Hundra mil för en dyslexiutredning?

Foto: Adobe Stock
Npf Att dyslexiutredningar remitteras till annan region innebär inte att vårdgarantin bryts, anser Region Norrbotten i ett genmäle till specialläraren Niclas Folhlin, som svarar direkt.
LÄS MER https://www.vilarare.se/specialpedagogik/lasinlarning/niclas-fohlin-staten-skapar-analfabeter/
Specialläraren Niclas Fohlin skrev i debattartikeln ”Staten skapar analfabeter” (Specialpedagogik, 14/10 2024) att ”Region Norrbotten har valt att inte låta dyslexiutredningar omfattas av vårdgarantin, vilket innebär att man inte har rätt till att få en utredning inom regionen”.
Region Norrbotten har bett om att få en rättelse publicerad, och den lyder så här, från regionens pressansvariga Emma Bergström Wuolo:
”Sedan tidigare så finns den en överenskommelse mellan Norrbottens kommuner och Region Norrbotten om ansvarsfördelning vid språk-, läs- och skrivsvårigheter. Ansvarsfördelningen innebär att skolan har ansvar för att genomföra pedagogiska insatser som underlättar elevens lärande och för att genomföra utredningar av läs- och skrivsvårigheter enligt modell och utbildning från SPSM eller annan likvärdig metod. I samband med remiss till länslogopedin ska dessa utredningar bifogas.
Länslogopedin ansvarar för utredningar av språkstörning, artikulations- och oralmotoriska svårigheter, samt för att genomföra kompletterande utredningar vid sammansatt problematik, såsom språkstörning i kombination med adhd, autism eller dyslexi. Om en elev inte gör tillräckliga framsteg trots skolans insatser, kan skolan remittera eleven till länslogopedin för vidare bedömning.
Dyslexi omfattas av vårdgarantin. I vissa fall har patienter fått vård i annan region, vilket då bekostats av Region Norrbotten.
Logopedin tar även emot remisser vid behov av personliga hjälpmedel för kommunikation, läsning och skrivning i vardagliga aktiviteter (utanför skolan), second opinion, intyg till ex. försäkringsbolag om inte skolan har verifierad intygsskrivare. Syftet med den etablerade ansvarsfördelningen är att säkerställa att elever snabbt får rätt stöd, särskilt inom skolans ram där anpassningar behöver göras.
Vi vill också understryka att dyslexi, liksom andra svårigheter vi utreder inom logopedin, omfattas av vårdgarantin. I vissa fall har patienter fått vård i annan region, vilket då bekostats av Region Norrbotten. Avslutningsvis vill vi lyfta att skolornas möjlighet att ge stöd kan variera beroende på lokal kompetens, vilket är en utmaning för skolhuvudmännen, men något som ligger utanför Region Norrbottens ansvar.”
Specialläraren Niclas Fohlin är inte böjd att hålla med. Hans slutkommentar:
”Region Norrbotten har, genom en egen överenskommelse, lagt det primära ansvaret för dyslexiutredningar på skolhuvudmannen. Detta avviker från den etablerade ansvarsfördelningen: enligt skollagen ska skolan endast genomföra pedagogiska kartläggningar, medan hälso‑ och sjukvårdslagen, patientlagen och vårdgarantilagen lägger det medicinska och logopediska ansvaret på regionerna. Skolan har inget lagkrav att stöd i skolan ska ges utifrån en diagnos.
Dyslexiutredning blir därmed en klassfråga: i praktiken avstår många familjer, varpå regionen återigen delegerar ansvaret till skolan eller vårdnadshavarna och undgår sitt vårdansvar.
När Region Norrbotten beviljar en remiss för logopedisk dyslexiutredning köps den in från en annan region, vanligtvis Stockholm. Konsekvensen blir att en familj måste resa långt, ibland över hundra mil, från till exempel Pajala, utan ersättning för resa, boende eller förlorad arbetsinkomst. Dyslexiutredning blir därmed en klassfråga: endast hushåll som har råd kan ta ledigt, betala hotell och stå för resekostnaderna. I praktiken avstår många familjer, varpå regionen återigen delegerar ansvaret till skolan eller vårdnadshavarna och undgår sitt vårdansvar.
I praktiken fråntas medborgare därmed rätten till en medicinsk dyslexiutredning under skolåren. Regionen styr inte skolans interna resursanvändning; den regleras av huvudmannen enligt de lagar som gäller för utbildningsväsendet. Att föra över ett medicinskt uppdrag till skolan utan tydligt lagstöd väcker därför frågan om överenskommelsens förenlighet med gällande regelverk.”
LÄS ÄVEN
”Läroplansutredningens föråldrade syn på dyslexi gör mig rädd och orolig”
Mer kritik: DNP diskriminerar dyslektiker – Skolverket saknar evidens
Tina Reuterberg: ”Vi måste sluta se föräldrar som en krävande mobb”