Så känner du igen en falsk nyhet

Getty Images.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Källkritik är en grundbult för ett demokratiskt samhälle och i tider av kris och krig aktualiseras vikten av ett kritiskt öga än mer. Här är några tips på hur du kan avslöja en falsk nyhet.

En bra början är att ställa sig frågan: Låter det för bra för att vara sant? Ja, då är det oftast det. Fundera över om källan är trovärdig? Kolla upp andra texter från samma källa. Bottnar budskapet i forskning och statistik eller bygger det bara på tyckande? Kolla också om sajten där texten ligger verkar trovärdig. Vill den sälja något? Googla sajtens namn och ”fake news”. Kontrollera också om det verkligen är en ny nyhet. Fejkade nyheter brukar cirkulera runt på sociala medier – ibland i åratal. Och gå på intuitionen – blir du upprörd av texten? Det kanske är det som är meningen. Om du får en dålig magkänsla – var försiktig med att sprida den vidare.

Tre exempel på lögner

"Nyårsfirande i Rinkeby"

Den här filmen sägs vara från Stockholmsförorten Rinkeby. Den skildrar ett kaos med raketer och smällare som far okontrollerat och människor som rusar i panik åt alla håll. Filmen blir viral, folk är upprörda, många uttrycker sig rasistiskt, och filmen får över 400 000 visningar redan första dagen. Det är bara ett problem – klippet kommer inte från Rinkeby, det är inte ens filmat i Sverige. Sannolikt har klippet spelats in i Algeriet flera år tidigare.

Ryssland, Donald Trump och Hillary Clinton

Washington Post avslöjar Donald Trumps påstådda koppling till Ryssland, vilket de bygger på den så kallade Steele-rapporten. Avslöjandet belönas med Pulitzerpriset. Men uppgifterna är falska, huvudkällan åtalas för att ha ljugit och rapporten visar sig vara finansierad av Trumps motståndare Hillary Clinton. Washington Post säger att de inte längre kan stå för sina publiceringar, och avpublicerar och korrigerar artiklarna.

Donald Trumps tiotusentals lögner

USA:s förre president Donald Trump har gjort sig skyldig till över 20 000 lögner eller vilseledande påståenden under sin presidentperiod, enligt Washington Post. I juni 2020 uppdaterar de siffran till 30 573.