
Sam, Nixon, Matheo och Valentino får instruktioner av Laura Burbulea.
Lärarna i fritidshem Ulrika Palm och Laura Burbuela får eleverna att släppa loss med dans på Laröds skola i Helsingborg.
Fokus
Bråken har minskat, fler leker och eleverna är betydligt gladare. Det är effekterna av rastverksamheten på Laröds skola – där förmiddagsrasten alltid har en fysisk aktivitet.
– Det är som en rörelsepaus där alla barn ska vara med, säger läraren i fritidshem Laura Burbulea.
Laura Burbulea började på Laröds skola i Helsingborg inför det här läsåret. Då var det klasslärare som gick ut som rastvärdar i olika pass på den första rasten.
– Det ledde till att det inte blev någon kontinuitet för barnen som fick möta flera olika vuxna under en och samma rast, säger läraren i fritidshem Laura Burbulea.
Nu under vårterminen har fritidslärarna strukturerat rasterna på ett annat sätt. Inspiration har de fått av Gustav Sundhs bok ”Nyckeln till skolgårdens lärande”. Under den tidiga rasten på 20 minuter är Laura Burbulea eller hennes kollega Ulrika Palm ansvariga. Rasten är klassvis från F–3 med en styrd aktivitet.
– Det är som en rörelsepaus där alla barn ska vara med. Vi har en fallskärm som vi kastar upp i luften, vi har gagaboll, innebandy och flera olika lekar, säger Laura Burbulea.
– Det har fungerat jättebra. Barnen vet vad som gäller och vilka regler vi har bestämt. De har mindre tid till bråk och vill bara leka, tillägger läraren i fritidshem Alex Sjöstrand.
Lärarna anser inte att det blir för styrt att eleverna måste delta i aktiviteten på första rasten i stället för att få leka fritt.
– Fördelarna väger över. Det är en aktivitet med betoning på rörelseglädje då många barn i dag sitter mycket still. Den styrda rasten motverkar även bråk som kan förekomma vid fri lek, säger Alex Sjöstrand.
Korta rasten: Varje årskurs har 20 minuters rast för sig. Det är alltid en styrd aktivitet med betoning på rörelseglädje. Alla elever ska vara med. Ett månadsschema visar lekarna på kortrasterna. Önskemål tas in från barnen som även får utvärdera rasterna.
Långa rasten: Här kommer barnen ut årskursvis med tio minuters mellanrum.
Lärarna i fritidshem betonar att en stor vinst med styrda aktiviteter är att få med barn som kanske är själva eller bara driver runt utan att känna någon tillhörighet.
– Då blir det lättare även för de barnen att komma in i den längre rasten vid lunch. Barnen har blivit mer leksugna nu när vi har styrt på första rasten och fritt på den andra. Tidigare var det fler som bara satt stilla i grupper, säger Alex Sjöstrand.
Personalen gör ett schema för vilka lekar som kommer att vara på den första rasten varje dag. Schemat gäller för en månad i taget.
– Det här gör att barnen är inställda på vad som kommer att hända och då blir det till exempel ingen som säger ”nu ska jag spela fotboll”. Det får de göra på långrasten om de vill, säger Laura Burbulea, som också ansvarar för en frivillig aktivitet som alltid erbjuds på långrasten.
Sam, Nixon, Matheo och Valentino får instruktioner av Laura Burbulea.
En gång i månaden utvärderar de vad barnen tycker om de aktiviteter som erbjuds. De frågar även om önskemål för lekar för kommande period.
– Vi lyssnar in vad barnen vill göra så att det inte bara blir vi som bestämmer, förklarar Laura Burbulea.
För att ta in barnens omdömen när rasten är slut sätter de ibland ett kryss i en smiley med alternativen glad, ledsen eller mellan.
– Vi såg tidigt goda resultat på våra raster. Bråken har minskat, leken har ökat och barnen är betydligt gladare. Musiken som vi har ute på rasterna betyder också mycket för gemenskap och stämning, säger Laura Burbulea.
Läraren i fritidshem Ulrika Palm betonar att det är viktigt att erbjuda lekar där alla kan delta utan för mycket väntan. Något som kan vara svårt i stora barngrupper.
– Det blir lättare att se alla i en styrd aktivitet klassvis. Det är kanske max 50 barn nu i stället för 200 på en skolgård. Men med 50 barn i en årskurs får man ibland dela upp gruppen.
Den andra, längre rasten har blivit lugnare till följd av att den första rasten är mer styrd.
– Vill de spela fotboll på den långa rasten så blir det oftast utan tjafs. De vet att det är den här rasten som gäller och vill utnyttja tiden, säger Ulrika Palm.
Den korta rasten fungerar så bra att det ibland räcker att en lärare i fritidshem är ute.
– Barnen vet vilken struktur och vilka regler som gäller. En framgångsfaktor för våra korta raster är att alla vi tre är lärare i fritidshem. Det blir djupare diskussioner då vi pratar samma språk. Vi driver åt samma håll. Vi har även ledningen, de övriga lärarna och föräldrarna med oss.
Lärarna i fritidshem Laura Burbulea och Ulrika Palm delar på ansvaret för förmiddagsrasten.
På den längre lunchrasten är det sex, sju lärare i fritidshem och resurspedagoger som är ute.
– Då är alla klasser ute samtidigt så det behövs mycket personal då barnen rör sig över stora områden på skolgården och några kan vara uppe i skogen, förklarar Ulrika Palm.
På varje lunchrast har de vuxna varsin roll med en speciell färg på sin väst.
– Det gör det tryggt för barnen då de ser vad vi har för uppgifter, säger Laura Burbulea.
Hon berättar att dagens system med rasterna på Laröds skola uppskattas av klasslärarna.
– De får mer tid till att förbereda för nästa lektion. Det blir en röd tråd på rasterna med fritidspedagogiken som grund. Och färre konflikter följer med in på lektionerna.
För att säkerställa att lärarna och resurspedagogerna ser och är delaktiga i vad som händer på skolgården har de olika roller.
Helikoptern går runt på stora områden på skolgården och observerar.
Djupdykaren är ansvarig på fotbollsplanen och gagarinken, där det kan uppstå olika konflikter. I den rollen ingår till exempel att repetera regler när det behövs. Den här rollen har fritidsläraren halva rasten för att sedan ersättas av en kollega.
Rastbodsansvarig. En person ansvarar för rastboden där leksaker lånas ut. Här arbetar lärarna även för att eleverna ska involveras i utlåningen.
Aktivitetsledare. En lärare i fritidshem ansvarar för en styrd frivillig aktivitet som alltid erbjuds på långrasten.
Fokus Slut på bråk och utdragna konflikter på fotbollsplanen.
Fokus Fem skäl till att arbeta aktivt med att främja barns egeninitierade lek, enligt Eva Kane, lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet.
Debatt Att införa reglerad planeringstid för lärare i fritidshem är ett viktigt steg mot att förbättra kvaliteten på undervisningen, skriver Hadar Nordin.
Debatt Under sommaren går många fritidshem på sparlåga. Personalstyrkan är reducerad, vikarier sätts in med kort varsel och pedagogisk tanke saknas, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Behörighet När vi utbildade oss sa de att vår framtid skulle bli ljus, men så känns det inte nu, säger läraren i fritidshem.
Pedagogiska tips I skrivarverkstaden på Bryggans fritidshem på Hanvikens skola i Tyresö gör eleverna egna böcker och får tips av läraren i fritidshem Helén Englund Dock.
Lärarpriser Vi lärare i fritidshem utgör första linjen för att motverka konflikter och skapa trygghet i skolan, säger Gustav Sundh, som tilldelas en fint pris.
Undervisning Vilket av läroplanens områden är roligast att undervisa om i fritidshemmet – och vilket är knepigast? Vi bad tre lärare svara.
Forskning Mellanmål och andra rutinsituationer på fritidshemmen måste utgå från en pedagogisk idé, framhåller forskaren Karin Lager i en ny studie.
Så gör vi Det är många barn som är osäkra i dag, så vi måste jobba för att alla ska vara trygga, säger Marie Estéen, lärare i fritidshem.
Särskilt stöd Personal på fritidshem har kunskap om elever som skolan saknar, kunskaper som behövs för att ge barnen stöd – men många skolor är dåliga på att ta tillvara dessa kunskaper. Det slår Skolinspektionen fast.
Debatt Fritidshemmet är en arena där barn kan utveckla sitt ledarskap, något som borde lyftas fram mer, skriver Andreas Härjefors.
Forskning Lokaler som inte är ändamålsenliga påverkar verksamheten, säger Forskaren Christina Grewell.
Krönika Varför ses inte emotionell sensitivitet som något positivt, frågar sig Irina Eriksson.
Reportage Lugnare och gladare barn när fritidsavdelningen går till skogen fyra dagar i veckan.
April, april Det kan droppa färg från taket i matsalen, eftersom det är nymålat. Så sätt skoskydd på huvudet så att ni inte får färg i håret!
Elevhälsa Det känns lyxigt att ha ett nära samarbete med elevhälsan. Det säger Malin Tärnklint, lärare i fritidshem på Svanetorpskolan i Burlöv. Kuratorn eller specialpedagogen deltar i möten med fritidshemmets personal varje vecka och besöker verksamheten då och då.
Gästkrönika Jag älskar att lyssna på barns samtal och få en inblick i deras värld, allt från prat om kärlek, vem som bäst av Ronaldo och Messi till det hemska som hände i Örebro. När vi har fem tysta minuter på lunchen eller mellis dödar vi lite de samtalen, skriver Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Fackböcker Matematik i fritidshemmet är ett ”görande”, menar Anna Wallin. ”Den blir en del av spelet som spelas eller leken som leks.”
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.