Forskarna: Så kan samverkan mellan skola och fritidshem bli bättre

Richard Andersson och Marina Wernholm, institutionen för pedagogik vid Linnéuniversitetet.

Samverkan mellan fritidshemmet och den obligatoriska skolan fungerar inte alltid som den ska – det vittnar många om och det visar olika studier. Men det finns en potential för bättring, menar forskarna Richard Andersson och Marina Wernholm. Här är deras tips.

1. Målet måste vara gemensamt

Även om samverkan mellan fritidshem och skola ofta organiseras inom ramen för enskilda skolenheter handlar det om två verksamhetsformer som skiljer sig åt på en rad punkter – från tradition och kultur till styrdokument och syn på undervisning. Därtill är skolan obligatorisk. Framgångsrik samverkan mellan två så pass skilda verksamheter förutsätter att man koordinerar arbetet utifrån gemensamma målsättningar, menar Richard Andersson:

– Man behöver synliggöra skillnaderna och ta tillvara båda verksamheternas intressen och kvaliteter.

2. Stanna inte vid ”samarbete” – gå vidare till samverkan

Ett ”samarbete” tenderar i många fall att bli enkelriktat där fritidshemmet enbart agerar stödfunktion till skolans målsättningar. Man måste synliggöra olika lärargruppers kompletterande kompetenser och styrkor. Forskarna föredrar termen ”samverkan” som förutsätter en gemensam målsättning där man väger in bägge verksamheternas intressen.

– Här spelar skolledningen en extremt viktig roll. Det är rektorn som ser till att det tillförs resurser och att det finns tid för planering där både skolan och fritidshemmet är med.

3. Skapa förutsättningar för planering mot gemensamma mål

På många håll saknas förutsättningar för gemensam planering mellan verksamheterna. Och även när gemensam planering förekommer så kan ett gemensamt mål saknas. Som när man planerar för att personalen på fritidshemmet ska täcka upp för vakanser i skolan. Det gäller att komma bort från förhållningssättet att fritidshemmets personal är ”underdogs” som ska serva skolan.

– Vi anser att även förvaltningsledningen har ett ansvar här. I vår senaste studie samarbetar vi med fyra kommuner, ett tecken på att förvaltningen ser behovet.

4. Dela inte upp mellan skola och fritidshem – se ”barnets hela dag” 

En framgångsfaktor är när aktörer från bägge verksamheterna flyttar perspektivet från ”skoldag” och ”fritidshemstid” till att ta ett gemensamt perspektiv och ansvar för barnets hela dag – som kan starta redan med frukost på fritids. Därmed hamnar barnen i centrum, inte verksamheterna. 

– Allt som händer under dagen bidrar till barnens lärande och sociala utveckling. Det som sker på rasten påverkar skolarbetet och det som hände på fritidshemmet dagen innan har betydelse i skolan.

Om forskarna

Richard Andersson och Marina Wernholm är verksamma vid institutionen för pedagogik på Linnéuniversitetet. I deras senaste Ifous-studie samlade de in synpunkter på samverkan mellan skola och fritidshem från 99 lärare i fritidshem och 38 rektorer. 

LÄS OCKSÅ:

Nya fritidslärarna: Vår kompetens tas inte tillvara

Grimm: Nu har jag lagt ner stridsyxan

Så styr vuxna barnens lek på rasten

Forskaren: Barnen har rätt att bestämma över sin lek