbereda en lektion eller rätta prov. Jag är medveten om att det inte är möjligt för alla men i de situationer det är möjligt så är det bra om man har en dialog med arbetsgivaren om att följa rekommendationerna och arbeta hemifrån, säger hon.

MER LÄSNING:

Nu ska Arbetsmiljöverket granska skolsmittan

Deras kollega dog i corona

Anna Ekström leder skolans folk genom coronakrisen