
Alessia plockar kastanjer som hon ska lägga ut på tallinjen.
Lena Wiklund jobbar med ”rika material som inte kostar någonting” – knappar, stenar, kastanjer, kristaller, sugrör, löv med mera.
Förskoleklass
Med kastanjer, snöflingor och knappar undervisar Lena Wiklund förskoleklassen i allt från talmönster och division till geometri och pi.
När hon går i pension i sommar lämnar hon en skolform som hon varit med och format sedan starten för snart 30 år sedan – och en pedagogik hon befarar kan gå förlorad när förskoleklassen ersätts med den tioåriga grundskolans klass 1.
Eleverna i Viksbergskolans förskoleklass i Södertälje sitter på stolar i ring längs golvmattans kanter. Utanför klassrummets höga fönster badar skogsbacken i vårsol, men barnen är mer intresserade av något annat: numrerade A4-ark på mattan, ordnade i en talrad från 1 till 10.
I ena kortändan, vid nollan, sitter Lena Wiklund.
– I går pratade vi om udda och jämna tal, kommer ni ihåg? frågar hon.
– Udda betyder att man inte kan dela lika, och jämna betyder att man kan, kommer svaret från ett av barnen.
– Precis. Och nu ska vi undersöka om de här talen är udda eller jämna, säger Lena Wiklund.
I ena handen har hon en svarvad träskål full med kastanjer, och i den andra en uppsättning kort. Gabriella och Julius får lämna sina stolar och gå fram till fröken. Gabriella drar ett kort.
– Åtta, säger hon och håller upp kortet som mycket riktigt har siffran ”8” skriven på sig.
Det betyder att Julius får ta åtta kastanjer ur skålen. Därefter letar de tillsammans upp arket med siffran 8 i talraden på golvet. På den ska de dela upp kastanjerna mellan sig så jämnt som möjligt i två högar.
– Kan man dela upp dem jämnt? frågar Lena Wiklund.
– Ja, säger Julius.
– Då undrar jag, är åtta ett udda eller jämnt tal?
– Jämt, svarar Gabriella.
Alessia plockar kastanjer som hon ska lägga ut på tallinjen.
Näst på tur är Alicia och Jakob, som går igenom samma process med siffran 9. De enas efter lite diskussion om att nio kastanjer inte går att dela i två lika stora högar, och att det därmed är ett ojämnt tal.
I år sällade sig Lena Wiklund till en exklusiv skara när hon lade på luren i örat på Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Hans Ellegren som ringde upp för att meddela att hon vunnit ett pris.
”Telefonförsäljare” förklarade hon för sin man och återgick till middagen. Ett sms och en uppringning senare stod det klart vad saken faktiskt gällde.
– Det blev så pinsamt, skrattar hon, och fortsätter:
– Men han sa att jag inte är den första som lägger på när han ringer, vare sig det gäller Nobelpris eller det här priset.
Hon är en av årets mottagare av Kungliga Vetenskapsakademiens lärarpris Ingvar Lindqvistpriset, för att hon ”hjälper elever i förskoleklass att bygga förståelse och intresse för matematik” som det står i motiveringen.
Den matematikundervisning hon prisas för bygger på barnens lust att upptäcka, leka och skapa, och bedrivs med föremål från naturen och vardagen: Kastanjer, kristaller, sugrör, knappar och löv – listan på material kan göras lång.
– Det här är rika material för barnen att arbeta med, men de kostar ingenting, säger hon.
Lova undersöker om antalet kastanjer är udda eller jämnt.
Lektionerna följer en tydlig progression över läsåret. Svaren serveras inte utan får upptäckas och upplevas. Exempelvis när de sorterar knappar på hösten väljer de själva hur de ska sorteras.
– Någon kanske sorterar efter storlek, andra efter antalet hål, medan ytterligare någon annan sorterar in dem i ”fina” och ”fula”. Det kul att se vilka regler de hittar för att sortera, säger Lena Wiklund.
På morgonen introducerar hon den uppgift barnen ska jobba med senare på dagen. Hon visar att ”i dag ska vi lära oss något som heter upprepat mönster. Vi har sorterat kaplastavarna, och nu tänker jag lägga dem i ordning. Röd, vit, röd, vit, röd, vit … kan du fortsätta?”
– Då reagerar barnen med ”Jag vill! Låt mig!”. Så intresset är väckt och alla vet vad de ska göra när det väl är dags, säger hon.
På kvällspromenaderna med wheaten terriern Ringo passerar Lena Wiklund ett kastanjeträd. Där fyller hon fickorna med kastanjer och tar med dem till förskoleklassen. Så berättar hon för eleverna att ”nästan alla kastanjerna har ramlat av mitt träd. Det var bara fem som satt kvar, på två grenar. Är det någon som har en aning om hur de kunde sitta?”.
Så får barnen varsitt papper där det tvågrenade kastanjeträdet finns ritat, och fem kastanjer att placera ut.
Snören, snäckor, stenar, sugrör, och glasspinnar är några exempel på material som kommer till användning.
– På våren kommer vi in på addition och subtraktion och då är det också praktiskt, det är inte skrivna tal. Barn som kommer och säger ”3 plus 3 är 6” och ”4 plus 4 är 8”, då svarar jag ”jaha, men vad betyder det där pluset?”. Det är verkligen hands on, man måste få visa inte bara att man kan säga det, utan att man faktiskt förstår vad det betyder.
Varför passar det här arbetssättet i förskoleklass?
– Det blir konkret. Barnen får hålla saker i händerna, se och prata om dem. Ett papper där ett plus tre ritade päron blir fyra, är inte samma sak, du har gått förbi ett steg. Det blir inte det här att man får plocka själv och lägga ihop.
Lena Wiklund har jobbat i förskoleklass i Södertälje sedan höstterminen 1997, ett läsår innan den infördes nationellt och ett drygt decennium innan den blev obligatorisk. Inledningsvis saknades tydliga direktiv för den nya skolformen, så Lena Wiklund lutade sig mot sin erfarenhet från förskola, där hon hade jobbat sedan 1984.
– Det fanns inga riktlinjer, inga böcker, ingenting. Så vi tog med oss förskolans pedagogik in i skolan, berättar hon.
Tio år senare sammanställde hon och dåvarande kollegan Annika Persson sin pedagogik för förskoleklass i boken ”Hur långt är ett äppelskal”, som används än i dag på lärar- och förskollärarutbildningar.
Sedan dess har det tillkommit såväl styrdokument som nya kunskaper och erfarenheter från det egna arbetet, men grunden med utforskande och kreativ matematikinlärning har legat fast hela vägen. Till sommaren går Lena Wiklund i pension, men hon är lite bekymrad över framtiden för förskoleklassens pedagogik efter beslutet att införa tioårig grundskola.
Lena Wiklund går i pension till sommaren och känner sig ganska färdig med skolan. Å andra sidan utesluter hon inte helt att vikariera lite i framtiden.
– Jag upplever att barn idag lär sig snabbare och kan mer tidigare. Men undersökningar i England har tittat på exempelvis om de blir bättre läsare för att de börjar läsa när de är fyra, och svaret är nej. Man tar ifrån barnen ett år av lek och lärande som är en bra övergång mellan förskola och skola, säger hon.
Kommer du sakna det här?
– Skolan är en rätt tuff arbetsmiljö i dag och jag är nog ganska klar faktiskt. Men det är klart, när snön faller eller löven blir orangea på hösten och vi brukar göra symmetri av det ... det sitter i kroppen. Det är klart jag kommer sakna det, säger Lena Wiklund.
Namn: Lena Wiklund.
Ålder: Fyller 65.
Gör: Förskollärare i förskoleklass (fram till pensionen i sommar).
Bor: I Södertälje
Familj: Maken Göran, hunden Ringo, tre vuxna barn och fyra barnbarn.
På fritiden: Ser fram emot att vara mer aktiv i hundklubben.
Debatt ”Det kan verka som att vi lärare och vårdnadshavare, rektorer och huvudmän är motståndare. Men vi måste ro åt samma håll” skriver en lärare.
Betyg Utredarens förslag riskerar att få negativa konsekvenser för lärarna.
Debatt ”Ge elever stöd – avvisa inte föräldrar som kämpar för sina barn”
Debatt ”Debatten om digitalisering i skolan allt mer ideologisk och onyanserad”
Debatt ”Eleverna och lärarna som får betala priset" visar var friskolornas prioriteringar ligger, skriver två fackliga ombud inom Academedia.
Debatt I Almegas värld får lärare och elever ta smällen – inte aktieägare eller lobbyister, skriver läraren Patrik Andersson.
Debatt Andreas Mörcks ”hot mot friskolor” är bara ren hushållning med skattebetalarnas pengar, skriver Linnea Lindquist.
Debatt ”Läraren har blivit den som ska verkställa andras önskemål”
Debatt Almega utbildning: ”Lärare och elever får betala priset med regeringens förslag.”
Friskolor Kommer höja kraven: ”Lycksökare som skadat branschen”.
Hoten mot lärarna Utfärdade skyddsstopp för att hindra aggressiv vårdnadshavare.
Debatt ”Skolorna skriker efter behöriga lärare – här sitter 30 akademiker och bara väntar på att få sätta igång.”
Debatt Läraren Carl Lindén uppmanar till åtgärder innan nya betygen införs.
Debatt ”Konsekvensen blir sönderstressade elever och lärare”
Krönika ”Jag förvånades över dessa trasselsuddar som ställde till med bråk precis innan vi skulle skiljas.”
Arbetsmiljö Rättsprocessen inte över – anställs ändå på utbildningsförvaltningen.
Debatt Ulrica Björkblom Agah manar lärare att sluta jaga bekräftelse och att lita på eleverna
Hoten mot lärarna Polisen ser ingen hotbild mot skola eller elever
Arbetsbelastning Det kan bli drabbat av förslagen i Bo Janssons utredning.
Debatt Läraren tvingas trolla när elever saknar grundläggande kunskaper
Debatt Barnläkaren Josef Milerad ser ett ruttnande system där elever far illa och lärare reduceras till handledare
Skolfinansiering Utredning föreslår avdrag på 6 procent av skolpengen till fristående skolor.
Krönika ”Vi vill också hetsäta choklad ibland – eller ta en snus för den delen – utan att kölhalas offentligt.”
Segregation Behövs ingen ny utredning för att hitta lösningen på problemet, enligt Olskog.
Friskolor Kommunerna ska få göra avdrag med 6 procent på friskolornas skolpeng.
Arbetsmiljö Anser att han saknade uppsåt och därför ska frikännas.
Studiero Siffrorna avslöjar – ”långvarig misshandel av skolan.”
Debatt Uppmanar föräldrar att agera: ”Fråga hur många barn det är i gruppen”
Debatt SKR och Academedia nobbar regleringar: ”Ömsesidigt gisslantagande”
Arbetsmiljö ”Man kan inte göra guld av kattskit”. Tre lärare om förslagens påverkan på arbetssituationen.
Krönika På lärarhögskolan förberedde ingen alls mig på att jag skulle behöva genomgå detta trauma var tredje år.
Krönika Vi vet att det är ett ensamjobb men när det blåser då behöver vi någon där, någon som är där för att var där för just oss.
Debatt Niels Paarup-Petersen presenterar rimliga förslag – men de räcker inte, skriver Marcus Larsson i en debattreplik.
Skolavslutning Vad står överst på önskelistan – och vad räknas som muta? ✓ ”Ska vara försiktig.”
Nedskärningar Svaren ännu värre än väntat: ”Sjunkande skepp”.
Timplaner Maria Cronqvist, lärare på Dragonskolan och en av dem som planerade protesten mot de nya timplanerna i Umeå, kritiserade kommunen och gymnasiecheferna:– Lärare riskerar att bli utbrända!Här är hela hennes tal från demonstrationen.
Arbetsmiljö ”Vi ifrågasätter hur stort problemet är, slänger de prillor i taket?”.
Debatt Svarar Filippa Mannerheim: ”Riskerar underminera stödet eleverna har rätt till”.
Debatt Centerpartiet svarar Marcus Larsson om lobbyism och friskoleägare
Krönika Så fort jag kommer hem så händer något – jag transformeras till just den där föräldern.
Arbetsbelastning Koncernen går inte lärarna till mötes om reglerad undervisningstid.
Debatt Riksföreningen för skolsköterskor svarar Filippa Mannerheim om elevhälsan
Timplaner ”Det ger orimliga arbetsförhållanden och leder till onödig stress.”
Guider & tips ”Svenskan blir lidande – alla behöver utveckla sitt språk.”
Debatt ”Vårt kärnuppdrag att förmedla alla människors lika värde”
Timplaner Gymnasielärarna demonstrerar: ”Så orimligt och dåligt att det är provocerande”.
Krönika Vinstutredningens förslag borde varit på plats för 30 år sedan, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det behövs helt andra åtgärder som skulle kunna leda till hela klassrum av saliga korgossar.”
Debatt ”Spontanrasterna handlar inte om att hundratusentals elever drabbas av akut kissnödighet”.
Arbetsmiljö Fälldes i tingsrätten för brott mot grundlagen.