Förskola anmäldes för planeringsdag – frias av JO

Justitieombudsmannen slår fast att förskolan inte gjorde fel när vårdnadshavaren nekades mer tid för sitt äldsta barn.
Anmälningar
När en förskola i Varberg hade planeringsdag krävde en vårdnadshavare kompensation för förlorade timmar.
Det fick han inte och JO-anmälde därför förskolan.
Nu ger JO förskolan rätt.
En föräldraledig pappa kontaktade en jurist och JO-anmälde sedan förskolan där ett äldre syskon gick 15 timmar i veckan eftersom han inte kompenserades vid planeringsdagar.
– Vi betalar för förskola för vårt barn som är två år. Vi är föräldralediga med barnets lillebror som är tre månader och är garanterade 15 timmar i veckan och har fördelat dessa med fem timmar per dag tisdag-torsdag. De veckor då förskolan har planeringsdag eller då det är helgdagar vill de bara erbjuda 10 timmar. Jag anser att förskolan ska erbjuda alternativ när dagar faller bort, argumenterar vårdnadshavaren.
I sin anmälan till Justitieombudsmannen har vårdnadshavaren bifogat skärmdumpar på SMS-konversationer han haft med förskolan och som han anser är bevis för att han behandlats felaktigt.
Lämnade barn trots nej från förskolan
I Varberg använder förskolan Tempus, ett planeringssystem där vårdnadshavare själva kan göra ändringar kring barnens timmar på förskolan.
När förskolan hade en planeringsdag på en onsdag skrev pappan snabbt in sitt barn på måndagen istället. Förskolan menade att det gjordes med för kort varsel bland annat eftersom personalstyrkan anpassas efter antalet barn.
Pappan lämnade ändå in sitt barn och fick en halvtimme senare ett SMS där föräldrarna uppmanades att hämta barnet.
Det gjorde de inte. Tvärtom upprepade de proceduren vid ytterligare tre tillfällen.
Anmälde med hänvisning till skollagen
Fjärde gången vårdnadshavarna bytt dag i planeringssystemet kontaktade förskolan pappan och berättade att de ändrat tillbaka till ”ledig” för barnet. Föräldern lämnade ändå in sitt barn, hänvisade till propositioner och paragrafer i skollagen och gjorde därpå en JO-anmälan.
JO konstaterar att Varberg följer de regleringar som finns i skollagen och att rektorn meddelat vilka dagar som är planeringsdagar i mycket god tid och att vårdnadshavare som är i behov av förskola måste säga till tre veckor i förväg.
”Rimmar illa med syftet”
JO, som gått tillbaka till förarbetena till lagstiftningen och JO-beslut från 2001 för att reda ut ärendet, kommer fram till att förskolan inte gjort fel eftersom vårdnadshavarna var föräldralediga och inte förvärvsarbetande.
– När det gäller barn till arbetslösa eller föräldralediga är behovet av förskola främst motiverat av pedagogisk stimulans och tillgång till en barngrupp där positiva relationer mellan barnen och mellan barn och vuxna kan utvecklas. Det rimmar mindre väl med detta syfte att erbjuda dessa barn att under enstaka dagar vistas på för dem främmande förskolor. Enligt min mening kan skyldigheten att erbjuda godtagbara alternativ vid planeringsdagar inte sträckas ut till att även gälla barn till arbetslösa eller föräldralediga, säger chefs-JO Erik Nymansson.
LÄS ÄVEN:
Ny anmälningsvåg: ”Kränkningskultur”
Debatt: ”När slutade föräldrar lita på lärare?”
Förskolans podcast: Hur gör vi när föräldrar ställer orimliga krav?