Sökes: Folkhögskollärare med kompetens

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Folkhögskolan utökas med 5000 platser och till det behövs flera hundra nya lärare.

Ingela Zetterberg är ordförande i Förbundet Folkhögskollärarna

Vi söker en folkhögskollärare som har kompetens inom följande områden: svenska, samhällskunskap, matematik, ja – gärna i alla ämnen som allmän kurs har. Lärarutbildning är förstås ett krav.

IT är bra att du har erfarenhet av, för du kan få jobba med distanskurser och utveckla digitaliseringen på folkhögskolan. Administrationen ökar också och erfarenheten inom administration kommer vi att ha glädje av. Vi ser också att du har arbetat i grupp men också med individbaserat förhållningssätt. Du är flexibel och tycker om att vara kreativ eftersom just nu skapas nya kurser på folkhögskolan och du kommer att få vara med att utforma kurserna. Folkhögskolans deltagare har ofta särskilda behov (många olika) och därför ser vi att specialpedagogik och socialpedagogisk kompetens är extra värdefullt.

Till sist vill vi nämna att folkbildningskunskap värderar vi givetvis högt. (Har du Folkhögskollärarexamen är det ett plus).

Det här är ett exempel (kan vara) på hur det kan stå i en platsannons. Det här är ett exempel på folkhögskollärares alla arbetsuppgifter (det finns fler) och då i kortformat.

Nu ska folkhögskolorna rekrytera fler folkhögskollärare eftersom folkhögskolorna har fått fler deltagarplatser (5000). Det vill säga – fler kurser ska konstrueras. Och det är folkhögskollärarna som får och har fått den angenäma arbetsuppgiften att göra en ny kurs.

Men, arbetsuppgiften läggs på ordinarie arbetsuppgift. Till hösten ska kursen genomföras utav nämnda lärare. Förhoppningsvis anställs fler lärare men jag är orolig över att folkhögskolorna försöker inrymma de nya kurserna i redan befintliga lärartjänster för att spara pengar.

Idag ställs stora krav på folkhögskollärare – långt ifrån de krav som var för tio år sedan. Nya deltagargrupper med särskilda behov kommer till våra folkhögskolor. Och de kommer för att vi är duktiga på att möta och ta hand om människor. Vi märker nu att folkhögskolornas arbetsmiljö (då menar jag både lärare och deltagares) försämras i rask takt. Jag blir mörkrädd ibland över hur folkhögskolorna har det. Vi måste värna om den fina miljö folkhögskolorna har haft och värna om folkhögskollärarna – de är de som gör folkhögskolan!

Er Ordförande