Fler folkhögskollärare blir forskare

Forskarna Andreas Fejes, Johan Söderman och Henrik Nordvall arbetar med forskarskolan. Foto: Fredrik Jalhed och Stockadobe.
Forskning I höst har de tolv första studenterna vid forskarskolan för folkhögskollärare nått sitt mål – då tar de licentiatexamen. Regeringen förlänger dessutom satsningen, och ytterligare tolv folkhögskollärare ska nu börja studera.
Forskarskolan för folkhögskollärare har blivit ett lyckat projekt. Snart har tolv studenter tagit licentiatexamen – motsvarande en halv doktorsexamen – och ytterligare tolv står i startgroparna för att påbörja sina studier vid forskarskolan. De studerande har läst på halvtid i snart fyra år och arbetat resten av tiden på sina ordinarie tjänster som folkhögskollärare runt om i Sverige. Syftet med forskarskolan är att ”utveckla den vetenskapliga grunden för undervisning på landets folkhögskolor.”
Studerat motsvarandebegreppet
Jenny Viklund är en av de tolv studenter som snart är färdig med sina studier. Hon arbetar på Umeå folkhögskola och forskar om”motsvarandebegreppet” – det vill säga det faktum att varje folkhögskola har frihet att utforma undervisningen utifrån sina egna idéer, men samtidigt ett uppdrag att ge deltagarna kunskaper som motsvarar Skolverkets kursplaner.
– Givetvis kommer jag att kunna använda det jag har lärt mig i min roll som lärare. I förlängningen hoppas jag också att min uppsats ska ge andra lärare på allmän kurs runt om i Sverige möjlighet att själva reflektera över sina arbetssätt, säger hon i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.
Fokus på allmän kurs
Therese Uppman arbetar i Jönköping och ville bredda sina perspektiv genom att påbörja en forskarutbildning. Hennes forskning handlar om utrikesfödda som studerar på folkhögskola.
– Jag tror framför allt att jag blir en bättre lärare för mina kursdeltagare, eftersom forskningen ger mig en viss distans till skolvardagen. Det gör att jag förstår målgruppen bättre och kan utveckla min undervisning, säger hon.
En annan av forskarna är Miljöpartiets tidigare språkrör Gustav Fridolin, som arbetar på Stadsmissionens folkhögskola i Stockholm. Han fokuserar på hur deltagare på folkhögskolans allmänna kurs ser på sig själva. Arbetstiteln på hans licentiat är: ”Jag skäms ju lite” - deltagare i allmän kurs uppfattning om sin studieväg.
– Just min del av folkhögskolan, allmän kurs, har varit särskilt dåligt utforskad, så det ville jag vara med och ändra på, säger Gustav Fridolin.
Försvara folkhögskolan
Forskarskolan drog igång 2021, när regeringen beviljade pengar för att starta en forskarutbildning för folkhögskolans lärare. I den första omgången bedrevs forskarskolan genom ett samarbete mellan Linköpings, Göteborgs och Jönköping University. Men nu, i omgång två, är enbart två lärosäten involverade; Linköpings och Göteborgs universitet.
– Vi är glada över att vi får fler forskarutbildade lärare som kan utveckla och försvara folkhögskolan som en unik utbildningsform. Forskarskolan har bidragit till att skapa ny praktiknära kunskap om folkhögskollärares arbete. Den har också stärkt relationerna mellan folkhögskola och forskning, säger Henrik Nordvall.
Regeringens satsning på tio miljoner kronor betyder mycket, berättar Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande.
– För oss är det viktigt att visa upp att det finns en möjlighet för folkhögskollärare att även gå en forskarutbildning. Det är också en unik satsning på att skapa kunskap om lärares arbete i folkhögskolan, säger Andreas Fejes.
Det här här forskarskolan
- Forskarskolan, omgång två, kommer genomföras som ett samarbete mellan Linköpings universitet och Göteborgs universitet. Tidigare deltog även Jönköpings universitet.
- Folkhögskollärarna forskar på halvtid i fyra år. Resten av tiden har de varit på sina vanliga jobb som folkhögskollärare runt om i Sverige.
- I årets andra nummer av tidningen Folkhögskolan angavs felaktigt att Johan Söderman, forskare vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet, är ansvarig för forskarskolan. Han ansvarar för den del av forskarskolan som är förlagd till Göteborgs universitet. De som är ytterst ansvariga är professorerna Andreas Fejes och Henrik Nordvall, båda vid avdelningen för pedagogik och vuxnas lärande vid Linköpings universitet, som är värdinstitution för forskarskolan.
- Forskarskolans hemsida.
- Tolv nya forskare på forskarskolan.
LÄS ÄVEN: