”Vi vill anställa fler”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på specialpedagogik.se

Ett av de konsultföretag som gärna vill rekrytera fler experter på specialpedagogik är Zest bemanning.
– Det finns en stor efterfrågan. Arbetsmarknaden är extremt god, säger vd:n Outi Luiro.

Zest bemanning har ungefär 100 anställda specialpedagoger och speciallärare. De yrkesgrupperna behöver i dag inte ta vikariat, enligt Outi Luiro, utan kan välja och vraka mellan fasta tjänster.

– Det här är kvalificerade människor, vi skulle vilja rekrytera långt fler. Det vanligaste är att en rektor vänder sig till oss för att de har en vakans för någon som är föräldraledig eller långtidssjukskriven och de har svårt att få några sökande. Om de måste fastanställa en till specialpedagog riskerar de övertalighet senare.

Som anställd på Zest bemanning kan man välja mellan att ha en fast tjänst hos bemanningsföretaget eller anställas på ett tidsbegränsat kontrakt. Det är inga timanställningar eller veckovisa utryckningar som gäller.

– Det här är ingen grupp man anställer på korta vikariat, utan ofta är de uthyrda en termin eller ett helt läsår, eftersom de arbetar med elevhälsa, säger Outi Luiro.

Företaget har inget kollektivavtal i dagsläget, men anser att de erbjuder ännu bättre villkor.

– De anställda får högre lön, mindre administration och den fortbildning som de själva önskar sig. De får även en privat sjukförsäkring så att de snabbt kan komma tillbaka till jobbet om de skadat sig samt ett friskvårdsbidrag på 5 000 per år.

Zest bemanning vill locka tillbaka personer som jobbat inom skolan tidigare men lämnat yrket på grund av dålig arbetsmiljö, för mycket administration och för låg lön.

– När du hyrs ut av oss finns det en tydlig arbetsbeskrivning för ditt uppdrag. Ambitionen är att du ska kunna lägga mer energi på pedagogik och mindre på kringuppgifter, säger Outi Luiro.

Den som skriver på ett avtal med Zest bemanning får en annorlunda relation till skolan och rektorn än de andra anställda på skolan. Arbetsgivaren är en kund.

– Vi är transparanta med att vi är en serviceinstitution och måste rätta oss efter kunden och uppdraget. Man kan bli utbytt om skolan inte tycker att det funkar bra. Men det är mycket ovanligt och då ordnar vi ett annat uppdrag, säger Outi Luiro.

Hur företaget kan locka med så höga löner som minst 50 000 kronor i månaden förklarar hon med att det krävs för att locka personal – och för att det är lärarbrist och att kommunerna är beredda att betala. Företaget fakturerar 15–20 procent mer än lönen.

– Sammantaget när vi räknat blir det inte speciellt mycket dyrare för skolan, eftersom vi tar hela arbetsgivaransvaret, det blir ingen sjuklön till exempel, säger Outi Luiro.