6 tips för en lusfri förskola

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Sommar, sol, jordgubbar – och huvudlöss. Under årets varma månader är huvudens husdjur som mest aktiva.

Foto: Shutterstock

1 Lär dig se tecknen

Ju tidigare man fångar upp att det finns löss, desto bättre. Då hinner de inte föröka sig lika mycket och honorna inte lägga lika många ägg.

I vissa fall är det enkelt att veta ifall någon har löss, för huvudet kliar ordentligt. Andra gånger är det svårare att vara helt säker. Eftersom löss bara är mellan 2 och 4 mm långa är de inte särskilt lätta att upptäcka, men med ett förstoringsglas blir de grågula krypen lättare att se. Man kan också hålla utkik efter vita ägg eller gnetter som sitter fast på hårstråna, ofta nära hårbotten. Löss trivs särskilt i nacken och kring öronen, och där brukar det klia som mest.

2 Bestäm hur  och när ni kollar

Prata igenom i arbetslaget vilket ert förhållningssätt bör vara. Om ni misstänker att ett barn har löss, hur gör ni då? Vilken etik kräver situationen? Var går gränsen för barnens kroppsliga integritet?

Pediculus humanus capitis är en sexfotig ledinsekt som skapar mycket obehag. Foto: Shutterstock

3 Sluta skämmas

Trots att det är allmänt känt att löss inte har något att göra med ifall man är smutsig eller inte, finns det fortfarande många som tycker att löss är äckligt. Hjälp därför till att upptäcka när barn har löss och informera om det, utan att för den skull peka ut vem det handlar om. Och utan att se ut som om du svalt en mask eller två.

4 Stäm i bäcken

När ni har konstaterat att det finns löss i förskolan, se till att informera alla föräldrar. Lössen livnär sig på blod och det är deras bett som kliar, inte själva lusens framfart i hårbotten. Det innebär att man kan ha löss utan att det kliar och att det är bra att kamma regelbundet när det går löss på förskolan. Tipsa om det här i nyhetsbrev eller vig en kort stund på ett föräldramöte åt detta, kanske kan ni länka till eller visa någon av de instruktionsvideos som finns. Bara genom att alla hjälps åt blir ni helt av med lössen.

Foto: Shutterstock

5 Goda rutiner

Löss trivs i alla hår och klättrar från person till person. Etablera rutiner där barnen inte delar mössor och borstar med varandra. Förvara sängkläder och madrasser separat så att lössen inte klättrar emellan.

6 Inför avlusningsdag

Ett annat alternativ är att ha avlusningsdagar i förskolan när alla tar gemensamt ansvar, kammar och sätter stopp för lössen. Ni kan delta i det nationella initiativet eller skapa en egen. Mer information om när de nationella dagarna är och hur man bjuder in till dessa finns på avlusningsdagarna.se.

Källa: Vårdguiden, Lössguiden och Avlusningsdagarna.