Femteklassare protesterar när flera lärare tvingas lämna

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Elever i årskurs 5 på Villanskolan i Ängelholm strejkar med hemsnickrade plakat utanför kommunhuset. Mitt i läsåret ska 7,5 tjänster bort från deras skola för att budgeten ska gå ihop.

Elever i klass 5CD från Villanskolan protesterar utanför Stadshuset i Ängelholm sedan besked om att flera lärare och en specialpedagog tvingas lämna mitt under terminen. FOTO: Niklas Gustavsson

I måndags fick eleverna och föräldrarna beskedet på skolan. Då beslöt eleverna, inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunbergs skolstrejker, att strejka utanför kommunhuset till dess de får prata med de ansvariga politikerna. En del elever förlorar sina lärare andra drabbas av att det uppstår en omflyttning av lärare på skolan. Specialläraren slutar också.

Ingen sägs upp men Tomas Goldbach, Lärarförbundets ordförande, är rejält bekymrad och menar att det slår hårt mot verksamheten:

– Det har inte aviserats något sparbeting. Men tre förskollärare som arbetade i förskoleklass tvångsförflyttas nu till en nystartad förskoleavdelning i kommunen utan att de ersätts. Två har sagt upp sig och ersätts inte. Och de korttidsanställdas på skolan får inte fortsätta, säger han.

Tomas Goldbach säger att Villanskolan, för ett par år sedan, hade stora problem med utåtagerande elever som ledde till att man lade en 6:6 a anmälan med begäran om åtgärder kring arbetsmiljön på skolan. Efter ett drygt halvår ansåg Arbetsmiljöverket att skolan satt in tillräckliga åtgärder. Man förstärkte bland annat vissa klasser med två pedagoger och förstärkte skolledarna. Och vissa elever flyttades för att få undervisning på en annan skola.

Johanna Rundgren, rektor på Villanskolan, säger till Helsingborgs dagblad (HD) att hon förstår att personalneddragningarna väcker oro.

– Vi har nu uppnått stabilitet, trygghet och studiero på skolan. Genom utbildning har vi lärt oss att möta utmanande elever. Vi har rekryterat lärare med lång erfarenhet och känner att vi löser det, säger hon till HD.

Tomas Goldbach anser att skolledningen borde ha vetat om det allvarliga läget redan i höstas men nu kom beskedet som en kalldusch för såväl lärare, elever och föräldrar.

–  Till vis del skulle jag kunnat göra anpassningarna tidigare. Vi har minskat elevantalet något i år. Men nästa läsår tappar vi 20 elever, och det påverkar min pengapåse, säger Johanna Rundgren till HD.


FÖLJ OSS GÄRNA PÅ INSTAGRAM!