
Göran i klassrummet med ”Låt stå, Let's Go!” på tavlan som Melissa nämner som en intern grej i programmet. Foto: Martin Anker Svensson
Min lärare
Läraren Göran Ohlsson hyllas av artisten Melissa Horn i TV4:s program ”Så mycket bättre”. För Läraren.se berättar han om sin egen syn på läraryrket och eleverna.
– Jag är så oerhört tacksam för uppskattningen som Melissa och andra elever visat mig genom åren. Jag känner ett ansvar för min relation till eleverna – ett ansvar som bara ökar med åren, säger han.
LÄSTIPS Musiklärarens bästa tips till nyexade – Lärarrådet podcast
Melissa Horn beskriver med starka, kärleksfulla ord sin klasslärare Göran Ohlsson som hon hade på Östermalmsskolan i årskurs 4-6. Hon säger i TV4:s ”Så mycket bättre” att hon är övertygad om att tiden i hans klass påverkat hennes sätt att se på språk, på musik, på historieberättande och på sig själv.
De är fortfarande nära vänner och hon konstaterar att: ”Han är ett väsen som jag måste ha i mitt liv.”
Göran Ohlsson medverkar i några inklipp i programmet men han har inte själv sett programmet när Läraren kontaktar honom på arbetsplatsen på Östermalmsskolan.
– Jag trodde att jag kanske var bortklippt, säger han på sjungande norrländska.
LÄSTIPS Gustaf Norén hyllas efter musiklektion: ”Drömlärare”
Han säger att han alltid varit sparsmakad och försiktig när det gäller intervjuer som handlar om hans elever eftersom han känner att han bär på ett stort förtroende från många elever som valt att låta honom bli en viktig person i deras liv.
– För många elever är skolan stabiliteten där de träffar samma vuxna varje dag. Det är alltid en utmaning som lärare att vinna sina elevers förtroende men om man lyckas så har man så mycket att vinna i sin undervisning men det är också oerhört viktigt att inte bryta det förtroendet, säger han.
Han framhåller att hans lärarbana inte bara är en framgångssaga utan att han är en lärare med fel och brister som alla andra.
– Jag vet att jag har betytt mycket för en hel del elever men inte räckt till för andra. Jag har försökt göra allt jag kan men det räcker inte alltid.
Göran i klassrummet med ”Låt stå, Let's Go!” på tavlan som Melissa nämner som en intern grej i programmet. Foto: Martin Anker Svensson
Han lär sig ständigt av sina misstag. Och poängterar att man som lärare måste komma ihåg att man har makt som man inte får missbruka.
– Mitt mål är att jag ska kunna titta mina före detta elever i ögonen och känna att jag har behandlat dem bra. Jag kan bara göra mitt bästa men gör man fel så måste man be om ursäkt, säger han.
När han hör Melissas varma ord om honom som lärare så säger han att han är oerhört tacksam för uppskattningen:
– Hon har sagt det direkt till mig tidigare och det betyder mycket för mig, säger han.
Vad tror du det var som gjorde att du och Melissa Horn fick så bra kontakt?
– Jag tror att det är vårt intresse för människor. Det har vi gemensamt. Hon visar också i sitt artisteri ett ledarskap som tydligt kommer fram när hon står på scen och tolkar en text. Man vill inget annat än lyssna på vad hon har att säga, säger Göran Ohlsson.
Melissa Horn på klassfotot. Foto: TV4
När han tänker på Melissa som elev så passerar också andra elever revy i hans tankar. Han har haft kontakt med ett 50-60-tal gamla elever efter att de blivit vuxna och mötena har betytt mycket för honom.
– Det känns bra och viktigt att få veta hur det har gått för dem, säger han.
Han beskriver många roliga minnen med kollegor och elever från tiden som klassföreståndare i den klass där Melissa gick. Men det var framför allt när Melissa Horn bad att få praktisera, praoa, i hans klass som han såg hennes förmåga att interagera med andra människor.
– Trots att hon var i en ålder då man kan ha svårt att se alla individer så gjorde hon det. Hon tyckte om och såg alla elever i klassen, även de som kanske var lite stökiga, och hon behandlade alla lika. Hon hade kunnat bli en bra lärare, säger han.
LÄSTIPS Gustaf Norén – stjärnan som kom och hem och bytte liv
Göran Ohlsson började arbeta som obehörig lärarvikarie på olika skolor i Vindeln i norrländska Västerbotten i slutet av 1980-talet. Han blev färdigutbildad 1-7 lärare 1992 och efter en termin med sex elever på en byskola så flyttade han till Stockholm. Han fick arbete på Östermalmsskolans mellanstadium hösten 1993. Och där har han arbetat sedan dess. Först som klasslärare och på senare år bara som matematiklärare.
– För 11 år fick jag göra ett uppehåll från mitt lärarjobb på 1,5 år. Jag blev sjuk och fick en kronisk cancer efter att jag precis blivit klassföreståndare i en 4:a. Cellgiftsbehandlingen var tuff men det var också svårt för mig att bryta det kontrakt jag ingått med eleverna genom barnens förväntningar och inte få fullfölja vad jag lovat, säger han.
Melissa Horns gamla lärare Göran Ohlsson har inga planer på att ge upp lärarlivet, trots den obotliga cancerdiagnosen. Foto: Henrik Lundberg
Med stöd av kollegor så kunde han komma tillbaka under sin rehabiliteringstid när eleverna gick i sjätte klass och ha dem i matematik. Han säger att han blev väldigt glad över att få avsluta och fullfölja tiden med klassen. Sedan dess har hans kollegor stöttat honom genom åren så han har kunnat arbeta kvar och undervisa på heltid i matematik genom att avlasta honom med en del möten och annat när orken inte riktigt räckt till.
– När jag blev sjuk så reflekterade jag mycket över jobbet och vad jag hade gjort med mitt liv. Och jag kom fram till att jag är väldigt nöjd med mitt yrkesliv och alla elever som jag fått följa genom livet och alla kollegor som jag lärt känna. Det är ett otroligt berikande jobb att vara lärare, säger han.
LÄSTIPS Wiman: Jag vill finnas där på riktigt för dig som tror att ingen ser
Han tycker att det är en otroligt spännande tid att få vara barns lärare under mellanstadiet då barnen genomgår en sådan otrolig utveckling från lågstadiet. Barnen får också betyg för första gången vilket får många elever i gungning. Göran säger att en del elever har en skör självbild och ser sig själva som dåliga och konstruktiv kritik kan då lätt uppfattas fel.
– Betygen kan skapa oro, några vill fly och bara få slippa eftersom de inte tror att de kan lyckas men betygen kan också få eleverna att växa genom att de utmanas. Det är viktigt att som lärare finnas där och hjälpa dem med vad de kan göra för att bli nöjda med sitt skolarbete. Förklara så de förstår bedömningen och kan känna sig nöjda med sin insats och förstår hur de kan komma vidare, säger han.
Göran Ohlsson vet att han kan bli sjuk igen när som helst men vill inte sluta arbeta som lärare:
– Jag har känt att jag vill undervisa så länge jag orkar och tycker att det är berikande. Jag är glad så länge jag får fortsätta med mitt jobb och trodde inte att det skulle bli så här länge. Med stöttande kollegor och elever kan jag fortsätta lägga min energi på undervisningen av eleverna, säger han.
LÄS ÄVEN
”Så blir lärarna starkare med Saco-medlemskap”
Så ingrep hon mot elevernas näthat
Wiman: Det jag ser i Bonusfamiljen är en vuxen som kränker ett barn
Niornas svar – efter brevet från utbildningsministern
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet Listan visar: Brist på behöriga lärare – trots stora överskott. Så ser behörigheten ut i din kommun.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Sveriges Lärare: Skärpta krav på lärarlegitimation och avskaffa undantag.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Replik Liberalerna svarar: ”Socialdemokraterna sätter aldrig skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering”.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Debatt ”Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet.”
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Arbetsbelastning ”Ren självbevarelsedrift gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen”
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.