Kravet på regeringen efter akuta lärarbristen

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand hoppade in som vikarie på Nya Raketskolan i Kiruna – där hon befann sig för att diskutera lärarbristen. Nu kräver Lärarförbundet åtgärder av regeringen. (Bild från annat klassrum på skolan). Foto: Linnéa Tammerås
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

När Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand besökte Kiruna fick hon hoppa in som lärarvikarie. Lärarförbundets delegation var på besök i Norrbotten för att diskutera lärarbristen.
– Jag är bestört över situationen, säger hon.

LÄS ÄVEN: Larmet: 200 skolor kan tvingas stänga

Nya Raketskolan i Kiruna blev rikskänd efter ett skyddsstopp.

Lärarförbundet drog i bromsen på grund av lärarbristen.
Som Läraren tidigare rapporterat så finns cirka 200 svenska skolor med sämre lärartäthet än här – men det är till Övertorneå och Kiruna som Lärarförbundets delegation reser för att diskutera situationen med medlemmarna.

Vad är din bild av läget efter ditt besök?

– Jag är bestört över situationen på de skolor och förskolor jag besökte, jag fattar att det inte är en entydig bild och att det finns skolor som har högre lärarbehörighet och mer kontinuerligt ledarskap, men det hjälper ju föga dessa skolor. Kommunen måste vidta kraftiga åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljön, stärka upp ledarskapet och sätta in stödfunktioner. Därtill krävs en långsiktig, behovsanpassad och uthållig kompetensförsörjningsplan som både fokuserar på att behålla, locka tillbaka och rekrytera nya lärare. 

Hur kom det sig att du hoppade in som lärare vid ett besök?

– En av lärarvikarierna i l klassen sa att hon egentligen hade planering men blivit tvungen att täcka upp. Så då erbjöd jag mig att göra det i stället så att hon skulle få sin planering. 

”Alla skyller på alla om lärarbristen”

Vad vill du och medlemmarna i Lärarförbundet förmedla till regeringen när det gäller lärarbristen?

– Att det i allra högsta grad är ett nationellt intresse att det finns legitimerade och behöriga lärare överallt. Och det är ju en del av problematiken att vi har ett system där alla skyller på alla. Det är staten som sitter på budgetöverskottet och därmed staten som måste ta huvudansvaret för en likvärdig finansiering och lärarförsörjning. Det kan och behöver ske stegvis, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN: 

LISTA: Här är kommunerna med störst lärarbrist

Allt fler lärare säger upp sig på grund av arbetsmiljön

Lärarbristen: Så många behövs i din region