Kaos när språklärare inte kan språket: ”Stackars elever”

Språkundervisningen påverkas hårt av nedskärningar när skolor inte får tag på personal.

Spansklärare som inte kan ett ord svenska.
Elever som undervisas i spanska av personer som inte kan ett ord spanska.
– Stackars elever, säger Liss Kerstin Sylvén, språkvetare och professor vid Göteborgs universitet.

På Fröviskolan i Högsby fick eleverna använda sig av översättningsverktyget Google translate för att kommunicera med sin nya spansklärare.

När Kållereds kommun fick budgetbekymmer blev elevkoordinatorn Anton Olsson tvungen att hoppa in som spansklärare – trots han själv inte kan språket.

Och på Internationella Engelska skolan kämpar många av de 600 som fått arbetstillstånd de senaste tre åren fortfarande på SFI-utbildningen.

30 procent hoppar av

Väl medveten om hur ansträngd den svenska skolan är blir exemplen ändå besvärande.

– Många elever är inledningsvis väldigt entusiastiska och engagerade men glöden riskerar att falna om lärarna inte håller måttet. En bra lärare är viktigare än allt annat, säger Liss Kerstin Sylvén.

Mer än hälften av eleverna i årskurs 6 väljer att läsa spanska som andraspråk, enligt en rapport av Ingela Finndahl, vid Göteborgs universitet. Men avhoppsfrekvensen är stor. I årskurs 9 har runt 30 procent av eleverna slutat.

– Spanska är ett populärt val bland eleverna. Och blir det många elever krävs det många lärare. Tyvärr saknas det utbildade spansklärare idag. Det är synd, säger Liss Kerstin Sylvén.

Funkar med utbildning

Men förutsatt att lärarna har adekvat utbildning för att lära ut andraspråk behöver det inte vara en katastrof om svenskkunskaperna är magra.

– Att språklärare inte kan svenska är inte bra men så länge läraren är utbildad för att lära ut andraspråk kan det mycket väl fungera. Det är ju så nyanlända lär sig svenska när de kommer hit. Lärarna kan inte alltid deras modersmål men vet hur man lär ut svenska som andraspråk.

”Har inte lust att prata”

Rektorn på Fröviskolan i Högsby som under en period lät eleverna utbildas av en enbart spansktalade lärare och Google translate är fåordig när Vi Lärare ringer upp.

Hur gick rekryteringen till? Vilket språk gjordes anställningsintervjun på?

– Hon var den som var minst bristande i kompetens. Det är svårt med all rekrytering till skolan men spansklärarna är värst. Nu har jag inte lust att prata med dig, jag lägger på, tack, säger rektorn Roger Pettersson.

Fröviskolan har en mycket hög andel obehöriga lärare och elevernas resultat är lite sisådär, enligt en granskning som svt gjort.

  • Det är klart att det inte är bra. Det ska vara legitimerade lärare. En hel del av dem vi har som inte har behörighet har jobbat i väldigt många år och gör ett bra arbete, säger Roger Pettersson till SVT.