Podcast: Stressen med sekretessen

Förskollärarna Dan Björne, Linda Johansson och Eva Lindström diskuterar situationer då sekretessen ställt till det.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Vi snackar om tveksamma fall och om solklara övertramp.

I senaste avsnittet av podden Förskolan pratar vi om sekretessen. Den är självklar och ska skydda barnen men det finns faktiskt tillfällen då poddpanelen tycker att det varit knepigt.

Nyligen ringde en lärare från en grundskola till Eva Lindström och ville ha information om de äldre barnen som ska börja i just den skolan. Eva blev arg på läraren som ringde.

– Hon ville veta vilka barn som passade ihop och så fiskade hon efter information om några barn hade handlingsplaner. Det var så provocerande! Hon visste ju att jag har sekretess.

Skolan hängde ut förövarna

Dan Björne känner att det är rätt vanligt att föräldrar frågar efter information om vilket specifikt barn som varit i konflikt med deras eget barn. I ett sådant fall är det enkelt att motivera varför man inte delar med sig av den informationen, men Dan har upptäckt att reglerna för sekretessen är tydligare i förskolan än i skolan.

– Min egen son hamnade i bråk på sin skola och där märkte jag hur skolan exponerade förövarna för mig och berättade om pojkarna som min son hade varit i konflikt med. Och där kände jag att sekretessen inte sköttes som den borde.

Kollegor som snackar 

Sekretess handlar inte bara om barnen och föräldrarna. Den handlar också om kollegorna. Hur gör man med all tung information som man får ta del av på jobbet, får man snacka av sig med kollegorna om jobbiga fall? Behöver alla på enheten veta allt? Vem behöver veta?

– Det fina med vårt jobb är att vi kommer så nära personerna, men det är också det tuffa med jobbet. Man kan få bära på mycket och ibland blir det svårt. Då behöver man lätta på trycket, säger Linda Johansson.

Eva Lindström håller med men tycker att det är problematiskt.

– Det är viktigt att kunna bolla tunga ämnen med sina kollegor för jag kan ju inte gå hem och berätta för min partner. Det är så mycket empati och omtanke i det här jobbet. Ibland går man ju hem på fredagen och undrar hur ett barn har det. Vi bär med oss jobbet hela tiden. Men ibland att det är svårt. Det är ju inte säkert att alla i mitt arbetslag är de som jag litar mest på. Det är en utmaning om man inte riktigt litar på sina kollegor. De kanske snackar lite för mycket. Jag har ju hört från någon som arbetar på en annan förskola att: ”Men Gud jag hörde att ni gjort en orosanmälan!”. Och man bara: ”Hur vet du det?” Så det finns ju tyvärr en del som nallar lite på sekretessen.

Lyssna på Förskolan här!