Mjukstart efter semestern

Ha inte för höga förväntningar på din prestationsförmåga de första dagarna. Foto: Adobe Stock.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Det kan vara tungt att ställa väckarklockan när semestern är slut och det är dags att börja jobba. Här tipsar vi om hur du kan få en mjukare start på höstterminen.

1 Förbered dig mentalt

Tänk efter hur du upplevt det att börja jobba efter semestern tidigare år. Försök fokusera på det som är bra och som ger dig glädje. Kollegor och barn till exempel. Utnyttja fritiden till att göra saker som ger dig energi, så mycket du orkar och kan.

2 Gasa lagom

Ha inte för höga förväntningar på din prestationsförmåga de första dagarna. Försök vara tillåtande mot dig själv om du inte hinner allt du tänkt dig. Ett tips är att lägga semestern så att du kommer tillbaka till jobbet mitt i veckan i stället för på en måndag. Har du inte gjort det nu kanske du kan få till det till nästa ledighet.

3 Ta hjälp av dagsljuset

Försök behålla semesterkänslan genom att ta vara på dagsljuset. Ät lunchen ute och fika på gården om det går. Promenera gärna till och från jobbet. Då kan du också få tillfälle att reflektera över din livssituation.  Vad är bra? Vad är tufft? Finns det något du kan göra för att förändra det som skaver?

4 Fundera framåt

Sätt upp mål för hur du vill att arbetssituationen ska vara om ett halvår och jobba aktivt mot de målen. Vill du kanske ha en ny roll, utveckla dig inom ett visst område, eller kanske byta arbetsplats? Skriv ner tankar och känslor och sätt upp en tidsram för när och hur du ska försöka nå dit du vill.

5 Planera in pauser

Planera in mikrosemestrar under hösten. Alla mår bra av att ha något att se fram emot. Det kan vara en weekendresa eller bara en halvdag med egen tid. Forskning visar att en planerad resa eller ledighet får oss att må bättre, även om den faktiskt inte skulle bli av.