Så kan digitala verktyg stötta i vardagen
Digitalt stöd Språk, matematik och struktur för dagen. Ulrika Jonson, IKT-pedagog i Södertälje kommun, tipsar om digitala verktyg som kan öka tillgängligheten för eleverna.
Bild: Joanna Hellgren
Räkna med stöd
På nätet finns till exempel matteboken.se, Khan Academy och Dalles Matte. Dessutom finns det flera appar för färdighetsträning. Några exempel är Tiokompisar, Räkneråttan och Factor Samurai. Vektyg som kan användas för mer avancerad matematik är Educreations, Calculator Pro, Geoboard och Excel.
På Youtube går det också att söka efter filmer där lärare i matematik har lagt ut lösningar på olika matematiska problem.
Appar som lexikon
Några appar för översättning från ett språk till ett annat är Itranslate, Translate Voice+ och Tolken.
Från tal till text
Dikteringsfunktioner som omvandlar tal till text finns i många operativsystem. Ofta är de systemen tillräckligt bra. Aktiv röst är en app som har samma funktion. Efter ett tag lär man sig att ”talskriva” – det vill säga att man pratar i en ordföljd som om man skulle ha skrivit.
Håll koll på tiden
Kalenderfunktioner finns i de flesta datorer, surfplattor och smartphones och i Google- och Office 365-konton. Kalendrarna bygger på att man lägger in sina aktiviteter och får påminnelser. I skolornas lärplattformar kan det också finnas kalendrar med liknande funktioner.
Det finns även andra stödverktyg som man köpa eller i vissa fall få förskrivna i landstinget för den som har vissa funktionsnedsättningar. Ett exempel är appen Håll Koll Kalender med funktioner som kalender, timer, checklista och att stödpersoner kan lägga in händelser. Ett annat verktyg är Day Cape som är en interaktiv bildkalender där flera stödpersoner kan stötta i planeringen av en dag.
Hjälp att stava rätt
SpellRight och Stava Rex är exempel på rättstavningsprogram. Det kan ta ett tag att lära sig att använda programmen, så eleverna kan behöva pedagogisk ledning. Oribi Writer är exempel på en app med rättstavning, bokstavsljudning och talsyntes.
Talande böcker
Talböcker finns att använda i Legimus via Myndigheten för tillgängliga medier. För att få tillgång till Legimus behöver man ha ett talbokskonto. Den som har en läsfunktionsnedsättning har rätt till ett talbokskonto via sitt bibliotek.
Lyssna på text
I datorer och surfplattor finns oftast en inbyggd funktion som gör att man kan få text uppläst. Rösterna kan dock uppfattas som syntetiska. I exempelvis verktyget Claro Read går det att välja mellan flera nedladdningsbara röster. Verktyget kan användas i surfplatta, dator och mobiltelefon. Ett tips är att styra uttalet eller betoningen i ett talsyntesprogram om vissa ord låter konstiga. I Ipads finns funktionen i inställningar under hjälpmedel och tal. Det går att ändra betoning genom att till exempel skriva ordet med mellanrum.