Lärarförbundet mobiliserar mot nedskärningarna

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

För att förhindra dumsnåla besparingar inom skolan har Lärarförbundet tagit fram ett åtgärdspaket för hur lärare och ledare i skolor och förskolor kan agera gentemot kommuner som brottas med nedskärningar.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.

– Det är genom att sätta tryck lokalt och få politikerna att inse konsekvenserna av nedskärningar på förskola och skola som vi kan lyfta frågan som i sin tur kan skapa förändring, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Kansliet har därför tagit fram ett påverkansstöd med verktyg som förtroendevalda kan använda för att få kommuner med besparingsplaner att tänka om. I materialet finns konkreta tips på hur man lokalt som förtroendevald och medlem kan vara med och påverka kommunens prioriteringar med hjälp av lagar, avtal och opinionsbildning.

Här finns också en beskrivning av hur den kommunala ekonomin är reglerad och hur budgetprocessen ser ut. Tanken är att förtroendevalda ska kunna använda verktyget  som ytterligare ett stöd i det påverkansarbete man redan gör för att säkra tillräckliga resurser för en likvärdig skola i kommunerna.

– Nedskärningsvågen är förödande för svensk skola och behovet att kunna säkra en likvärdig undervisning i hela Sverige, men också för lärares arbetsmiljö och möjligheter att få göra ett bra jobb. Alla politiker måste prioritera skolan även när annat kan tvingas få stå tillbaka. Lärarförbundet kommer inte stillasittande se på hur resurserna minskar och kraven ökar. Tillsammans har vi kraften att påverka, säger Johanna Jaara Åstrand.

Materialet går att ta del av på https://opinion.lararforbundet.se/prioriteraskolan

Påverkansstödet är ett steg av många som Lärarförbundet gör för att påverka för en tillräcklig och mer likvärdig finansiering av svenska skolan.

– Hör gärna av dig till opinion@lararforbundet.se om du har tankar kring hur vi tillsammans kan öka trycket och vilket typ av stöd din avdelning har behov av, säger Johanna Jaara Åstrand.