Så går förbundet på offensiven i höst – ”Måste synas”

Foto: Magnus Lejhall

Sveriges Lärares kommunikationschef Malin Thiel och förbundsordförande Åsa Fahlén.

Höstterminen 2023 är startskottet för Sveriges Lärares första hela skolår. Genom fortsatta lokala initiativ och en nationell kampanj är det dags att sätta det nya förbundet ordentligt på beslutsfattarnas och offentlighetens radar.

Sedan bildandet av Sveriges Lärare den 1 januari har det pågått en febril aktivitet i det dolda för att implementera allt nytt, från fackets vision till en ny grafisk profil och nya IT-system. Samtidigt har de lokala föreningarna valt nya ombud.

Nu är det mesta på plats och det är dags att ta ytterligare ett tydligt kliv ut på den offentliga arenan, genom en bred lanseringskampanj med syfte att öka synligheten för det nya förbundet. Kampanjen kommer att synas i sociala medier, på TV, utomhus och i pressen.

”Syns du inte så finns du inte”

– Man kan fråga sig varför man ska lägga så mycket pengar på att synas. Men i dagens samhälle är det så att syns du inte, så finns du inte. Och då behöver man inte prata med dig, det är lättare att nonchalera dig. Vi måste finnas och därför måste vi synas, säger Åsa Fahlén, som tagit över efter Johanna Jaara Åstrand som aktiv förbundsordförande fram till kongressen i maj 2024.

– Sveriges Lärare är ett nytt förbund och vi både vill och behöver skapa kännedom om vilka vi är, vad vi gör och varför lärare och studie- och yrkesvägledare ska vara medlemmar, säger förbundets kommunikationschef Malin Thiel.

Kampanjen ska både hylla lärare och vägledare och problematisera för att väcka opinion för bättre förutsättningar för lärare att vara lärare.

– Vi tycker ju ibland att man inte riktigt uppskattar eller förstår vad våra yrken innebär. Vi vill visa på vilken otroligt viktig roll förskollärare, lärare och studie- och yrkesvägledare har, säger Åsa Fahlén.

Ett kvitto på facklig kraft 

Samtidigt som kansliet sjösätter sin kampanj planeras på lokal nivå en fortsättning på de manifestationer som hölls i våras, från Umeå i norr till Malmö i söder. De manifestationerna tar Åsa Fahlén som intäkt för att löftet om ett starkare gemensamt förbund redan infrias.

– Det är ett kvitto på att vi är starkare tillsammans. Att genomföra det som ett enat förbund har ju visat sig väldigt kraftfullt, säger hon.

Göteborg var en av flera orter där Sveriges Lärare manifesterade mot nedskärningar under våren.

Från kansliets håll stöttar man de lokala initiativen på många olika sätt – mest konkret kanske genom att skicka plakaten som användes vid manifestationerna land och rike runt. Men nu kan man behöva trycka upp nya.

– Plakaten är utslitna för att de har använts så mycket, och det ledde i flera fall till förändring. Nu ska vi nyttja kraften i våra 300 000 medlemmar för att skapa mer förändring, säger Malin Thiel.

Från störst till ännu större

Med 300 000 medlemmar är Sveriges Lärare landets största akademikerfack. Och det finns fortfarande utrymme att växa ytterligare på sikt, trots en redan stark anslutningsgrad hos de professioner som samlas i förbundet.

– Av alla behöriga är 92 procent redan medlemmar. Men det är alldeles för många som inte är behöriga som är ute och arbetar. Så vår nästa utmaning blir att se till att alla de som arbetar som lärare och studie- och yrkesvägledare utan att ha en korrekt utbildning får en sådan, säger Åsa Fahlén.

”Medlemmarna är förbundet”

En annan utmaning är att det finns många arbetsplatser som saknar ombud idag, trots den höga anslutningsgraden.

– Hela poängen med ett fackförbund är att man inte själv behöver ta varje strid, utan att man går ihop som ett kollektiv och utser ett ombud som representerar gruppen. Vi hoppas ju att medlemmarna utser ombud så att vi blir starka på alla arbetsplatser, säger Åsa Fahlén och tillägger:

– Ett förbund är ju inte ett kansli i Stockholm, eller en förbundsordförande. Det är medlemmarna som är förbundet.

LÄS MER:

Fem års kamp – nu lyssnar IES på lärarna

Nu byter de plats som ordförande: ”Hårt, hårt jobb”

”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”