Tegnell om lärarnas kritik: "Måste samarbeta"

Anders Tegnell betonar vikten av att skolor och regioner kan förbättra samarbetet med vaccineringen av unga.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vaccinationen av gruppen 12-15 år går långsamt. Nu vill statsepidemiolog Anders Tegnell se skolorna agera.

LÄSTIPS: JJÅ: "Vaccinet inte skolans ansvar"

Från och med 22 november återinförs covid-testning för alla, även vaccinerade. Det gäller barn från och med förskoleklass. Samtidigt gäller att alla i en familj måste stanna hemma tills de testat sig, om någon i familjen testar positivt för corona.

Smittspridningen i Sverige är kontrollerad, men ökningen i omvärlden gör att åtgärder behöver finnas på plats även här, förklarar Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

Så trögt går covid-vaccinationen av unga

Statsepidemiologen betonar att vaccin är den viktigaste faktorn för att bromsa smittan. Men i gruppen 12-15 går det trögt. Andelen vaccinerade ligger kvar kring 40 procent.

Och det är skolorna som behöver bli bättre på att samarbeta, menar han.

– Det är väldigt viktigt att skolor och regioner kan samarbeta i frågan. Vi får tyvärr en del signaler om att det är svårigheter i samarbetet vilket är olyckligt eftersom vi vet att det mest effektiva för att få till en bra vaccinationstäckning i de här sammanhangen det är att vaccinera i skolan. Sen att elevhälsan inte behöver göra allting själv är en annan sak, men skolor och regioner behöver komma vidare i samarbetet, säger Anders Tegnell till Läraren.se.

"Skolan måste ta ansvar"

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har tidigare varnat för att vaccinationsarbetet skulle landa som ett skolansvar.

LÄSTIPS: Lärarförbundets oro: Barnvaccin blir skolans ansvar

Medlemmar i Lärarförbundet har till exempel vittnat om att de får lägga lektionstid på att följa elever till vaccinationen.

Så här säger Anders Tegnell om lärarnas kritik:

– Jag tycker att skolan ska ta med sig hur viktigt det är att barn vaccinerar sig och att de behöver bli en del av vaccinationsarbetet. Alla har en vinst på att så många som möjligt vaccineras. Man får se till att få ett bra samarbete och det innebär att alla måste hjälpa till, säger han.

FHM har föreslagit vaccinationspass för sammankomster med fler än 100 deltagare, vilket i så fall kommer att gälla från och med 1 december. Dessa kommer inte att beröra barn under 18.

MER LÄSNING: 

Vaccinsamordnaren: ”Bristande intresse från skolorna”

FHM:s tydliga besked: Så väl funkar vaccinet