Törnrosa i ny tappning

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

3 - 5 år I ett stort hus i skogen bodde ett par som mest av allt önskade sig ett barn. En dag fick de det de önskade sig och barnet fick namnet Törnrosa. De firade Törnrosas ankomst med en stor fest tillsammans med alla djuren i skogen, men glömde att bjuda lodjuret. Lodjuret blev argt och kastade en förbannelse över Törnrosa. På Törnrosas tionde födelsedag föll hela huset och alla i det in i en djup sömn, samtidigt som en taggig rosenhäck växte upp kring dem.

Alla har vi hört sagan om Törnrosa, prinsessan som sov i hundra år och blev väckt av en prins. Visst är det viktigt att berätta gamla folksagor för barn, men ofta stämmer de inte överens med de moderna ideal och värden vi har numera, särskilt inte som pedagog i förskolan med en läroplan att förhålla sig till.

Ny tolkning av Törnrosa men med många klassiska sagoinslag kvar.

Här kommer den i ny tappning, hur det hade varit om Törnrosa vore ett barn. I boken skildras Törnrosa som ett vanligt barn, nyfiket lekande i vanliga kläder i ett vanligt hus, men ändå med magi som talande djur och trolldom omkring sig. Och det bästa av allt: Den enda som kan väcka Törnrosa ur sin sömn är en vän och lekkamrat, och inte en kyss från en prins.

Trots att det är en omgjord saga så är ändå många klassiska inslag kvar, som spinnrocken och törnhäcken, vilket är positivt. Bilderna i boken smälter samman fint med texten och är otroligt välgjorda. Varje uppslag är fullt av detaljer att titta på och akvarellfärgen skapar stämning och känsla, frostigt och isigt eller grönt och varmt. Kanske kan vi nu ändra lite i leken vi brukar leka på förskolan genom att ändra i sången? Att Törnrosa var ett modigt barn och att det kom en god vän och räddade henne i stället för en vacker prins?