Behövs ett lönelyft som matchar skolvärlden

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

"Nu undrar ni förstås om det blir ett extra tillskott till Folkhögskollärarnas löner? Vi står som vanligt utanför lärarlönelyftet", skriver Folkhögskollärarnas ordförande Ingela Zetterberg med anledning av regeringens budget.

Sommarens sista varma dagar har passerat och hösten knackar på dörren. Nu skördas tomater och kryddor. Svampskogen har öppnat sitt skafferi som aldrig förr. Och båten tas upp för vinterförvaring och utemöblerna ställs in. Man är helt enkelt sysselsatt med en hel del praktiskt för att få livet att fungera.

Samtidigt med allt detta pyssel släpper regeringen sin budgetproposition 2018 som innehåller en satsning på 500 miljoner kr till folkbildningen. Vi gläds och känner att regeringen har stor tilltro till folkhögskolorna. 5000 nya deltagarplatser till folkhögskolan som är ett led i det kunskapslyft som regeringen vill genomföra för att ge människor chans till ett jobb. Totalt föreslår regeringen en sammanlagd utbyggnad av folkhögskolan med ca 8000 deltagarplatser! En ökning med 30 procent!

Vad innebär det här för oss folkhögskollärare? Svårt att säga men troligtvis växer flera folkhögskolor, vi kan få nya arbetskamrater och vi kan få vara med och utveckla folkhögskolan. Några kommer kanske få vara med att få starta nya kurser (det gör vi redan nu – t.ex youtubekurs), utveckla allmän kurs och forma om folkhögskolan utifrån dagens behov så att folkhögskolorna överlever i en konkurrensutsatt värld. Dock är det sista inte syftet med budgettillskottet utan att ge människor en chans till jobb. Vårt primära syfte är ju att ge folkbildning och utbildning.

Nu undrar ni förstås om det blir ett extra tillskott till Folkhögskollärarnas löner? Det säger inte budgetförslaget något om. Vi står som vanligt utanför lärarlönelyftet, till vår stora besvikelse. Återigen släpar vi efter och vi får tuffa löneförhandlingar centralt och lokalt, både för fackliga representanter och skolledare.

Folkhögskolorna och dess ledningar ställs också inför ett rekryteringsproblem: om inte lönerna hänger med övriga skolvärlden kommer folkhögskolorna inte få några lärare till utlysta tjänster. En och annan har redan blivit erbjuden högre lön och

lämnar folkhögskolan.

Om regeringen har så stor tilltro till folkhögskolorna som de säger så tycker jag det är dags att bevisa det! 
Det är folkhögskollärarna och skolledningarna som gör jobbet och vi behöver ett lönelyft som matchar övriga skolvärlden!