Spec specialiserad på närvaro – här är metoderna

Foto: Johan Axelsson

På Östersunds kommuns nya resursskola erbjuds 18 elever flexibla lösningar för att klara av skolarbetet. Här har specialpedagogen Christer Jakobsson varit med och byggt upp verksamheten från grunden.

Så jobbar Resursskolan med problematisk skolfrånvaro

① Arbetslaget måste ha ett gemensamt förhållningssätt, vi behöver ha en genuin vi-känsla med högt i tak i diskussionerna där vi lyssnar på alla med respekt. Vem som sedan utför det vi har kommit överens om spelar ingen roll, där finns ingen prestige. Regelbunden uppföljning av närvaro är också viktigt. Vi arbetar enligt kommunens handlingsplan när det handlar om hög frånvaro i syfte att hjälpa eleven tillbaka till skolan.

② Många av våra elever och vårdnadshavare har mindre bra erfarenheter av skolan sedan tidigare. Därför är det viktigt att skapa goda relationer med dem, men även med andra inblandade. Det gäller också att vara oerhört lyhörd och kunna möta även orimliga krav med respekt.

③ Att arbeta i mindre sammanhang är viktigt. Att hinna möta och se alla elever och kunna ha flexibla lösningar är en viktig förutsättning i den här skolverksamheten. Vi har 18 elever just nu, men det här förhållningssättet med små sammanhang går ju även att anamma på en stor skola.

④ Hos oss har alla lång erfarenhet, vilket är en framgångsfaktor. Men även erfaren personal behöver kontinuerlig handledning. Vi har reflektionstid två gånger i veckan och även arbetslagsmöten veckovis. Dessutom får vi handledning av Centrala elevhälsans team, som består av skolpsykolog, logopeder och ett autismteam med spetskompetens. Det är alltid bra att fylla på med kunskap.

Behovet är stort. När skolan skulle öppna var det tre gånger fler sökande än platser. Teamet här består av lärare, speciallärare, resurspersonal och specialpedagog, som lägger stort fokus på närvaron. Många av ele-verna har problematisk skolfrånvaro med sig i bagaget. Alla har rätt till skolskjuts och många åker skoltaxi varje dag – vid behov möter skolpersonal upp och följer med till taxin.  

Personalen arbetar systematiskt med att skapa goda relationer med eleverna, vårdnadshavarna och externa verksamheter som BUP, socialtjänsten och Barn- och ungdomshabiliteringen. 

Vi kan inte göra skillnad för alla, men för dem som får vår hjälp är det oerhört betydelsefullt.

– Det är många elever i dag som inte passar in i den vanliga skolan, säger Christer Jakobsson. Vi kan inte göra skillnad för alla, men för dem som får vår hjälp är det oerhört betydelsefullt.

Han arbetade i elevhälsan i grannkommunen Krokom när han fick höra att Resursskolan var på gång. Lockelsen att få vara en del av den nya skolan gick inte att motstå. 

– Jag har jobbat i mycket motvind under karriären men här finns så många möjligheter. Det är en unik upplevelse att få vara med och bygga upp en sådan här verksamhet. 

Skolan har i dag årskurserna 4–9 men ska snart flytta till nya lokaler och bli en F–9-resursskola. 

– Då kommer vi att ha 24 elever, tillräckligt få för att vi även fortsättningsvis ska kunna möta varje elev med flexibla lösningar, säger Christer Jakobsson, som hoppas att arbetssättet på skolan ska sprida sig: 

– Att de här eleverna får stöd och hjälp tidigt ökar deras chanser att lyckas. Jag hoppas att vårt arbete kan ge ringar på vattnet.

Christer Jacobsson

Yrke: Specialpedagog på Östersunds kommuns nya resursskola.

Ålder: 63 år.

Bor: I Östersund.

Det bästa med yrket: ”Det är omväxlande, att få samarbeta för elevers bästa tillsammans med många kompetenta kollegor och vårdnadshavare.”

LÄS ÄVEN

Fohlin om särskilt stöd-utredningen: ”Saknar praktisk trovärdighet”

Utredningen om elevhälsan möter kompakt motstånd

Nu ska privata adhd-aktörer granskas på allvar