Coronaviruset förändrar folkhögskollärarnas arbetssituation

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Innan Corona gjorde sin entré har folkhögskolorna drabbats av Arbetsförmedlingens omorganisering med inställda kurser som följd. Följderna är neddragningar och varsel skriver Folkhögskollärarnas ordförande Ingela Zetterberg.

Ingela Zetterberg är ordförande i Förbundet Folkhögskollärarna

Att sitta ner och skriva i dessa tider då hela huvudet är fullt med ställningstaganden kring Corona-viruset är en utmaning. Senaste veckan har varit fylld av olika beslut som har påverkat vår verksamhet på olika sätt. Allt ifrån hur man ska hälsa till beslut om folkhögskollärarveckan. Den senare fick vi ställa in och det gjorde ont. En vecka som har varit mycket betydelsefull för folkhögskollärare och våra fackligt förtroendevalda. Vi som förbund, fackföreningsrörelsen och hela Sverige prövas på olika sätt.

Vad händer med vår värld? Vad händer med oss i orostider? Vi står verkligen inför något helt nytt med denna krissituation och något som vi kollektivt inte har varit med om tidigare. En del är väldigt oroliga medan andra håller sig lugna. Vi hanterar situationen olika. Det gör vi utifrån att vi är individer och har olika behov. Denna gång är det annorlunda, för nu drabbas vi alla av krisen och vi som folkhögskollärare och facklig förtroendevalda har ett ansvar med en liten extra dimension – folkbildning. Inom folkhögskolan förespråkar vi det fysiska mötet, för att ge råg i ryggen och skapa förståelse och respekt för varandra. Nu kan vara tid att skapa respekt och empati för varandra trots att vi inte kan träffas.

Samtidigt förändras folkhögskollärarnas arbetssituation genom att flera kurser läggs ut på distans. En hastig omorganisation och om arbetsgivaren är korrekt ska den förhandlas, framförallt om arbetstid och arbetsinnehåll förändras. Har du inte jobbat med distanskurs kan det vara svårt att lägga om rutiner m.m. Bevaka dina rättigheter och skyldigheter, till exempel förändrar din kurs, innan du säger ja.

Innan Corona gjorde sin entré har folkhögskolorna drabbats av Arbetsförmedlingens omorganisering. Flera folkhögskolor har fått ställa in studiemotiverande och etableringskurser. Inte nog med det, några regioner har beslutat att dra in mobilitetsstödet för deltagare som studerar utanför den egna regionen. Kontentan av allt detta är neddragningar och varsel.

Folkhögskolorna lever en tuff tillvaro där ekonomin ständigt gör sig påmind. Att göra sig hörd i det stora mediebruset är inte lätt. Men, vi må vi ej förtröttas att höja vår röst för utbildningsformen och människors möjlighet att välja en annan studieform än den traditionella. Låt oss hjälpas åt att hålla fanan högt!