Så löste fritidslärarna bråken på fotbollsplanen

Foto: Sophie Lagerholm

På halva planen ordnar skolgårdsläraren Maria Björk en aktivitet, medan andra halvan ägnas åt fotboll.

Tidigare ledde fotbollsmatcherna ofta till bråk och utdragna konflikter på Malmsjö skola. Men i stället för att förbjuda spelet löste rastgruppen problemen.

Hela 85 procent av lärarna i fritidshem i Fritidspedagogiks enkät pekar ut fotbollsplanen som den mest konfliktfyllda platsen på skolgården. Här var Malmsjö skola i Botkyrka tidigare inget undantag. Eleverna kom upprörda till lektionerna eftersom det hade varit bråk på fotbollsplanen och mycket tid gick åt till konfliktlösning. En period tyckte några lärare att det inte fungerade att ha fotboll längre och att den borde förbjudas.

– Men vi i rastgruppen menade att vi måste bygga på elevernas intresse för fotbollen och hitta lösningar som får spelet att fungera för alla, säger läraren i fritidshem Maria Björk som är anställd som skolgårdslärare.

På skolgården har elever och lärare tillgång till två fotbollsplaner med konstgräs. En sjumannaplan och en mindre plan. Numera har rastgruppen alltid en styrd aktivitet på de båda planerna under rasten. De vuxna har alltid fotbollarna med sig och ingen fotbollsaktivitet kan starta innan en vuxen är på plats.

 – En bidragande orsak till konflikterna var att det saknades engagerade vuxna på plats. Alla bara antog att det var fotboll som gällde på gräsplanerna. Men de kan ju även användas till andra aktiviteter, säger Maria Björk.

På den mindre gräsplanen har de ibland handboll, jägarboll och ”het potatis”, som är en lek där planen delas i fyra zoner.

Grundläggande att enas kring reglerna

En viktig sak som behövde lösas var att få gemensamma spelregler för fotbollen. Alla som ville spela kallades förra terminen till ett möte i matsalen. Några tyckte att det var dåligt med reglerna, men till slut kunde mötet enas om gemensamma fotbollsregler på skolan.

– Det är dem vi präntar in för att minimera konflikter. Det har tidigare funnits stunder då även vi i rastgruppen velat ge upp fotbollen. Men vi har en tajt personalgrupp som nu tillsammans har lyckats lösa fotbollen, samt rasterna, på ett bra sätt. En framgångsfaktor är just vi vuxna. Vi är en från mellanstadiet, två från årskurs tre och jag, som är skolgårdslärare och ansvarar för de yngre elevernas raster, säger Maria Björk.

Efter önskemål: Egen tid för flickor

På den stora gräsplanen har varje årskurs fasta lunchtider för att spela match. När det inte är match delas den stora gräsplanen alltid in i två halvor där det kan vara bollspel på ena halvan och en lek på den andra.

På skolan finns ett lek- och rastråd med representanter från förskoleklass till årskurs 5 och som Maria Björk leder. Ett önskemål från tjejerna på mellanstadiet har varit att få egen fotbollstid på gräsplanen.

– Det kan jag förstå eftersom de som oftast spelar fotboll även gör det på fritiden och då kan det bli hårt spel. Efter att ha diskuterat problematiken med både skolkurator och ledningen kom vi fram till att möta tjejerna i deras önskan.

Foto: Sophie Lagerholm

Carol och Ebba fintar framför målet som vaktas av pedagogen Ebru Rüya Erdogan.

Nu har tjejerna fått fem tillfällen till egen fotbollstid. Både på den stora gräsplanen och den lilla. Det har resulterat i att fler tjejer har börjat spela fotboll på rasterna. Målet är att tjejer och killar ska spela mer fotboll tillsammans.

– Vi vill få tjejerna att känna sig trygga och att de ska känna att de har lika stor rätt till att spela fotboll som killarna. Vi har redan nu sett att fler tjejer tar plats även utanför deras speltid. När vi arrangerar turneringar sker det alltid med blandade lag, säger läraren i fritidshem Joakim Engström.

Lagindelning – en källa till konflikter

När eleverna har sjumannaplanen årskursvis är det en vuxen som delar in lagen.

– Eleverna har tidigare delat in sig själva i lag, men det blir ofta konflikter och ibland väldigt ojämna lag. Någon från personalen är med som domare och ibland tar vi hjälp av en äldre elev som får vara hjälpdomare. Vi vuxna är mer eller mindre aktiva beroende på hur spelet går, säger Joakim Engström.

Han har jobbat tillsammans med eleverna för att ta fram regler för flera olika spel och lekar för att minimera konflikter. Reglerna är utskrivna och sätts upp synligt för eleverna.

Foto: Sophie Lagerholm

Vuxennärvaro på rasterna är största framgångsfaktorn, enligt Maria Björk och Joakim Engström på Malmsjö skola i Botkyrka.

– Det flesta lekar och spel som innebär någon form av konkurrens kan leda till konflikter. Där behövs det en vuxen, säger han.

I fotbollen är det noga med vad som händer efter att matchen är slut.

– Trots att det inte har varit någon konflikt kan det vara heta känslor på slutet. Då samlas alla på mitten och då lugnar det ner sig. Det gör också att eleverna inte går arga från planen. Det är en viktig del för att undvika konflikter resten av dagen.

Lärarnas tips för att fotbollen ska fungera för alla

  1. Inför regler för spelet
    Vi har inte offside, inkast eller hörnor. Det är målvaktens boll om bollen åker ut på kortsidorna och det är målvaktens boll vid mål. Målvakten får inte hålla i bollen för länge och ”mjölka” eller plocka upp bollen igen om hen har släppt ner den.  
  2. Ha även uppföranderegler
    Lägg mycket fokus på hur man beter sig mot varandra. När matchen blåses av ställer lagen upp i mitten och tackar varandra. Inga svordomar, tacklingar eller retsamma målgester tillåts. Alla respekterar varandra och lyssnar på de vuxna. Alla respekterar när en årskurs har sin matchdag eller när det är en annan aktivitet på planen.
  3. Använd gräsplanen till andra aktiviteter
    Försök att få med en känsla om varför vi spelar fotboll i skolan. Det ska vara för att det är kul och skilja sig från fotbollsträning och matcher i klubbar på fritiden. Ha andra aktiviteter än bara fotboll på planen för att avdramatisera gräsplanen och all den laddade energi som kan uppstå vid en fotbollsmatch.
  4. Se till att få planeringstid
    Kontinuerlig planeringstid är viktig för personalen som är ute på rasterna. Den behövs för reflektion, utvärdering och för planering. Ta upp om det har varit konflikter eller om det är något som behöver förändras i regler eller tider för de olika klasserna. Om någon elev har avvisats från planen – sök upp eleven senare för att förankra att den förstod varför.
  5. Gör eleverna delaktiga i reglerna
    Få med eleverna på vilka regler som gäller och gör dem delaktiga i besluten, men också i framtagandet av reglerna. Alla i personalen behöver vara överens så att barnen får samma svar oavsett vem som är vid fotbollsplanen.