
Sunset. 54 x 74 cm, vinylfärg på bomullspapper, 2007. Foto: Tord Lund ©Anna Svensson
Neuropedagogik Lärare översköljs av uppmaningar om att lära sig mer om hjärnan. Men neuropedagogiken är problematisk för skolan, skriver forskarna Anita Norlund och Magnus Levinsson.
I ett avsnitt av tv-programmet Babel behandlas författares skrivkramp. PC Jersild, som både är författare och läkare, deltar i programmet där han också håller en modell av en hjärna i handen. Med en penna pekar han i en något undervisande ton ut var i hjärnan skrivkramp sitter och varifrån ”kärnorna sänder olika signaler”. När Jersild får frågan om han själv har haft nytta av denna kunskap, skrattar han förvånat till och medger snabbt att det har han inte.
Man får intrycket av att det är ett självändamål att elever bör lära sig mer effektivt.
Detta exempel är belysande. Inte bara PC Jersild utan också lärare och andra har svårt att dra konkret nytta av kunskaperna om hjärnan.
Filosofen Ian Hacking konstaterar att vi i och med millennieskiftet gick in i hjärnans århundrade. Sedan dess kan en fascination för hjärnan urskiljas inom en rad olika områden, inte minst utbildningsområdet. Lärare kan med all sannolikhet vittna om att Hackings uttalande stämmer.
Lärare i dag uppmanas att ta hjärnan på allvar. Trots denna utveckling har det hittills saknats en nationell vetenskaplig och kritisk diskussion kring hjärnforskningens möjligheter och begränsningar i skolan. Detta är bekymmersamt, av många anledningar.
Vi vill därför vända på uppmaningen: det är snarare kritiken mot hjärnforskningen som bör tas på allvar.
Neuropedagogik kallas ibland det fält som anses utgöra länken mellan hjärnforskning och utbildning. Internationellt har neuropedagogiken varit föremål för omfattande debatt, medan den i Sverige har fått betydligt mindre av kritisk uppmärksamhet. Vi vill här därför peka på en rad problem med neuropedagogiken. Kritiken utgår dels från internationella studier och dels från våra egna, pågående studier. I dessa gör vi en översikt av kritiken inom området och en analys av hur hjärnforskning framställs i några lärarfackliga tidningar.
Kritikerna framhåller att hjärnforskningens framfart i skolan kantas av en rad problem.
Ett av dem har vi valt att kalla realiseringsproblemet: att det ofta är svårt att konkretisera hjärnforskningens rön i klassrummet. Den amerikanske professorn Rose, som själv är forskare inom det neurovetenskapliga fältet, är exempelvis tveksam till att lärare har nytta av ”att kunna skilja sin hippocampus från sin amygdala”. Våra studier visar att det är just kunskaper om hippocampus som betonas som viktiga för lärare av förespråkare för mer hjärnforskning i skolan.
Filosofen Ian Hacking har därtill pekat på det som vi kallar attraktionsproblemet.
Fascinationen kring hjärnan blir en viktig drivkraft också inom utbildningsområdet och där kan vi identifiera en allt starkare övertygelse om att hjärnforskning kan lösa skolans problem.
Den kanadensiske forskaren Ansari och hans kollegor anser att föreningen av hjärnforskning, psykologi och pedagogik framstår som en attraktiv plattform för olika aktörer, för att utveckla evidensbaserad undervisning och höja standarden på elevers prestationer. Förhoppningarna kan i Sverige och andra delar av världen förmodligen också kopplas till nedslående resultat i Timss- och Pisa-mätningar.
Enligt forskarna Purdy och Morrison finns det också ett påtagligt kommersialiseringsproblem. Lärare översköljs, hävdar de båda forskarna, av uppmaningar om att de borde lära sig mer om hjärnan och införliva aktuell hjärnforskning i klassrummet. En rad utbildningsföretag säljer därtill den nyaste och senaste hjärnforskningen till lärare. Det världsomspännande utbildningsföretaget Pearson Education anordnar exempelvis konferenser i enlighet med detta på temat ”Mind Brain Education” i syfte att förmedla praktiska idéer för direkt användning i skolan. I Sverige inbjuder Lärarfortbildning AB till konferensen ”Ta hjärnan på allvar – öka lusten till lärande och höj elevernas resultat”, om hur kunskap om elevers biologiska och neurologiska förutsättningar kan öka lärares förståelse för inlärning och förbättra deras didaktiska beslut.
Sunset. 54 x 74 cm, vinylfärg på bomullspapper, 2007. Foto: Tord Lund ©Anna Svensson
Det är lätt att få intrycket att hjärnforskningen intresserar sig för undervisning och lärande i allmänhet och i sin helhet. Studier visar dock att det föreligger en risk för en instrumentalisering och trivialisering. Detta innebär att hjärnforskningen iscensätter undervisning på ett instrumentellt sätt, så att lärande riskerar att trivialiseras och distanseras från läraruppdragets kärna. Det är också något som de brittiska forskarna Sharp, Bowker och Byrne understryker utifrån sina studier.
Bakhurst, professor i filosofi i Kanada, noterar att förespråkare för neuropedagogik ofta uppmärksammar att elevers lärande är ineffektivt. Det framgår dock mindre ofta vad det är för innehåll som de inte lär tillräckligt effektivt, eller vilket syfte som därmed inte uppfylls tillfredsställande.
I våra studier är det påtagligt att svaren på de didaktiska ”vad”- och ”varför”-frågorna lämnas därhän, och man får intrycket av att det är ett självändamål att elever bör lära sig mer effektivt. När innehåll omnämns är det ofta matematik och läsning samt allmänna förmågor relaterade till minne, uppmärksamhet och koncentration som berörs. Därmed hamnar det innehåll som är av en annan karaktär i skymundan. Till exempel ska eleverna utifrån ett par av skolans kursplaner känna till hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen och vad som gynnar och hotar den biologiska mångfalden. Det är ganska långt från att räkna långt, läsa fort och snabbt återkalla information.
Vad som önskas är en självdrivande elev med uthållighet, så kallat grit, och som inte låter sig nedslås av motgångar.
En hel del föreslagna konkretiseringar som följer med neuropedagogiken handlar om elevers allmänna levnadsvanor. Eleverna uppmanas att förändra sina sömnvanor, stressa mindre och röra sig mer. I våra studier kan vi också se att ett visst elevideal råder. Vad som önskas är en självdrivande elev med uthållighet, så kallat grit, och som inte låter sig nedslås av motgångar. En sådan elevsyn har dock problematiserats, bland annat av den finländska professorn Brunila. Elevsynen hamnar här nära en självhjälpsdiskurs, ungefär som när medierna förskönar alla de individuella möjligheter som dagens samhälle öppnar för, i stället för att erkänna att strukturella villkor existerar. Här har vi alltså att göra med en idealiseringsproblematik.
Något som också kan relateras till trivialiseringsproblematiken har vi sett i våra egna studier. När vi granskar de konkreta råd som hjärnforskningen ger, visar sig förslagen ofta hamna inom området studieteknik. Det handlar om att elever bör uppmuntras att sammanfatta, lägga undan boken och testa sig själva eller att lärare bör anordna frågesporter.
I själva verket är det traditionell studieteknik det handlar om. Eftersom neuropedagogiken ofta beskriver sig själv, eller beskrivs av andra, som den nya eller senaste forskningen, så uppstår här en konflikt. Denna retorik är värd att uppmärksamma.
Det som föreslås är dessutom sådant som lärare redan vet, kanske redan tillämpar och framför allt förmodligen redan har utvecklat i mer förfinade varianter. Denna omständighet pekar ut ytterligare en besvärande aspekt, nämligen att neuropedagogiken riskerar att bidra till en avprofessionalisering, där lärares kunskaper och erfarenheter ges mindre betydelse. Symptomatisk är artikelrubriken ”Ny hjärnforskning hjälper lärare i undervisningen” som återfinns i en facklig tidning.
Cat on the Walk (detaljbild). 112 x 291 cm, akryl och vinylfärg på bomullspapper, 2006. Foto: Tord Lund ©Anna Svensson
Det är också viktigt att framhålla att det finns en rad aktörer som verkar för att hjärnforskningen ska nå ut till lärare. Tillsammans bildar de ett kraftfullt nätverk som arbetar i hjärnforskningens tjänst, något vi kallar nätverksproblematiken.
I Sverige har enskilda forskare, som Torkel Klingberg och Martin Ingvar, bidragit till att neuropedagogiken uppmärksammats. Internationellt har exempelvis OECD genomfört forskningsöversikter på temat hjärna och lärande, vilka påverkat forskningspolitiken i medlemsländerna. I Sverige har Vetenskapsrådet uppmärksammat OECD:s översikter och sedan 2014 utlyser man projektbidrag inom området ”hjärna-lärande-praktik”. På Skolverkets webbsida länkas det därutöver till internationella nätverk, tidskrifter och artiklar inom området.
I myndighetens utlysning av bidrag till hälsofrämjande skolutveckling ägnas hjärnforskning särskild uppmärksamhet.
Vi har också sett ett ökat utrymme för hjärnforskning inom lärarfacken. I lärarfackliga tidskrifter finns en mängd artiklar med intervjupersoner som anser att lärare borde lära sig mer om hjärnan och att hjärnforskning borde in i lärarutbildningen. Dessutom finns, vilket vi redan har visat, kommersiella aktörer som säljer den senaste hjärnforskningen till lärare via expertkonferenser och skräddarsydd kompetensutveckling.
Sammantaget är det alltså tydligt att neuropedagogiken når ut till lärare på flera olika sätt genom det kraftfulla nätverk som har etablerats.
Inom området finns dessutom aktörer som har bristande kunskaper om hjärnforskning eller om skolan och lärares arbete, eller – än värre! – om båda dessa verksamheter. Enligt Ansari och hans kollegor är risken då stor för att forskningen förvanskas, det vi kallar en förvanskningsproblematik. Ett exempel är att det uppkommer vad som brukar benämnas neuro- myter. Till neuromyterna hör bland annat idén om inlärningsstilar, vilken avfärdas av till exempel den brittiske neurovetaren Howard-Jones. Dit hör också idén om att undervisningen bör underlätta för elever att skapa förbindelser mellan höger och vänster hjärnhalva. Båda dessa idéer är inte bara felaktiga utan också ologiska, eftersom hjärnans olika delar ständigt är i kontakt med varandra.
Starka signaler finns alltså att lärare ska ta hjärnforskningen på allvar. Retoriken är förförisk och det är en stark rörelse som kan vara svår för en enskild lärare att värja sig mot. Det kan leda till ett skuldbeläggande av de lärare som av olika anledningar inte vill eller kan. Förväntningarna på huvudmän, fackförbund och myndigheter bör vara desto högre när det gäller att också uppmärksamma hjärnforskningens begränsningar i skolan.
Det behövs en motröst i form av en kritisk diskussion om hjärnforskningens möjligheter och begränsningar. Genom vår genomgång av kritiken hoppas vi att lärare kan släppa kraven på att vara lojala med denna ”hjärnrörelse”.
Vi hoppas också att de känner sig stärkta i att visa och utöva motstånd mot den.
Nu är det dags att också ta kritiken av hjärnforskningen på allvar.
Anita Norlund är är docent i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås. Hon forskar bland annat på texter utifrån ett kritiskt diskursanalytiskt perspektiv. Hon bedriver också praktiknära forskning med aktörer på olika nivåer i utbildningssystemet.
Magnus Levinsson är universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT vid Högskolan i Borås. Hans forskningsintresse riktar sig mot forskningens roll i läraryrket.
Debatt ”Det kan verka som att vi lärare och vårdnadshavare, rektorer och huvudmän är motståndare. Men vi måste ro åt samma håll” skriver en lärare.
Betyg Utredarens förslag riskerar att få negativa konsekvenser för lärarna.
Debatt ”Ge elever stöd – avvisa inte föräldrar som kämpar för sina barn”
Debatt ”Debatten om digitalisering i skolan allt mer ideologisk och onyanserad”
Debatt ”Eleverna och lärarna som får betala priset" visar var friskolornas prioriteringar ligger, skriver två fackliga ombud inom Academedia.
Debatt I Almegas värld får lärare och elever ta smällen – inte aktieägare eller lobbyister, skriver läraren Patrik Andersson.
Debatt Andreas Mörcks ”hot mot friskolor” är bara ren hushållning med skattebetalarnas pengar, skriver Linnea Lindquist.
Debatt ”Läraren har blivit den som ska verkställa andras önskemål”
Debatt Almega utbildning: ”Lärare och elever får betala priset med regeringens förslag.”
Friskolor Kommer höja kraven: ”Lycksökare som skadat branschen”.
Hoten mot lärarna Utfärdade skyddsstopp för att hindra aggressiv vårdnadshavare.
Debatt ”Skolorna skriker efter behöriga lärare – här sitter 30 akademiker och bara väntar på att få sätta igång.”
Debatt Läraren Carl Lindén uppmanar till åtgärder innan nya betygen införs.
Debatt ”Konsekvensen blir sönderstressade elever och lärare”
Krönika ”Jag förvånades över dessa trasselsuddar som ställde till med bråk precis innan vi skulle skiljas.”
Arbetsmiljö Rättsprocessen inte över – anställs ändå på utbildningsförvaltningen.
Debatt Ulrica Björkblom Agah manar lärare att sluta jaga bekräftelse och att lita på eleverna
Hoten mot lärarna Polisen ser ingen hotbild mot skola eller elever
Arbetsbelastning Det kan bli drabbat av förslagen i Bo Janssons utredning.
Debatt Läraren tvingas trolla när elever saknar grundläggande kunskaper
Debatt Barnläkaren Josef Milerad ser ett ruttnande system där elever far illa och lärare reduceras till handledare
Skolfinansiering Utredning föreslår avdrag på 6 procent av skolpengen till fristående skolor.
Krönika ”Vi vill också hetsäta choklad ibland – eller ta en snus för den delen – utan att kölhalas offentligt.”
Segregation Behövs ingen ny utredning för att hitta lösningen på problemet, enligt Olskog.
Friskolor Kommunerna ska få göra avdrag med 6 procent på friskolornas skolpeng.
Arbetsmiljö Anser att han saknade uppsåt och därför ska frikännas.
Studiero Siffrorna avslöjar – ”långvarig misshandel av skolan.”
Debatt Uppmanar föräldrar att agera: ”Fråga hur många barn det är i gruppen”
Debatt SKR och Academedia nobbar regleringar: ”Ömsesidigt gisslantagande”
Arbetsmiljö ”Man kan inte göra guld av kattskit”. Tre lärare om förslagens påverkan på arbetssituationen.
Krönika På lärarhögskolan förberedde ingen alls mig på att jag skulle behöva genomgå detta trauma var tredje år.
Krönika Vi vet att det är ett ensamjobb men när det blåser då behöver vi någon där, någon som är där för att var där för just oss.
Debatt Niels Paarup-Petersen presenterar rimliga förslag – men de räcker inte, skriver Marcus Larsson i en debattreplik.
Skolavslutning Vad står överst på önskelistan – och vad räknas som muta? ✓ ”Ska vara försiktig.”
Nedskärningar Svaren ännu värre än väntat: ”Sjunkande skepp”.
Timplaner Maria Cronqvist, lärare på Dragonskolan och en av dem som planerade protesten mot de nya timplanerna i Umeå, kritiserade kommunen och gymnasiecheferna:– Lärare riskerar att bli utbrända!Här är hela hennes tal från demonstrationen.
Arbetsmiljö ”Vi ifrågasätter hur stort problemet är, slänger de prillor i taket?”.
Debatt Svarar Filippa Mannerheim: ”Riskerar underminera stödet eleverna har rätt till”.
Debatt Centerpartiet svarar Marcus Larsson om lobbyism och friskoleägare
Krönika Så fort jag kommer hem så händer något – jag transformeras till just den där föräldern.
Arbetsbelastning Koncernen går inte lärarna till mötes om reglerad undervisningstid.
Debatt Riksföreningen för skolsköterskor svarar Filippa Mannerheim om elevhälsan
Timplaner ”Det ger orimliga arbetsförhållanden och leder till onödig stress.”
Guider & tips ”Svenskan blir lidande – alla behöver utveckla sitt språk.”
Debatt ”Vårt kärnuppdrag att förmedla alla människors lika värde”
Timplaner Gymnasielärarna demonstrerar: ”Så orimligt och dåligt att det är provocerande”.
Krönika Vinstutredningens förslag borde varit på plats för 30 år sedan, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det behövs helt andra åtgärder som skulle kunna leda till hela klassrum av saliga korgossar.”
Debatt ”Spontanrasterna handlar inte om att hundratusentals elever drabbas av akut kissnödighet”.
Arbetsmiljö Fälldes i tingsrätten för brott mot grundlagen.