Rättegången mot rektorn: ”Han luskade 4–5 gånger”

Rättegången mot rektorn på Engelsbrektsskolan hölls i Stockholms tingsrätt på onsdagen. Om han fälls riskerar han 80 dagsböter.

Rättegången mot Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultqvist hölls på onsdagen.
– Om det här inte leder till en fällande dom finns inte mycket kvar av det rättsliga skyddet för efterforskningsförbudet, säger Erik Mårild, jurist hos Justitiekanslern.

Bakgrunden är ett skyddsstopp som Sveriges Lärares skyddsombud på skolan lade efter att flera mellanstadieklasser lämnats utan uppsyn varpå en kaosartat situation med slagsmål och omfattande skadegörelse uppstod.

Rektorn har tidigare varnats av sin arbetsgivare Stockholm Stad för sin bristfälliga hantering av skyddsstoppet och har även ansetts skyldig för att ha brutit mot efterforskningsförbudet. Såväl en lärare på skolan som Sveriges Lärare har redan vunnit två tvister mot rektorn.

Kretsade kring Vi Lärares artikel

Efterforskningsförbudet innebär att statliga och kommunala tjänstemän är förbjudna att efterforska om anställda har pratat med media.

När Justitiekanslern, JK, fick kännedom om att rektorn kallat in en lärare till ett möte efter tumultet och frågat denne om hon visste något om vem som pratat med Vi Lärare inledde JK en förundersökning som landade i ett åtal för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Rättegången kretsade kring en artikel i Vi Lärare som beskrev tumultet och skyddsstoppet. Rektorn Tomas Hultqvist menade att skyddsstoppet var omotiverat eftersom det enligt honom inte fanns fara för liv och hälsa.

– Det är första gången under mina 45 år i skolan som jag varit med om ett skyddsstopp. Jag förknippar skyddsstopp med tung industri där glödande järn rinner över arbetarna, sa Tomas Hultkvist under rättegången.

Känslig tid för skolan

Skyddsstoppet och artiklarna som följde kom i ett känsligt läge för skolan.

– Det är under den perioden som vårdnadshavare ska välja skola åt sina barn. Eftersom jag inte delade bilden som målades upp i media ville jag reda ut saken. Jag behövde även som arbetsmiljöansvarig försäkra mig om att det inte fanns okända brister, sa Tomas Hultkvist.

För att göra detta kallade han en nyanställd lärare till ett enskilt möte på sitt kontor. Med på mötet fanns även en biträdande rektor.

Läraren berättade att hon blivit varnad av kollegor att möta Tomas Hultqvist ensam och tog därför med sig en facklig representant till mötet. Och en bandspelare.

Inspelning av mötet

På den 15 minuter långa inspelningen av mötet hörs inga frågor om arbetsmiljön däremot är rektorn intresserad av hur Vi Lärare fått sin information.

– Den här artikeln som dök upp i Vi Lärare…, säger rektorn

– Mm…, säger läraren.

– Vad du inblandad på något sätt i den?

– Jag var inte inblandad.

– De säger att de pratat med lärare?

– Ja, jag har läst den. De försökte…

– Jag är inte ute efter att fiska…, säger rektorn och fortsätter kort efter ”Varifrån får de bilden som de målar upp i artikeln?”

Åklagaren sågar förklaring

Vid en handfull tillfällen under mötet ställer Tomas Hultqvist frågor till läraren kopplade till artikeln och vem som försett tidningen med uppgifterna.

Under rättegången förklarade han att han känner till efterforskningsförbudet och att han bara var intresserad av att veta om det fanns personer på skolan som kände till problem med arbetsmiljön och som kunde nyansera hans bild. Att frågorna bara blev olyckligt formulerade.

Åklagarsidan sågade förklaringen.

– Det handlar inte om några förlupna ord. Tomas Hultqvist försöker luska 4–5 gånger, säger Erik Mårild, jurist hos Justitiekanslern. Om avsikten var att få mer information borde Tomas Hultqvist rimligen ha kallat fler personer till enskilda möten.

Anser att han ska frikännas

Rektorns advokat, Peter Danowsky, menade att rektorns förklaring inte alls är orimlig och att det var klarlagt att Tomas Hultqvist med sina frågor bara tagit sitt arbetsmiljöansvar på allvar.

Peter Danowsky ansåg att Tomas Hultqvist ska frikännas. Åklagaren yrkade på att rektorn döms till 80 dagsböter.

Dom meddelas om två veckor.

LÄS MER:

Rektorn åtalas för brott – riskerar fängelse

Facklig seger – och nu kallas rektorn till polisförhör

Rektor utreds för brott – struntade i skyddsstopp

Rektorn varnas efter lagbrott: ”Borde inte vara chef”

Kaos på skola – ledningen struntade i fackets skyddsstopp

Rektorn fick ”erinran” – efter att hon pratat med media