Han tar sin fantasy till klassrummet
Senaste nytt En lek med barnen fick läraren Christoffer Olsson att vilja skriva en bok. I hans andra fantasybok har de egna sönerna gett namn åt karaktärerna.
Foto: Kristina Sahlén
– Det var dåligt väder och mina söner Benjamin och Caspian ville ha ett rollspel med utklädnad till riddare och magiker. När vi lekte skenade fantasin iväg så på kvällen bestämde jag mig för att göra en story kring det, berättar Christoffer Olsson.
Snart låg ett helt manus klart om det medeltida fantasilandet Mitanni, befolkat av druider, alver, magiker och drakar. Till en början är det en lugn och fridfull värld, innan en mörkare och ondare sida börjar göra sig påmind.
– Jag har fastnat för drakar som jag tycker är ett jättehäftigt sagodjur. Nu fick jag skapa min egen drake, konstaterar Christoffer Olsson nöjt.
Den första boken Mitanni – Det ljusa rikets hemlighet kom ut för drygt två år sedan och i maj är det dags för uppföljningen Drakprinsen. Inspirationen från de egna sönerna märks också genom att huvudkaraktärerna i boken bär deras namn.
Vi behöver bibliotek och människor som jobbar med att lära barn att det är viktigt att läsa.
– Det är roligt att använda deras personligheter. Storebror som är lite mer ansvarsfull och lillebror som går mer på känn. Och de tycker naturligtvis att det är jättespännande. Det blir deras egen bokserie och det är det inte så många som har, säger Christoffer Olsson och skrattar.
Steget att börja skriva boken var möjligen något kortare för Christoffer Olsson än vad det skulle vara för många andra. Han har gedigen erfarenhet av att skriva musik, bland annat i bluesgrassbandet G2.
— I musik är man väldigt bunden till de olika delarna, vers och refräng, men här hittade jag ett helt nytt sätt skriva. Det var väldigt roligt.
Något som också glatt Christoffer Olsson är att hans bok använts i undervisningen på Björksätraskolan i Sandviken där han arbetar.
— De hade ett projekt där de först läste boken och jobbade med läsförståelse. Sedan fick eleverna på bildlektionen rita en framsida till boken och på historialektionen pratade de om medeltiden.
Hur blir vi duktigare på att locka unga att läsa mer?
– Vi behöver framför allt bibliotek och människor som jobbar med att lära barn att det är viktigt att läsa och uppmuntrar till det.
Som språklärare, vilken betydelse ser du att läsning har?
– Den har en enorm betydelse för språkutvecklingen. Ju mer man läser, desto fler ord får man. Många elever spelar datorspel och får kanske språket på ett annat sätt men det blir inte lika tydligt och strukturerat som när man läser böcker. Digitalisering kan vara bra men det är ändå bäst när man läser böcker.
Målsättningen är en tredje och avslutande del om Mitanni som ska komma ut nästa år. Men Christoffer Olsson har fått smak på författandet och har redan idéer om fler böcker, även för en vuxen publik.
– Jag har hittat nya tekniker för att skriva och blir själv bättre på språket. Det har öppnat en ny värld för mig.