Prisad lärare förstärker elevernas intresse för fysik

Foto: Elinor Wermeling

Det blir inget värstingljud i ele­vernas högtalare men många blir förvånade att det låter så pass bra, trots att deras högtalar­byggen bara består av koppartråd, tejp, papper och en magnet, berättar Kristoffer Åberg.

Med effektfulla demonstrationer och praktiskt arbete i labbsalen gör prisade läraren Kristoffer Åberg fysiken begriplig – och häftig.
– När de får se, höra och göra själva så får jag med mig många.

Ska högstadieungdomar bli intresserade av – och förstå – fysik räcker det inte med teoretiska genomgångar vid tavlan, menar Kristoffer Åberg, lärare på Vialundskolan i Kumla.

Han har nyligen tilldelats Kungliga Vetenskapsakademiens Ingvar Lindqvistpris för att han genom sitt arbete och sin entusiasm ökar elevernas fysikkunskaper.

För att få dem att upptäcka det häftiga med ämnet, som ofta upplevs som svårt och komplicerat, tvekar han inte att ikläda sig rollen som ”galen vetenskapsman”.

– Inför varje arbetsområde gör jag demonstrationer för att visa något som jag själv tycker är spännande och coolt med området. Jag vill verkligen att mitt fysikintresse smittar av sig, säger Kristoffer Åberg.

Kristoffer Åberg

Ålder: 44 år.

Gör: Lärare i fysik och matematik i årskurs 7–9 på Vialundskolan i Kumla.

På fritiden: ”Jag spelar basket och har även ett stort intresse för rymden. Jag är aktiv i föreningen Örebro astronomi.”

Om att tilldelas årets Ingvar Lindqvistpris i fysik: ”Det känns fantastiskt kul att få ett kvitto på att det jag gör är värdefullt för eleverna. Jag vill att de ska tycka att fysik är lika roligt som jag.”

Viktigt att arbeta praktiskt

Han tycker också att det är viktigt att eleverna arbetar praktiskt och själva undersöker fysikaliska fenomen. När elektromagnetism står på schemat låter han dem till exempel tillverka egna högtalare.

Men innan bygget drar i gång blir det beatbox och sång i labbsalen när Kristoffer Åberg visar hur en gammal trasig hörlur kan förvandlas till en mikrofon.

– Först förstår de inte varför jag kopplar ihop två högtalare men när alla kan se kopplingen mellan magneten, spolen och membranet och hör ljudet så får de en aha-upplevelse. Demonstrationen gör fysiken rolig och ger dem en annan förståelse.

Så lägger Kristoffer upp arbetet med hög­talarna

  1. Rör en magnet genom en kopparspole kopplad till en galvano-meter för att visa att elektrisk ström induceras i spolen när magnetfältet förändras. Koppla ur galvanometern och låt en elev hålla i sladdarna. Hen kommer inte känna strömmen eftersom den är mycket svag. När spolen i nästa steg kopplas till en förstärkare blir effekten däremot tydlig.
  2. Ljudförstärkaren som kopplas till spolen ska vara ansluten till en stor högtalare, vars membran, spole och magnet är blottlagda. Rör på nytt magneten genom spolen i din hand så att de ser och hör att högtalaren börjar vibrera. Nu kan du tydligt visa sambandet mellan magnetism och el och hur magnet, spole och membran påverkar varandra.
  3. Visa hur en kopparspole förstärker ljud genom att ställa spolen på ett bord. Slå lätt i bordet inne
    i spolen med en magnet. Ta sedan en trasig hörlur där spolen är synlig och koppla den till förstärk-aren. Slå lätt på hörluren, så att det vibrerar i högtalaren. Låt eleverna testa att sjunga i hörluren som nu fungerar som en mikrofon.
  4. Demonstrationen av högtalarens delar har eleverna nytta av när de ska bygga sina egna högtalare. Förbered en stomme i trä med en magnet som de kan utgå ifrån. Sedan får eleverna enskilt under en lektion tillverka en egen kopparspole och ett membran av papper som de tejpar fast vid stommen. Koppla till en förstärkare och låt dem provspela.

LÄS ÄVEN

Därför är ämnesspråket i fysik så viktigt

Fysiktävlingen som vässar både elever och lärare

Så klarar elever fysikuppgifter – utan att förstå ämnet

Forskare: Så blir fysiken tillgänglig för fler

Fullt blås för skola på fysiktoppen