Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Fas 4 är här! Gud ske pris! Nu ska här jädrar i min lilla låda vaccineras. Idag läser jag på nyheterna att  20 000 stockholmare bokade vaccinationstid på mindre än två timmar. Det var sånt infernaliskt tryck att hela appen kraschade! Inspirerande kan ju tyckas. Av nyfikenhet och pur upprymdhet loggade jag själv in i appen för att kolla in hela spektaklet. En liten röd informationsruta upplyste mig pedagogiskt om att när det är min tur att boka tid kan jag enkelt gå in i appen för att vraka bland tider. Kul ju! 

Vi lärare har ju varit med om livets märkligaste experiment det senaste året. Sverige valde det unika alternativet att hålla skolorna öppna och efter mycket om och men fick vi klart för oss att vi lärare är samhällsbärare. Jag kan villigt erkänna att jag har satt en stolthet i detta. Vår verksamhet visade sig plötsligt vara absolut nödvändig, ett faktum som vi som jobbar i skolan självklart kände till men budgetnedskärningar, usla löner och stram skolpolitik har ofta vittnat om motsatsen.

Märk väl att verksamheten anses livsnödvändig. Vad gäller själva lärarnas väl och ve kör man lite mer slit – och slängmetoden. Ingen skyddsutrustning, inga rimliga åtgärder samt “huvudet i sanden”-tekniken när det kommer till att tala högt om smittspridning har blivit ledorden. För att tala ur skägget ger det lite “Kejsarens nya kläder”-vibbar att se hur Tegnell bestämt förnekar ökad smittspridning i skolan samtidigt som folk omkring mig faller som furor. 25% av grundskollärarna har hittills blivit smittade visade Lärarnas riksförbunds senaste undersökning. Jag är en av dem.

När alla hungriga vaccinationsivrare som sitter hemma och jobbar ska konkurrera med oss lärare om tiderna vill det till att vi råkar ha rast just då.

Hur som haver, vem är jag att sura i dessa tider när mina sociala medier fylls av glada människor i ringlande köer till vaccination? Äntligen går vi mot ljusare tider! 20 000 stockholmare lyckades liksom boka tid mitt på dagen! Konkurrensen var så hård att appen tackade för sig och självdog en stund. 

Snart öppnas bokningen också för mig. Då får jag chansen att skrida till handling, att ta kommando över min situation! Hoppas bara att jag inte har lektion då, att jag inte har genomgång eller rastvakt eller pedagogisk lunch eller möte med EHT eller samtal med föräldrar eller betygssamtal eller överlämning på BUP eller något annat som hör jobbet till. När alla hungriga vaccinationsivrare som sitter hemma och jobbar ska konkurrera med oss lärare om tiderna vill det till att vi råkar ha rast just då. När luckan öppnas får vi be till högre makter att det råkar hända precis den där kvarten när vi sitter med kaffekoppen i soffan. Hoppas att det blir så (även om dagarna liksom inte haglar av raster). 

Men vänta nu. Blev det inte lite knäppt nu igen? De som befinner sig fysiskt på jobbet, de som står på golv där inga avstånd är möjliga, där smittan är konstaterad kommer alltså inte ha en möjlighet att vara snabbast på knappen när vaccinationstiderna släpps. Vi får snällt stå tillbaka och vänta med mössan i hand medan hemmaarbetarna i lugn och ro kan klicka sig vidare. Att anta att skolpersonalen hamnar sist i de ringlande köerna är inte alldeles osannolikt. 

Knäppt är nog inte rätt ord här trots allt. Vansinnigt. Jubeljönsigt! Åt pipsvängen världsfrånvänt ska jag nog skriva. Just precis så. Jag skrev vad jag skrev. Det är åt pipsvängen världsfrånvänt.

LÄS ÄVEN

Så säger lärarna om nya covid-tipsen

Skolan som inte lärde elever skriva och räkna

Läraren om betygen: ”Är inte orolig”

Så drabbar pandemin lärarnas bedömningar