Tusenlappar på spel för pension: ”Obehagligt”

Frida Liljeröd undervisar i svenska, svenska som andraspråk och engelska på Kålltorpsskolan i Göteborg.

Läraren Frida Liljeröd, 38, arbetar deltid för att få mer tid till sina barn.
– Men också för att orka med lärarjobbet. Det är en mycket tung arbetssituation på många skolor i dag.

Hon har arbetat som lärare i ungefär tio år.

– Jag undervisar i svenska, svenska som andraspråk och engelska på Kålltorpsskolan som är en 7–9-skola i Göteborg. De första fem åren arbetade jag på en friskola. 

Frida Liljeröd är gift och har två barn, en son på sex år och en dotter som snart fyller två år. Under lärarkarriären har hon till stor del, med undantag för några år, arbetat deltid.

I samband med att sonen började i förskolan minskade Frida Liljeröd sin arbetstid till 80 procent.

Med dottern var hon till att börja med föräldraledig på 50 procent. Sedan i höstas arbetar hon 80 procent.

– Det hoppas jag kunna göra åtminstone fram tills min dotter börjar förskoleklass.

Varför då?

– Dels för att barnen inte ska ha för långa dagar på fritids och förskola och för att jag vill vara hemma mer med dem så länge de är små, dels för att jag inte orkar arbeta heltid. Jag har problem med hjärntrötthet, ljudkänslighet och huvudvärk. Ska jag orka igenom hela arbetsveckan behöver jag en paus då jag inte är i skolan. Jag är ledig varje onsdag.

14 fiktiva exempel – se valen som avgör pensionen här

Som kollektivavtalet inom kommunal sektor är utformat påverkas inte Frida Liljeröds framtida tjänstepension i någon större utsträckning av att hon arbetar deltid när barnen är små. Däremot hennes inkomst.

– Jag tror att jag skulle blivit sjukskriven om jag arbetat heltid vilket också hade påverkat min inkomst och på sikt kanske även den framtida pensionen. 

– Det är i dag en mycket pressad, stressig och jobbig arbetsmiljö i många skolor. Jag har lärarvänner som tar ut föräldradagar för att få en paus, för att helt enkelt orka med jobbet.

Har du koll på hur exempelvis din framtida pension påverkas om du arbetar deltid länge?

– Nja. När mitt första barn var några månader gammal fick jag pensionsrådgivning via facket som bland annat hjälpte mig att ta fram en plan för hur jag ska spara och tänka. Den har jag kanske inte följt till punkt och pricka, men åtminstone gjort en del.

Frida Liljeröd säger att det årliga kuvertet från Pensionsmyndigheten innebär en återkommande påminnelse om den framtida pensionen.

– Jag borde ha bättre koll, men tänker att det är många år kvar.

Väljer du fonder eller gör andra aktiva val?

– Nej, jag är väldigt passiv och gör i princip ingenting. Det finns vare sig tid, energi eller kunskap till det. Jag tycker att det är ganska så obehagligt att man genom olika val antingen kan bli pensionssystemets vinnare eller förlorare. Det är orimligt.   

Det här påverkar också din pension

  • Det varierar mellan olika tjänstepensionsavtal hur mycket arbetsgivaren betalar in till medarbetarnas tjänstepension vid deltidsarbete under småbarnsåren. Förmånligast är det i offentlig sektor.
  • Kollektivavtalen på skolområdet innehåller en ersättning vid föräldraledighet på ungefär 10 procent av lönen. I Friskoleavtalet krävs längre anställningstid för att kunna få tillägget under den maximala tiden om sex månader.
  • Under barnets första år kan den som har lägst inkomst av föräldrarna få ­extra pengar till den allmänna pensionen. Det kallas pensionsrätt för barnår. 
  • Genom det så kallade återbetalningsskyddet kan du se till att din familj får det sparade kapitalet i din tjänstepension när du dör. Genom att ta bort återbetalningsskyddet när det inte längre behövs kan du höja din egen tjänstepension. Du får då ta del av arvsvinster från andra i din åldersgrupp som saknar återbetalningsskydd. 

  Källa: Pensionsmyndigheten och ­Sverige Lärare.