Vad är okej att kopiera?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Det är inte alltid så lätt att veta vilka filmer, bilder och texter som man får använda i sin pedagogiska verksamhet. Här är några riktlinjer.

Det finns regler för hur många sidor i en bok som man får kopiera. Foto: Shutterstock

1 Tillåtande avtal

Tack vare Skolkopieringsavtalet får lärare använda upphovsskyddade texter och bilder i böcker och på nätet i ganska stor utsträckning i sin undervisning, så länge man uppger källa eller upphovsman. Materialet får kopieras och delas ut förutsatt att det bara används i den pedagogiska verksamheten eller inom skolans nätverk. Inte på skolans offentliga webbplats, Facebooksida, blogg eller Instagramkonto. Avtalet omfattar inte rörlig bild.

2 Övningsböcker – ”big no, no”

En pedagog får kopiera och skriva ut max 15 A4-sidor av innehållet i en bok eller motsvarande längd på en webbsida, men max 15 procent av det totala materialet och inte så mycket att det ersätter inköpta läromedel. Det är tillåtet att kopiera ett exemplar till varje elev och ett helt verk för eget bruk. Däremot råder det förbud mot att kopiera från övningsböcker och arbetsböcker. Mer info: bonuscopyright.se

3 Riskfyllt med streamingsidor

Skolkopieringsavtalet täcker inte rörlig bild. SVT Play, UR Play och TV 4 Play är tillåtet att visa men endast för ett slutet sällskap. Det är olagligt att visa en butiksköpt eller bibliotekslånad dvd, inspelade tv-program eller filmer via streamingtjänster som Netflix eller HBO utan att förskolan har licensavtal. Har du fått ett tips om en illegal streamingsida där du kan hitta nya biofilmer gratis kan det leda till rättsliga åtgärder om du visar dem i klassrummet.

4 Youtube kan vara snårigt

Youtube-klipp får bara visas om upphovsmannen har gett sitt tillstånd. Antingen kan man be om tillåtelse eller ta reda på vad upphovsmannen har givit tillstånd att klippet får användas till. Tips: gå in på länken ”Läs mer” under Youtube-klippets informationstext. Där kan skaparen själv ha satt en licens på bilden enligt Creative commons riktlinjer, se creativecommons.se. Wikipedia är i princip helt fritt att använda sig av.

5 Länka är okej

Att länka till olika sajter på nätet är helt okej. Däremot får man inte lägga in rörlig bild som videoflöde direkt på en sajt.

6 Powerpoints

Det är tillåtet att lägga in kopierade bilder i Powerpointpresentationer och visa dem för barnen. Vill du göra en Powerpoint riktad till föräldrar måste du använda bilder som inte är skyddade av upphovsrättslag­en. Det går att hitta mängder med illustrationer på openclip­art.org, bilder och videos på pixabay.com. Och fotografier på unsplash.com och gratis­ography.com.