Sveriges Lärare säger JA till nytt avtal

Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare, skrev under avtalet ikväll.
Hök25
Hök25 är klart – ett tvåårigt avtal med löneökning på 6,4 procent.
SKR och Sobona förbinder sig också att fortsätta förhandla när det blir klart om förslagen i Bo Janssons utredning om lärares undervisningstid blir verklighet, eller inte.
– Vi behöver mycket mer än vad som finns i det här avtalet, säger förbundsordförande Anna Olskog.
75 procent av avtalsdelegationen röstade ja, 25 procent röstade nej.
Det betyder att lärarna, yrkesvägledarna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona har gått med på medlarnas framställan.
Den landar i ett tvåårigt avtal med en löneökning på 6,4 procent.
Fortsatta förhandlingar
Men SKR möter inte kraven på reglerad undervisningstid, tid till för- och efterarbete och planeringstid inom avtalet. Däremot är parterna överens om fortsatta förhandlingar.
– Det är klart att i den situation vi befinner oss behöver vi mycket mer än vad som finns i det här avtalet. Vi har ett kongressbeslut om att rätta till arbetsbelastningen, och vi har inlett det, både genom avtal och det politiska spåret. Vi måste reglera lärarnas undervisningstid och tid till för- och efterarbete, säger Anna Olskog.

Anna Olskog skriver under avtalet. I bakgrunden: Robert Nilsson och Moa Andersson. Foto: Sveriges Lärare
Öppnar för nya förhandlingar
SKR öppnar för nya förhandlingar när det blir klart hur förslagen i Bo Janssons utredning ”Tid till undervisningsuppdraget” landar.
– Överenskommelsen är bindande, den handlar om förhandlingar och inte samtal och dialog. Planeringstid är avgörande och det vi kämpat för – och det är bara att fortsätta jobba på – både för mig och alla ombud runt om i Sverige, säger hon.
Sveriges Lärare formades med löfte om vassare avtal. Vad tänker du om det, med tanke på Hök25?
– Det har varit orimligt att tro att vi ska kunna rätta till alla delar i avtal. Den bedömning som avtalsdelegationen gjorde idag var att så här långt kunde vi nå i Hök25, och vi hade också inne medlare, säger Anna Olskog.
Vad säger du till de medlemmar som ville se stridsåtgärder?
– Jag delar deras frustration. Det är precis det jag vill säga. Vi gör allt vi kan för att göra det som är det minst dåliga i rådande läge, att öka trycket mot regeringen och lokala arbetsgivare och vi har fått en bindande överenskommelse med SKR om nya förhandlingar. Det är det viktiga i avtalet, säger Anna Olskog.
LÄS ÄVEN:
”När SKR sviker måste riksdagen agera”
Tre ja - och ett nej – till Hök25
Inför slutspurten: Hon tar över som förhandlingschef
Nya siffror: Så mycket kan undervisningstiden minska
Avtalsstriden: Ökad splittring efter SKR-nej till lärarnas krav