Så får du koll på ditt nya arbetstidsschema

Robban Nilsson, ombudsman på Lärarförbundet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Känns ditt nya arbetstidsschema för tajt? Hinner du inte med alla arbetsuppgifter under din arbetstid? Då kan det vara dags för dig och dina kollegor att göra en schemakoll.

Det kan kännas tungt att komma tillbaka från semestern till ett arbetstidsschema där du redan första veckan springer mellan lektionspassen och märker att dina arbetsuppgifter inte ryms inom din arbetstid.

Robban Nilsson, ombudsman på Lärarförbundet Foto: Lärarförbundet

Robban Nilsson, ombudsman på Lärarförbundet, säger att det är viktigt att agera snabbt i ett sådant läge och ta hjälp av kollegor, skyddsombud och facklig expertis för att minimera risken för ohälsa.

Schemabrister är inte ditt fel

– Det är inte du som är för klen eller inte orkar. Det är inte du som är den enda som gnäller utan de är ni som har ett gemensamt problem för att ni har en organisation som brister. Arbetsgivaren ska enligt AFS 2015:4 - OSA arbetsmiljö som kom 2015 försäkra sig om att varje anställd har en balans i uppdrag och förutsättningar, säger han.

Men även om det är rektorns ansvar att se till att lagar och kollektivavtal efterlevs är det klokt att inte förutsätta att chefen känner till hur just din arbetssituation ser ut. Det är viktigt att påtala brister som man upplever. Du och dina kollegor kan ta stöd i arbetstidslagen, arbetsmiljölagen och det kollektivavtal som ni tillhör.

– Det viktigaste när man får sitt nya schema är att kontrollera att det finns utrymme i schemat för rast, pauser och ställtid mellan lektioner, möten och sådana saker för att få en bra arbetsmiljö i vardagen. Men det är också viktigt att själva arbetstidsramen hålls och att du har möjlighet att hinna med alla arbetsuppgifter inom arbetstiden, säger Robban Nilsson, ombudsman på Lärarförbundet.

Hans råd är att var och en på arbetsplatsen går igenom sitt schema och att man därefter sätter sig tillsammans för att lyfta upp och tillsammans diskutera de eventuella problem man upptäckt.

– Kanske upptäcker man att det finns systemfel i arbetstidsschemat för att ingen får tid för paus eller så ser man att en kollega har fått sämsta schemat medan andras är rätt okej. Då måste vi som fackförbund gå in för det kan inte vara ett lotteri ifall anställda får ett taskigt schema. Ekvationen måste gå jämnt ut för alla, säger Robban Nilsson.

Detta gäller om du har semestertjänst eller ferietjänst

I ditt anställningsavtal kan du se vilken typ av arbetstidsreglering du har för att få koll på din årsarbetstid. Du kan antingen arbeta utifrån en semestertjänst eller en ferietjänst.

I en semesteranställning har många helt reglerad arbetstid. I genomsnitt får du arbeta max 40 timmar i veckan men under en tidsperiod (kallas beräkningsperiod i avtalen) kan veckoarbetstiden variera  och du kan exempelvis arbeta 39 timmar ena veckan och 41 en annan. 

I en ferietjänst är årsarbetstiden i snitt 1767 eller 1807 timmar beroende på vilket kollektivavtal du tillhör. Arbetstiden är främst förlagd i anslutning till elevernas läsår och fördelas därmed på färre veckor vilket innebär att man ofta arbetar fler än 40 timmar per vecka. Av den totala årsarbetstiden styr din chef över den reglerade arbetstiden på 1360 timmar medan du styr arbetet under återstående timmar som är din förtroendearbetstid.

Många arbetsgivare lägger ut arbetstidscheman under en längre tidsperiod där grundschemat återkommer hela terminen eller året. 

Du ska ha två veckors varsel

– Det finns en slags miniminivå att man som anställd ska få reda på en schemaändring minst två veckor i förväg, annars räknas arbetstid utöver det ordinarie arbetstidsschemat som övertid, säger Robban Nilsson.

Robban Nilsson säger att eftersom ferietjänsten ger arbetsgivaren större möjligheter att förlägga mer arbetstid vid arbetsanhopningar så anser Lärarförbundet att arbetsgivaren också har större skyldighet att informera anställda i god tid om man vet att det kommer en arbetsanhopning längre fram under året.

Hur kan man som anställd agera om rektorn först har givit dig ett vettigt arbetstidsschema, med utrymme för det mesta som ingår i arbetet, och sedan plötsligt frågar om du och en kollega kan rycka in under en längre tidsperiod för att ta en sjuk kollegas lektioner? Rektorn hävdar att det ryms inom din reglerade arbetstid medan du ser att det skulle öka din arbetstid och arbetsbelastning.

– Där ska man inte ens påbörja ett sådant uppdrag utan att först reda ut hur eventuell övertid faktiskt ska tas ut och får tas ut och vilka konsekvenser det får för din arbetssituation när det kanske ökar ditt uppdrag med 20 procent eller mer, säger Robban Nilsson.

Ta hjälp av facket

Han poängterar att det är viktigt att inte vägra ett uppdrag utan i stället tala om att det är din bedömning att du inte kommer må bra av den ökade arbetsbelastningen. Som arbetsgivare får man inte heller lösa en längre sjukskrivning genom att belasta kollegor med mer övertid eftersom rektor kan förutse att det finns en arbetsanhopning under längre tid än ett par dagar.

– Formellt är det en svår diskussion att ta så man bör inte ta den själv med rektorn tycker jag. Om rektorn står på sig får man begära ett samtal med rektor tillsammans med sitt skyddsombud, sin fackliga representant från lokalavdelningen eller Lärarförbundets riksorganisation för att se över arbetssituationen och arbetsmiljön, säger han.

Här får du mer tips och råd om ditt arbetstidsschema

Arbetstidslagen:
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/lagar-och-regler-om-arbetsmiljo/arbetstidslagen/

Så får du ett schema som fungerar
https://www.lararforbundet.se/artiklar/saa-faar-du-ett-schema-som-fungerar

Lärarförbundets schemakoll (kräver inlogg)
https://www.lararforbundet.se/artiklar/schemakoll-ger-koll-paa-arbetstid-och-arbetsmiljo

Arbetstidskollen:
https://www.lararforbundet.se/artikelsidor/jobbar-du-for-mycket-gor-arbetstidskollen