
Både inredningen på sjukhusskolan och de kläder som läraren Lotta Säljö Sjöblom och hennes kollegor bär skiljer sig från andra delar av Drottning Silvias barnsjukhus. Foto: Linn Bergbrant
Lotta Säljö Sjöblom är sjukhuslärare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Foto: Linn Bergbrant
Arbetsmiljö
Att bli allvarligt sjuk som barn är omtumlande.
Lotta Säljö Sjöbloms roll som sjukhuslärare är att vara en fast punkt i en vardag som är upp och ned.
Och se till att skolarbetet faktiskt blir av – för att det missade arbetet inte ska bli en extra börda.
Tänk dig att du har en väl utarbetad plan, ett pedagogiskt grepp och en struktur för fördjupning – som det sedan inte blir något av. Så ser verkligheten ofta ut för läraren Lotta Säljö Sjöblom, som arbetar på barnsjukhus. På ett sjukhus kan en elev plötsligt bli sämre, eller tvärtom – skrivas ut.
– Man måste snabbt kunna ställa om. Det är klart att det kan vara tufft men det är en del av jobbet. Man måste förstå att förutsättningarna kan förändras plötsligt. Om man vill veta exakt hur nästa dag ser ut, då är man på fel ställe, säger hon.
Hon står i entrén till den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Färgerna är knalliga, materialen taktila. Det finns en tanke med hur allt ser ut och det är uppenbart att den som ritat och planerat har haft ett barns förväntningar framför sig. Lottas skjorta är mörkt lila. Samma accentfärg som används på dörrarna i den del av sjukhuset där hon och hennes kollegor håller till.
– Vi har sjukhuskläder, men det är bara vi som jobbar i sjukhusskolan eller i lekterapin som har den här lila färgen. Det är ett sätt att visa barnen att vi inte är vårdpersonal, att vi står för något annat.
Skolan har egen skylt över dörren och färgglada bokstäver i fönstret ut mot korridoren. När Lotta Säljö Sjöblom och hennes kollegor undervisar barn på sjukhuset är det ofta på barnets rum, men det finns också en undervisningssal att komma till, för den som orkar.
Både inredningen på sjukhusskolan och de kläder som läraren Lotta Säljö Sjöblom och hennes kollegor bär skiljer sig från andra delar av Drottning Silvias barnsjukhus. Foto: Linn Bergbrant
Där är känslan av skola påtaglig. Vintergatans planeter hänger i linor i taket och en anatomisk modell, där organen kan plockas ut, står redo på en av bänkarna.
I skåpen finns några av de vanligaste läroböckerna som används på skolor runt om i regionen, men Lotta säger att det mesta sköts digitalt i dag. En utveckling som underlättat hennes arbete. Under de fem år hon varit sjukhuslärare har hon märkt att pressen från skolan har ökat.
– Tidigare kunde barnen tycka att det var roligt att göra andra uppgifter och utmaningar för att hålla i gång tankearbetet. I dag vill de flesta jobba med det som deras klasskamrater gör, för att försäkra sig om att de inte missar något. Då är det bra att det går att jobba helt digitalt med uppgifter i datorn.
Vi visar barnen att vi inte är vårdpersonal, att vi står för något annat.
Många tror att man måste vara på sjukhus länge för att få hjälp av en sjukhuslärare. Att det främst rör sig om barn med svåra sjukdomar som till exempel cancer. Men har man tillbringat en vecka på sjukhuset, och det verkar bli mer, så är chansen stor att man får besök av Lotta eller någon av hennes kollegor.
– Vi brukar ta kontakt och berätta att vi finns. Ganska snabbt känner man av hur läget är. Första gången brukar jag inte ha med mig något undervisningsmaterial utan pratar bara, för att se vad vi skulle kunna jobba med.
– Om familjen ger sitt samtycke så tar jag sedan kontakt med skolan, för att få en bild av vad eleven behöver jobba med.
”Vi är ett erbjudande och en hjälp. Och för många en paus från allt det sjuka”, säger Lotta Säljö Sjöblom om sin roll på sjukhusskolan. Foto: Linn Bergbrant
Till skillnad från en lärare i skolan ingår så mycket mer än undervisning i Lotta Säljö Sjöbloms roll. Inte minst att koordinera och hålla kontakt med olika parter. En stor del av sjukhuslärarens jobb är att vara en brygga mellan familjen, vården, skolan och eleven.
– När ett barn blir sjuk får familjen ofta en tuff situation och tvingas ha kontakt med väldigt många olika professioner. När det gäller skolarbetet kan vi avlasta genom att ha direktkontakt med elevens ordinarie skola och tillsammans med lärare där lägga upp en plan för eleven.
I grunden är Lotta Säljö Sjöblom matematik- och NO-lärare och hon har jobbat på flera olika högstadieskolor i många år. En erfarenhet hon i dag är väldigt tacksam över. Hon tror inte att det hade varit lyckat att börja som sjukhuslärare som helt nyutexaminerad. Samarbetet med skolan är oerhört viktigt och hennes förståelse för lärarnas situation hjälper henne mycket.
Oftast går samarbetet bra. När det inte har fungerat beror det ofta på missriktad välvilja.
– Något jag hört många gånger är lärare som säger att eleven kan ”strunta i skolan just nu och bara fokusera på att bli frisk”. Men det är att göra dem en otjänst. För då har de ett berg av uppgifter att ta sig an när de kommer tillbaka. Och då har de inte heller något extra stöd. De flesta elever mår bra av att vara i fas med skolan. Det är något de kan ta kontroll över, i motsats till sjukdomen.
I Lotta Säljö Sjöbloms team är de fyra lärare. När det går försöker de dela upp sig så att två av dem fokuserar på de äldre barnen och två på de yngre. Lotta har de äldre. Men uppdelningen är inte skriven i sten. Är det mest yngre barn som är inneliggande så får de hjälpas åt.
– Det är utmanande och utvecklande för mig att arbeta med lite yngre barn som jag inte brukar arbeta med. Där får jag tänka på andra sätt. Då tar jag ofta hjälp av mina kollegor och lär mig massor.
Tysta tärningar i skumgummi går att använda om någon är ljudkänslig och förstoringsklot för den som inte orkar fokusera på liten text. Foto: Linn Bergbrant
Som sjukhuslärare handlar mycket om att tänka utanför boxen. Det mesta som eleverna gör i skolan, kan de också göra här. Men på ett lite annorlunda sätt.
– Vi får inte ta in något organiskt material och har svårt att göra labbar. Men annars tycker jag att vi har hittat vägar att lösa det mesta, oavsett om det är teoretiska eller praktiska ämnen. Min kollega fick lära sig korsstygn för att stötta en elev i syslöjd. Vi har till och med haft orientering, från sjukhussängen.
Intill skolsalen har de fyra lärarna sina arbetsplatser. Det luktar svagt av linoleummattor och handsprit. På ett av skrivborden står en liten gul resväska. Den brukar lärarna som arbetar med de yngre barnen ta med sig. Lotta visar tysta tärningar i skumgummi som går att använda om någon är ljudkänslig och ett förstoringsklot som går att föra över texten för den som inte orkar fokusera på liten text.
För de äldre eleverna som är på sjukhus handlar Lottas jobb mycket om att stötta och coacha. Hon kan hjälpa till att prioritera så att det inte känns så oöverskådligt. Hon kan också peppa till att hålla kontakt med skolan och få in uppgifter i tid.
– Ofta är det inte lärarledd skola mer än någon timme om dagen för barnen, men då ska man inte glömma att det är fråga om en-till-en-undervisning och då hinner man med ganska mycket. Allt anpassas efter hur barnet mår och orkar.
Vi har till och med haft orientering, från sjukhussängen.
Sahlgrenska universitetssjukhuset, där Drottning Silvias barnsjukhus är en del, har 17 000 anställda. Lotta och hennes tre kollegor blir en pytteliten enhet i en gigantisk koloss.
De fyra lärarna är inte anställda av regionen, som de andra som jobbar på sjukhuset, utan av grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad. Där tillhör de en särskild enhet, SSI (särskilt samordnade insatser) och har en egen chef, något som Lotta Säljö Sjöblom tycker är bra men fortfarande ganska nytt.
Tidigare tillhörde hon och hennes kollegor organisatoriskt en vanlig skola med en rektor som skulle ägna sig åt dem på några få procent, vid sidan om arbetet med ”sina medarbetare”.
– Upplägget var svårt för de cheferna upplevde jag. De ville väl och gjorde vad de kunde men jag anar att det var utmanande för dem för att de också hade fullt upp med den ordinarie skola de befann sig på.
Även om den nya organisationen har inneburit en mer närvarande och engagerad chef så är det ändå speciellt att ha en annan arbetsgivare än alla andra på sjukhuset. Om till exempel information läggs ut på intranätet för regionen så har inte Lotta och hennes lärarkollegor tillgång till det.
– Jag känner mig hoppfull för jag vet att man arbetar på att göra det bättre för oss.
En annan stor skillnad mot hennes tidigare lärartjänster är att hon i sitt nuvarande jobb har tid att se och möta varje barn. I en klass med 25 elever på en vanlig grundskola är det knappt görbart. Just därför tror hon att hon skulle ha svårt att gå tillbaka och jobba som vanlig lärare igen.
– Jag ser det som ett stort arbetsmiljöproblem i skolan i dag. Att känna att man aldrig riktigt räcker till. Jag tycker att barnen ska ha rätt att bli sedda, men det klarar man som lärare sällan av.
Foto Linn Bergbrant
För barnen som är sjuka blir skolan en frizon från det sjuka. En stund av vardag som påminner om det där livet utanför som de allra flesta längtar tillbaka till.
– Det är skolplikt i Sverige. Men vi är ingen plikt och ska heller inte vara det. Vi är ett erbjudande och en hjälp. Och för många en paus från allt det sjuka. Vi representerar det friska och är en dörr in till det vardagliga och bekanta.
De flesta barnen som Lotta Säljö Sjöblom undervisar blir friska och återvänder till sin ordinarie skola. Men vissa av dem dör av sin sjukdom. Under sina fem år har hon varit med om det flera gånger.
– Det är fruktansvärt.
Men på något plan är det också i de tunga situationerna som hon känner att hon kan göra mest skillnad.
– Även när det ser som mörkast ut så vill barnen ofta fortsätta med skolan, så länge det går. De vill få känna sig som andra barn och få hoppas på en framtid. Att kunna ge dem det betyder väldigt mycket.
Replik ”Likvärdighet kräver mer än kompetenta lärare”.
Debatt Regeringen kommer med elva förslag på bättre skola – läraren ser två förslag som saknas.
Debatt En lärare i New York fick ett tackbrev – har påverkat tusentals elever.
Debatt En av granskarna rider ut till försvar för texttriangeln.
Debatt ”Det handlar inte om att välja politisk sida. I alla krig finns det bara en sida, det är barnens”
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Förskola Tillfällig lösning på vikariebristen: ”Rätt organiserat kan det fungera utmärkt.”
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Arbetsmiljö Här kan all tid som inte är ren undervisningstid användas som vikariat.
Hök25 Sveriges Lärares manifestation för regleringar: ”Folk ska orka jobba som lärare”.
Krönika Filippa Mannerheim: För SJÄLVKLART måste ett yrke ha ramar!
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Gruppledaren i SKR vill se regleringar i nya avtalet med lärarna.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Arbetsbelastning Pontus Bäckström: ”Etisk stress när elevbehov inte kan tillgodoses i ordinarie helklass”.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Krönika ”Rektor Kaj – ett under av tålamod”, skriver Maria Wiman om Uppdrag gransknings ”Gängskolan”.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Hök25 Sveriges Lärare röstade nej till SKR:s nya slutbud: ”Frustrerande”.
Undervisning Lärarstiftelsens fokus: Frågor som handlar om undervisningen.
Fackligt ”Skapar stor oro för våra medlemmar”.
Hoten mot lärarna ”Vi vägrar vänja oss vid att rädsla blir en del av vårt arbetsliv”
Hoten mot lärarna Lärare och annan skolpersonal vittnar om att lärare och annan skolpersonal är rädda för att ingripa.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Vi lärare Ökar satsningen: ”En blandning av vetenskap och beprövad erfarenhet”.
På djupet Här är förslagen som Sveriges Lärares ordförande saknar i utredningskavalkaden.
Forskning Läraren Maja Sundqvist tar avstamp i forskningen när hon undervisar. ✔ Lärarens och forskarens tips.
På djupet Skolministern är fast besluten om att förändra svenska skolan.
På djupet Så här blir den nya skolan – om utredarna får som de vill.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Mentorskap Läraren om avlastningen: ”Jag har över 300 elever så jag har att göra ändå.”
Mentorskap Därför införde Norrevångsskolan i Eslöv heltidsmentorer.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Elevhälsa Fredrik Sandström positiv till förändringarna – men ser ett kvardröjande mörkt moln.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.