Bokmässan är fylld av fortbildning och bra innehåll – men nedskärningarna gör att lärarna inte är här och kan ta del av det, skriver HP Tran.

Bokmässan. Nordens största kulturevenemang. Som ett Way out West – fast för kulturarbetare, tjänstemän, redaktörer, journalister och skolpersonal. Folkvimlet är som det brukar vara. Föreläsningar, panelsamtal, boksigneringar och gratis nyckelband som delas ut i vartannat bås. Besökarna samlar på sig gratispennor, tygpåsar och inplastade karameller i godisskålar. 

Årets bokmässa är som den brukar vara. Människor från hela landet möts. Kändisar och politiker som står på scen för att tala om viktiga saker. Och selfieköer bildas runt de mer profilerade personerna. Ju längre selfiekö desto kändare person. 

Gratis är gott

Läromedelsförlagen ställer upp sina påkostade och färgglada utställningar och montrar. Bokhyllorna är fyllda med läroböcker. På flera ställen kan enskilda lärare (som råkar vara på plats i bokmässan) scanna en QR-kod och sedan delta i en utlottning av en klassuppsättning av böcker.

Man kan också prata med utställarna och tigga till sig en eller två läroböcker. Sätt på charmen bara, var extra trevlig och berätta för utställaren hur mycket du använder deras material så kanske du får plocka med dig några. Gratis är gott. Speciellt under dessa ekonomiskt kärva tider. 

Den självklara anledningen är förstås de massiva nedskärningar som har gjorts hos landets skolor.

Den som är lite mer driven kan också delta i en tävling. Gissa rätt på antalet bönor i glasburken och vinn pengar till klasskassan! Ta en selfie och skriv #läroböckerärbäst på Instagram och få 25 procent rabatt på nästa inköp av läroböcker. Kontakta din närmaste rektor och berätta om erbjudandet bara. Skriv upp dig på mejllistan och ta del av nyhetsbreven så får du en tygpåse med senaste utgåvan av textboken i engelska för årskurs 6!

Synd att lärarna inte kan ta del av det

För de flesta besökare och utställare är årets bokmässa precis som vilken vanlig bokmässa som helst. Men enligt lärarfacket, Sveriges lärare, lyser lärarna med sin frånvaro. Det är betydligt färre lärare som har fått möjlighet att närvara i årets upplaga av bokmässan. Den självklara anledningen är förstås de massiva nedskärningar som har gjorts hos landets skolor. 

Till och med lärarna i Göteborg, staden där bokmässan anordnas varje år, lyser med sin frånvaro. Samtidigt håller staden och grundskoleförvaltningen i diverse föreläsningar och panelsamtal om hur man ska få fler unga att läsa, om skolbibliotekets roll, om hur man kan använda böcker i undervisningen och mycket, mycket mer. Bra fortbildning och bra innehåll.

Synd bara att lärarna inte är här och kan ta del av det.