Skolstart med krav på munskydd i Danmark

Två danska gymnasieskolor har infört krav på munskydd i skolkorridorerna lagom till terminsstarten. Foto: Getty
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Frågan om munskydd splittrar fortfarande coronavärlden. I Danmark har regeringen kovänt och på två gymnasieskolor blir det skolstart med krav på munskydd.

När lärarna fick ställa sina egna frågor till Folkhälsomyndigheten här på Läraren.se var frågan om munskydd en het fråga. FHM svarade då precis som nu att de avstår från att rekommendera allmänheten munskydd, mot bakgrund av det svaga vetenskapliga underlaget om det är ett effektivt skydd mot smittspridning.

Det är inte nödvändigt i dagens stabila läge i Sverige, menar Anders Tegnell.

– De som rekommenderar att använda munskydd har också ett stort ansvar att informera om hur man använder dem på ett säkert och korrekt sätt. Det finns många frågor kring munskydd och dess handhavande som måste lösas för att de ska vara effektiva, sa statsepidemiologen på dagens pressträff.

Men grannlandet Danmark har tvärvänt i frågan efter att smittkurvorna börjat pekat uppåt i landet.

Danska myndigheter hade tidigare samma inställning till bred användning av munskydd som de svenska, men den 31 juli kom vändningen:  Ett munskydd i väskan rekommenderas i kollektivtrafiken och det bör tas på om trängsel uppstår, lyder nya budskapet.

I större delen av Danmark är det ännu så länge bara en rekommendation, men i Århus och fem andra kommuner på Jylland är det ett krav, enligt TT.

Precis som på en gymnasieskola i Nyborg och Roskilde katedralskole med tusen elever. Från första dagen efter sommarlovet blir det obligatoriskt med munskydd i korridorerna.

”Korridorträngseln på skolan kan bli lika stor som i kollektivtrafiken under rusningstid – och där rekommenderar ju danska myndigheter numera munskydd. De senaste dagarnas utveckling har visat att covid-19 är ett lika allvarligt hot som före sommarlovet", står det i rektor Claus Niller Nielsens brev till eleverna inför terminsstarten, skriver TT.

I Sverige kan en rektor göra riskbedömningen att personal ska använda munskydd, och då hänvisar FHM till arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:02).

Visir och munskydd på Stockholms-gymnasium

Ett exempel är friskolan Stockholms estetiska gymnasium i Liljeholmen. Där utrustas de 35 lärarna med munskydd och visir, och de cirka 245 eleverna ska ha munskydd i möjligaste mån vid undervisningen.

– Vi klättrar i princip på varandra, speciellt i teaterundervisningen. Den ska vi också försöka bedriva utomhus, säger Carina Lepp Persson till Svenska Dagbladet.

Under det senaste dygnet lovade även president Donald Trump att USA:s regering kommer att förse landets skoldistrikt med 125 miljoner återanvändbara munskydd.

WHO rekommenderar att allmänheten bär munskydd om de befinner sig i miljöer där virus kan spridas och det är svårt att hålla fysisk distans. En rekommendation som omkring 130 länder har tagit efter.

Rekommendation i Finland

I Finland meddelade regeringen under torsdagen att de inför rekommendation för munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken. 

– De som rekommenderar att använda munskydd har också ett stort ansvar att informera om hur man använder dem på ett säkert och korrekt sätt. Det finns många frågor kring munskydd och dess handhavande som måste lösas för att de ska vara effektiva.