Skoljuristen: Så påverkas lärarna av nya lagen

Skoljuristen Maria Refors Legge ser både styrkor och svagheter med den nya lagen.
Föräldrakontakt
Intresset för den nya lagen som gör det straffbart att förolämpa lärare är enormt.
Vi Lärare lät skoljuristen Maria Refors Legge att bedöma hur den kan komma att påverka lärarnas vardag.
Den 2 juli träder en ny lag i kraft som ska stärka skyddet för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Den nya lagen innebär även att den som förolämpar en tjänstemän riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.
Sveriges Lärare hade hoppats att hela utbildningsväsendet skulle omfattas av lagen och uttrycker viss besvikelse av att lärare bara omfattas ”vid tjänsteutövning”, till exempel i samband med betygssättning, åtgärder för att upprätthålla ordning och studiero och orosanmälningar till socialtjänsten.
För annan skolpersonal är lagen så luddigt formulerad att det kan vara svårt att avgöra om den gäller eller inte, enligt Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.
Styrkor och svagheter
Skoljuristen Maria Refors Legge ser både styrkor och svagheter med lagen.
– Polisanmälan kommer att krävas, en utredning kommer att behöva göras, en åklagare ska avgöra om det som sagts kan leda till en fällande dom och en domstol ska fatta beslutet. Det ska finnas resurser för polisen att utreda brotten och det kan visa sig bli en avgörande faktor.
Maria Refors Legge delar Sveriges Lärares åsikt att det hade varit tydligare om hela utbildningsväsendet omfattats.
– Att inte utbildningsväsendet som helhet skyddas av lagen utan att den bara gäller under ”myndighetsutövning” öppnar för tolkningar. Om en elev säger något förolämpande under undervisningen är det inte ett brott eftersom undervisning inte är myndighetsutövning. Om läraren däremot av någon anledning avvisar eleven från klassrummet och eleven säger samma sak då, så är det ett brott eftersom läraren i det andra fallet bedriver myndighetsutövning.
Krävs ett uppsåt
Vad kommer att krävas för att förolämpningen ska vara brottslig?
– För att det ska vara brottsligt krävs sannolikt ett uppsåt att sänka självkänslan hos läraren. Åklagaren ska alltså etablera för rätten att en ung elev som agerat i affekt haft ett uppsåt. Det kan bli svårt.
Hur kommer lagen att påverka lärarnas vardag?
– Hur effektiv lagen kommer att bli är svårt att säga på förhand. Det kommer att utvecklas en praxis i domstolarna som blir intressant att följa. Kommer lagen att vara avskräckande? Jag har svårt att tro att en arg tonåring skulle avstå att förolämpa sin lärare om det hettar till bara för att det finns risk för böter.
Lagen ska gälla hot och trakasserier även efter arbetstid, varför?
– Mot arga vårdnadshavare kan det kanske ha effekt att påpeka att tonfallet är opassande och olagligt och om det inte upphör så blir det polisanmält. Men straffskärpningens påstådda dämpande effekt på brottslighet är ifrågasatt.
LÄS MER:
Ny lag: Nu blir det brottsligt att förolämpa lärare
Ulrica pressades att sätta högre betyg: ”Var hemskt”