Regeringen lovar SFI-pengar till ukrainska flyktingar

Ett år efter Rysslands attack av Ukraina föreslår regeringen 100 miljoner kronor till SFI för ukrainska flyktingar i Sverige. Foto: Bildbyrån

100 miljoner till kommunerna ska göra det möjligt för ukrainska flyktingar att läsa svenska för invandrare (SFI).

LÄS ÄVEN: Ny stor granskning av SFI

Enligt regeringens förslag ska kommunerna få pengar för att kunna erbjuda de ukrainska flyktingarna svenska för invandrare (SFI) om de har anlänt sedan kriget började – det vill säga om de omfattas av massflyktsdirektivet.

– Det är en grupp som har väldigt goda möjligheter att integreras och få ett jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) på en pressträff, enligt TT. 

Hittills har de som kommit från Ukraina mest varit hänvisade till att lära sig språket i något som kallas Svenska från dag 1 eller Vardagssvenska. De omkring 30 000 vuxna ukrainska medborgare som fått uppehållstillstånd enligt det så kallade massflyktsdirektivet, efter den ryska invasionen, har inte haft formell rätt att delta i Svenska för invandrare som är en kommunal vuxenutbildning. Men 39 av landets kommuner har ändå ordnat med motsvarande utbildning, på egen bekostnad.

– Vi behöver göra mer, säger Mats Persson och förklarar att regeringen nu gör en regeländring som gör klart vad som gäller och skjuter till 100 miljoner i år för att möjliggöra SFI för alla ukrainska medborgare som önskar det.

Därför krävs mer

Behovet av svenskundervisning för ukrainare bedöms kvarstå längre än vad som antogs direkt efter Rysslands angrepp på Ukraina – invasionen är inte över.

Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister (L), säger att de 100 miljonerna är för i år.

– Resurserna ska fördelas till kommunerna av Skolverket, säger Johan Pehrson.

Oklart för studieförbunden

Men regeringen aviserar inte något tillskott till studieförbunden, som står för undervisningen i Svenska från dag ett och Vardagssvenska. De har 30 miljoner anslaget hittills, men pengarna uppges vara på väg att ta slut.

– Vi har verksamhet i 124 kommuner och har nått 25 000 personer. Vi skulle behöva komma upp i 100 miljoner för att kunna ligga på en rimlig nivå, hävdar David Samuelsson, generalsekreterare för samlingsorganet Studieförbunden som företräder förbund som ABF, Vuxenskolan, Medborgarskolan och Folkuniversitetet.

Johan Pehrson vill inte säga något om förbunden kan hoppas på mer pengar. Det återkommer regeringen i så fall till i samband med budgetpropositionen i höst, för 2024.

LÄS ÄVEN: 

Fångade i kriget: Lärarnas vädjan inifrån Ukraina