Han leder Utmarksskolan genom den första sorgen

Mellanstadieeleven som under måndagen blev knivhuggen i halsen vid utmarksskolan Kortedala har avlidit. På skolgården har man upprättat en minnesplats för den döda pojken. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

En pojke i mellanstadiet har avlidit efter att ha blivit knivskuren av en äldre pojke, utanför en skola i Kortedala i Göteborg. På den drabbade Utmarksskolan leder rektor Torbjörn Bengtsson lärare och elever genom det allra första sorgestadiet.

Utmarksskolan är en 4-9-skola med 350 elever, belägen i ett socialt utsatt område i Göteborg. I måndags knivskar en minderårig elev en annan, som avled efter två dagar på sjukhus.

Torbjörn Bengtsson är rektor på skolan. Han beskriver den som mellanstor, men att många familjer har barn i flera årskurser. Det innebär att de flesta lärare känner de flesta elever.

– Alla lärare är drabbade. Jag tror inte att det direkta arbetet med en elev är det i första hand som avgör om man känner sig drabbad, säger han.

Torbjörn Bengtsson vill inte vara med på bild – det syns att han gråtit.

– Det är en skola i stor sorg, och jag försöker spela en roll och ta mitt ansvar. Men det är klart att det påverkar oss oerhört mycket.

Finns det rädsla bland elever eller personal?

– Nej. Jag upplever att det finns sorg, men också mycket kärlek och omsorg bland elever, personal och föräldrar.

Skolan har extra bemanning sedan händelsen, som utspelade sig på dagtid.

Lärare får samtalsstöd utifrån, elever som behöver kan prata med psykologer, kuratorer och mentorer. Skolor i närheten har skjutit till sina psykolog- och kuratortimmar.

– Alla som vi bedömer behöver prata med någon, alla som själva har önskat det har haft möjligheten och kommer att få möjligheten, säger Torbjörn Bengtsson.

Det finns både elever och lärare bland vittnena till händelsen. Den misstänkte pojken greps i sitt hem några timmar efteråt.

I en intervju med SVT beskriver kriminologen Mikael Rying den som mycket ovanlig. Han har gått igenom samtliga fall av dödligt våld i Sverige, 30 år tillbaka i tiden – och slår fast att det inte finns tecken på att det dödliga våldet ökat i åldersgruppen barn under 15, enligt SVT.

Men knivskärningen drabbade skolan samtidigt som hela världen befinner sig i kristillstånd. Den pågående corona-pandemin påverkar personaltätheten på skolor i hela landet.

– Vi har ett fantastiskt kollegium som i princip mangrant är här och tar hand om eleverna. Vi har en genomgång varje morgon och ser till att det finns en lärare som barnen känner på plats. I de fall när någon varit borta, till exempel för att de känt av förkylning och rekommenderas att stanna hemma, så har vi flyttat om så att alla klasser har minst två vuxna som arbetar med dem. Det är väldigt mycket personal här, säger Torbjörn Bengtsson.

Går det att beskriva stämningen?

– Jag skulle säga att stämningen idag är sorg. Men det är också en vanlig skolvardag igång. Alla klasser har haft samtal med lärarna, men ganska många klasser går över till att ha vanlig undervisning. Det är så eleverna vill ha det. Alla är inte lika berörda. Det finns klasser där man är mindre berörd och klasser där man är mer berörd. Det finns en stor sorg över att det har hänt, men det bedrivs också en stor del vanlig matematik- och engelskundervisning i skolan. Med det sagt finns det elever som sitter i samtal med kurator eller mentor medan de andra barnen arbetar.

Konflikten mellan de två eleverna, var det något ni visste om?

– Nej, är mitt raka svar. Men jag vill inte gå in på det för mycket, eftersom det finns en polisundersökning igång kring händelsen. Men hade vi haft kännedom om att något som detta skulle hända hade vi agerat. Vi har en stor vana att tidigt förebygga konflikter, vi hade inte en aning om att det skulle hända.

Utmarksskolan.

Bland annat i Dagens Nyheter förekommer uppgifter om att flera elever på skolan är knivbeväpnade, något som varit känt bland andra elever – men inte bland lärare eller ledning.

Det får Torbjörn Bengtsson att fundera.

– Som gammal SO-lärare måste jag säga att man ska vara nogsam vilken information man tar till sig gällande den här och andra tragedier. Det finns självklart ingen elev som bär kniv på Utmarksskolan och där det finns personal som känner till detta utan att agera. Det är en befängd tanke. Vi agerar på småbråk, vi arbetar förebyggande om någon retar någon annan på nätet. Men varför eleverna inte har meddelat någon vuxen att det finns något vi skulle behöva ha ögonen på, det vet vi inte, säger han.

Frågan kommer han och lärarna att få arbeta med under lång tid.

– Jag är den förste att sätta mig ner och fundera på vad vi kan förbättra i vårt arbete så fort vi får tid att göra det. I grund och botten handlar det om att man måste jobba med förtroende mellan vuxna och elever. Och elever måste förstå att man inte kan lösa allt själv, man måste prata med en vuxen. Vi har ett ansvar för att barnen blir goda medborgare och man skyddar sina vänner bäst genom att prata med en vuxen och inte genom att tro att man inte ska berätta. Det är vi skyldiga dem som har drabbats av detta, att fortsätta vårt arbete, säger han.

Nu stundar påsklov, och eleverna är lediga. Under gårdagen var skolan öppen till klockan åtta på kvällen och kommer att hållas öppen lika länge under dagen och morgondagen.

– På fredag kommer vi att flytta in den minnesplats som finns ute på skolgården, till ett rum där vi satt upp kondoleansbord. Sen stänger vi inte skolan. Nästa vecka kommer det att finnas personal på plats. Vi kommer att ha lovskola för elever som kämpar för att klara sina betyg. Vi har vårt elevhälsoteam på plats. Vi kommer inte att ha öppna dörrar, men eleverna kommer att få komma hit om de har behov för att träffa en vuxen. Och vi kommer ha fritidsgården som ligger i anslutning till skolan öppen, så att vi kan nå elever. Det finns stora möjligheter även under det som är elevernas påsklovsvecka att få komma till sin skola och få vuxenstöd eller sitta med kamrater, säger Torbjörn Bengtsson.

Hur det blir med minnesceremoni under corona-förutsättningarna har de ännu inte avgjort.

– När det gäller begravningen kommer vi att vara lyhörda gentemot familjen till den pojke som nu har avlidit, på skolan har vi haft individuella minnesstunder ute i klasserna. Vi har inte bestämt om vi vill ha en samlad tyst minut. Vi kommer att ha det bland personalen i eftermiddag när de inte behöver gå ut och träffa barn efteråt, utan de kan få sörja själva. Vi har satt kondoleansboken och det rum med ljus och annat i vårt bibliotek, med avseende på att där ryms inte mer än 50 elever, säger han.

Polisutredningen är nu rubricerad som mord, och den  misstänkte gärningsmannen är omhändertagen av socialtjänsten, enligt GP. 

På skolan finns elever och lärare som känner till både offret och den misstänkte pojken.

– Vi har sorgearbete, vi har lärare, elevassistenter och personal från elevhälsoteamet, som tar hand om de elever vi har på plats. Får jag minsta indikation på att något behöver tas omhand av polis överlämnar jag det till dem. Men får jag säga en sak? Jag är oerhört stolt över vår personal, hur de har ställt upp och tagit hand om varandra och om våra barn, säger han.